Afbeelding
.
.
Dan Brown, auteur van o.a. De Da Vinci Code, is één van de meest succesvolle thrillerschrijvers ooit. Wat kunnen we leren van zijn succes en van zijn geliefde boeken?
Een verhaal kan natuurlijk fantastisch zijn, zelfs als het zich in de woonkamer afspeelt. Maar door gebruik te maken van intrigerende locaties, til je je verhaal wel tot een hoger niveau. Brown gebruikte plekken die van groot cultureel belang zijn, zoals het Vaticaan, het Louvre en Westminster Abbey. Gebruik maken van zulke significante locaties moet natuurlijk wel enigszins in verband staan met je verhaal, maar ze kunnen heel veel sensatie en een gevoel van historisch belang toevoegen.
Eén van de factoren die bijdragen aan het succes van Brown, is de controversiële onderwerpen die hij aansnijdt. Zijn boeken gaan veelal over religieuze complotten, misstanden in de kerk en samenzweringen. Complotdenkers smullen van deze thema’s en gelovigen veroordelen ze vaak. Al met al wordt er veel gesproken en gediscussieerd over zijn verhalen, wat zorgt voor extra aandacht voor zijn werk. Controversie trekt lezers aan.
De boeken van Brown hebben vaak een vrij hoog tempo: de hoofdpersoon is in race tegen de klok, soms zelfs letterlijk. Door druk achter je verhaal te zetten wordt je gedwongen de plot continu voort te stuwen en zorg je ervoor dat je lezer tot aan het einde zijn aandacht erbij houdt. Let wel op bij complexere plotelementen: deze moet je wel rustig uitleggen, anders raakt de lezer de draad kwijt. Verder moet er iets belangrijks op het spel staan, zoals in Het Bernini Mysterie het Vaticaan letterlijk opgeblazen dreigt te worden. Hoe groots je dit element maakt, is aan jou. Zolang het maar belangrijk genoeg is om de lezer op het puntje van zijn stoel te houden.
Mensen zijn altijd gefascineerd door geheimen. Laat in je verhaal steeds een nieuw stukje van de puzzel zien, tot je de lezer gek maakt van nieuwsgierigheid. En net als hij denkt het complete plaatje te zien, zorg je voor een verrassende plottwist. Pas tegen het einde van je verhaal is het geheim volledig onthuld en ervaren de personages de werkelijke consequenties ervan – of deze nou goed of slecht zijn.
Niemand is perfect, ook de held van je verhaal niet. Geef hem een eigenschap die hem menselijk maakt en die tegelijkertijd kan functioneren als bedreiging. Browns personage Robert Langdon heeft bijvoorbeeld claustrofobie. Sluit hem op in een kleine ruimte en de dappere Langdon is compleet radeloos. Zo’n soort zwakte maakt je personage realistischer en geeft zijn tegenspeler extra mogelijkheden om het je held zo moeilijk mogelijk te maken.
Bronnen: Nownovel
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!