Afbeelding

Bron: Pixabay

10 tips om een succesvolle thriller te schrijven van Dan Brown

De meeste mensen kennen Dan Brown als auteur van De Da Vinci Code. Brown laat in zijn boeken volgens zijn fans de spanning behoorlijk oplopen, tot zenuwslopend aan toe. Hoe pakt hij dat aan? In een interview met Quartzy geeft Dan Brown 10 tips om een succesvolle thriller te schrijven.

 
1. Beantwoord alle vragen

In het begin van je boek introduceer je mysterieuze karakters, complottheorieën of onopgeloste puzzels. Al die elementen roepen vragen op bij de lezer. Zorg ervoor dat je die vragen ook allemaal beantwoordt. Niet allemaal tegelijk, zolang alles op het einde maar duidelijk is.

2. De klok moet tikken

Een tijdlimiet neerzetten waarin iets moet gebeuren, houdt een verhaal in beweging en maakt het spannend. Vraag jezelf af wat er binnen hoeveel tijd moet gebeuren. Maak vervolgens een schets hiervan die je naast je verhaal kunt houden.

3. Een ernstige situatie is van belang

Bij een ernstige situatie, gaat het erom dat je een of meerdere personages door een moeilijk moment moet laten gaan. Het kan helpen om slechts één manier te verzinnen om een probleem kan oplossen, en dan niet iets wat iemand intuïtief zou doen. Zo beperk je een personage in je boek in zijn of haar mogelijkheden, dat maakt het spannend.

4. Experimenteer met cliffhangers

Als je elk hoofdstuk in je boek met een cliffhanger eindigt, houd je bewust informatie achter voor de lezer. Je kunt met een cliffhanger ook bewust een pauze creëren voordat het personage een stapje dichterbij antwoorden komt. Zo wil de lezer doorlezen. 

5. Gebruik verhaallijnen en verbind ze met elkaar naar het plot toe

Dan Brown schrijft zijn verhaallijnen apart van elkaar. Later zoekt hij hoe hij de verschillende lijnen in elkaar kan weven. Als ze niet in elkaar geweven zijn, zouden de verhaallijnen overbodig zijn voor elkaar, dan heb je dus losstaande verhalen. 


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine

Lees Schrijven Magazine!

Nog geen abonee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


6. Doe veel research, misschien ontdek je iets

Brown raadt iedere schrijver aan om zoveel mogelijk te researchen voor een verhaal. Of het onderwerp nu geschiedenis betreft, of filosofie, wetenschap, reizen of complottheorieën. Oké, maar hoe haal je uit al die informatie de juiste ingrediënten voor in je verhaal? Het gaat er volgens Brown om dat je vooral de informatie in je hoofd hebt zitten. Tijdens het schrijven van je verhaal, kun je dan van die momenten krijgen waarbij je opeens terugdenkt aan een feitje, die kun je dan mooi meteen gebruiken.

7. Bescherm het proces: routine

Als je een succesvolle thriller wilt schrijven, moet je begrijpen hoe lang het duurt voordat je een goed boek hebt geschreven. Sterke gewoonten of routines kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Zo wordt Brown om 4.00 uur wakker om te gaan schrijven in een ruimte waar geen internet is. Als je je eigen routine kan volhouden, weet je dat het je uiteindelijk gaat lukken om die thriller schrijven.

8. Blijf schrijven, het maakt niet uit of het goed of slecht is

Brown is van mening dat je iets eerst slecht mag schrijven, zodat je het later kunt verbeteren. Dus in plaats van dat je eerst een alinea schrijft en de geschreven regels meteen verwijderd omdat het niet precies is wat je wilt, kun je de alinea beter laten staan en gewoon doorschrijven. Later kun je het nalezen en aanpassen. 

9. Kies een specifieke omgeving binnen de wereld

Soms is het begin het moeilijkste. Brown heeft een antwoord: kies eerst een wereld die je interesseert. Dit kan van alles zijn: de wereld van de journalistiek, restaurants of misschien wel een subcultuur in de samenleving. Zo’n omgeving schept wat kaders waarin je het verhaal kunt laten plaatsvinden. 

10. Denk eraan om groot te denken

Dit betekent niet dat je zomaar beslist om met een thriller te beginnen. Brown doelt hier op het kiezen van ambitieuze thema’s die je interesseren. Zo hebben alle boeken van Dan Brown te maken met een breed belang: religie of overbevolking. Kies dus liever iets universeels dan een thema dat alleen interessant is voor een kleine doelgroep.

Bron: Quartzy