Start » Nieuws » 6 verrassende uitdrukkingen uit de Bijbel

6 verrassende uitdrukkingen uit de Bijbel

13 November 2017

6 verrassende uitdrukkingen uit de BijbelHeb jij je ook weleens afgevraagd waar uitdrukkingen nou eigenlijk vandaan komen? Heel veel uitdrukkingen vinden hun herkomst blijkbaar in de Bijbel. Wij hebben er 6 voor je gevonden met interessante achtergrondverhalen.

Een rib uit je lijf

Toen God in het scheppingsverhaal Eva schiep, was dat door een rib uit Adams lijf te nemen en daar een vrouw van te maken. Best een ingreep, een rib uit je lijf. Vandaar de betekenis 'kostbaar' die is verschoven naar 'duur' zoals wij het tegenwoordig gebruiken.  Je gaat je nu toch afvragen hoe de wereld eruit had gezien als Adam was gemaakt uit een rib van Eva.

De zondebok

Op de Grote Verzoendag heeft de hogepriester de zonden van het volk overgedragen op twee geitenbokken en deze de woestijn in gestuurd. Deze lieve geiten namen dus nogal onvrijwillig alle zonden op zich om de mensen ervan te verlossen. De volgende keer dat iemand jou ergens de schuld van geeft, gewoon heel hard gaan mekkeren. Wie weet wat voor reactie het uitlokt.

Een doorn in het oog

God vertelde Mozes hoe hij het land Kanaän moest innemen. Mozes had niet zoveel zin en God probeerde hem te overtuigen door te vermelden dat elke bewoner die overbleef zou transformeren tot stekels in Mozes’ zij en doorns zijn ogen. Niet zo gek dus dat Mozes zijn tegenzin aan de kant heeft gezet en braaf heeft gedaan wat er van hem werd verwacht.

Van gisteren zijn

Terwijl de vrienden van Job druk aan het piekeren waren over de reden achter zijn ongelukkige lot, zei één vriend plots: ‘Wij zijn hier pas sinds gisteren en wij weten niets; ons leven op aarde is als een schaduw.’ Van gisteren zijn, slaat dus op nog maar kort op aarde zijn en daarom niet bijster veel weten. Je zou dus voortaan ook kunnen zeggen: ‘Jongen, jij bent echt gisteren geboren, ofzo.’ Maar dat bekt toch minder lekker.

Tot hier en niet verder

Aangeven dat iets nu wel genoeg is en dat iemand je grenzen moet respecteren. Dat deed God ook met de zee. Jawel, de zee. ‘Ik legde haar mijn grenzen op en sloot haar af met deur en grendelbalk, en zei: tot hiertoe en niet verder, dit is de grens die ik je trotse golven stel.’ God had in elk geval goede intenties. Helaas heeft de zee niet altijd zin om te luisteren.

Bron: Boek Muggenzifters en zondebokken van Friederike de Raat

Door Shirley de Koster

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 4 tips voor het uitwerken van een verhaalidee
- 5 gouden schrijftips van Arthur Japin
- Maak met deze 3 tips een kopdicht van krantentitels
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Tags:
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!