Afbeelding

Beeld Pexels

7 essentiële tips voor het verbeteren van je schrijfstijl

7 essentiële tips voor het verbeteren van je schrijfstijlJe schrijfstijl is dat wat jou onderscheidt van al die andere schrijvers. Best belangrijk dus. En hoewel jouw schrijfstijl helemaal jouw ding is, zijn er toch wat puntjes waarop er altijd nog wat te verbeteren is. Met deze 7 essentiële tips krijg je jouw schrijfstijl van goed naar geweldig.

1. Schrijf actief

Schrijf in de actieve vorm. Dit is veel directer en daardoor krachtiger. Ook is het slim om de voorkeur te geven aan werkwoorden en zelfstandig naamwoorden tegenover bijvoeglijk naamwoorden en bijwoorden. Hierdoor komen de woorden meer tot leven. Probeer zo min mogelijk te omschrijven; laat het gebeuren.

2. Laat onnodige woorden weg

 

3. Herschrijf

Sla je origineel goed op en ga herschrijven. Redigeer alles en wees dapper. Probeer te experimenteren met dat wat je hebt geschreven. Niemand hoeft deze experimenten ooit te zien. Het is belangrijk voor je ontwikkeling als schrijver om niet altijd maar bij hetzelfde veilige kunstje te blijven (hoe goed dat kunstje ook voor je werkt).

4. Creëer geen nieuwe bijvoeglijk naamwoorden

Bijvoeglijk naamwoorden zijn altijd lastig. Je hebt ze nodig om je verhaal aan te kleden, maar te veel is een ‘no go’. Zelf nieuwe bijvoeglijk naamwoorden creëren is geen aanrader, hoe goed ze taaltechnisch ook mogen kloppen. Het wordt er al snel een iets te 'bloemerig' verhaal van. Houd het bij bestaande woorden en gebruik ze met mate.

5. Leg niet te veel uit

Vermijd alles wat een lezer het idee geeft dat je ze met bepaalde gevoelens opzadelt. Dat willen lezers zelf kunnen beslissen. Laat dingen zoals ‘zei ze verdrietig’ dus liever weg. Uit wat ze zegt en de situatie eromheen moet de lezer kunnen opmaken dat ze verdrietig is. Of misschien denkt de lezer wel dat ze uitermate vrolijk is. Dat is aan de lezer.

6. Wees duidelijk en concreet

Natuurlijk moet je duidelijk schrijven, zodat de lezer snapt wat hij of zij leest. Daarnaast is het ook belangrijk dat de boodschap die erachter zit goed overkomt op de lezer. De lezer moet kunnen weten of voelen wat jouw intenties zijn. Schrijf zeker, schrijf specifiek en schrijf concreet. Algemene, vage of abstracte woorden leiden de lezer alleen maar af. De kans is groot dat de lezer zijn of haar aandacht verliest. Het is goed om je over te geven aan de fantasie van de lezer, maar de lezer moet niet hoeven nadenken over wat je nou eigenlijk bedoelt. Verwonderen is goed, verwarren niet.

Bron: The Write Practice

Door Shirley de Koster

Techniek