Maak met deze 3 tips een kopdicht van krantentitels

Maak met deze 3 tips een kopdicht van krantentitelsHeb je altijd al een kopdicht van krantentitels willen maken? Inspiratie heb je niet nodig, die heeft de krant. Je hoeft alleen te knippen, te schuiven en te plakken.

1. Wat knip ik uit?

Begin met het doorbladeren van de kranten die je uitgekozen hebt. Knip eerst alle grote koppen uit en ga er daarna mee schuiven: zijn er koppen die bij elkaar passen? Leg die bij elkaar. Let op: krantenkoppen kunnen ook bij elkaar horen als ze in de krant totaal niet over hetzelfde onderwerp gingen. Als ze los elkaar versterken, een tegenstelling vormen of samen een heel nieuw geheel vormen, leg je ze bij elkaar. Kies daarna uit met welk groepje koppen je doorgaat.

2. Laat de controle los

De tweede knipronde is voor de kleinere koppen en de vetgedrukte (en groot afgedrukte) quotes. Blader de kranten opnieuw door, nu met jouw onderwerp in je achterhoofd. Knip alles uit wat je in een gedicht over dit onderwerp kunt gebruiken. Het maken van kopdichten betekent dat je de controle los moet laten: het materiaal is de krant, dus je kunt alleen schrijven met de krantenkoppen die er zijn. Laat je verrassen door combinaties die je zelf niet verzonnen zou hebben. Denk niet te snel dat iets niet past, maar probeer elke kop even uit achter een kop die je al gekozen hebt.

3. Gebruik de krantenbijlage

Lukt het je niet om een samenhangend gedicht te creeëren? Gebruik dan een tussenstapje om te oefenen: begin met de bijlages van een krant. Die hebben vaak een bepaald thema en de koppen sluiten daarom makkelijker aan. Nadeel daarvan is dat de kopdichten uit een bijlage vaak wat minder verrassend worden omdat de koppen ook in de krant bij elkaar horen. Gebruik daarom niet alleen een bijlage, maar ook de gewone krant van die dag. Zo voorkom je dat je het element dat bij kopdichten hoort, de nieuwe betekenis van koppen die achter elkaar gezet worden, verliest.

Door Greetje Kruidhof

Greetje Kruidhof (1971) is dichter en geeft workshops Gedichten Schrijven aan particulieren en bedrijven. Zij publiceert in Liter, Hans Kluger en Op Ruwe Planken en wacht in spanning dit najaar af: dan verschijnt haar eerste bundel bij uitgeverij Manuzio. Workshop bij Greetje volgen? Kijk eens op deze website.

Techniek