Afbeelding

Beeld Pexels

Schrijf een gedicht met behulp van Google-gedichten

Schrijf een gedicht met behulp van Google-gedichten Misschien ken je ze nog. De Google-gedichten. Hoewel de site googlegedichten.nl niet meer bestaat, kan je ze nog steeds lezen en schrijven en zijn ze erg bruikbaar om van te leren.

Google-gedichten

Hoewel de website niet meer online is, is de Facebookpagina dat wel: kijk maar eens rond op. En als je dat gedaan hebt, zoek dan het Depot van Gevonden Gedichten op, een initiatief uit januari 2016 van Canvas. Canvas trekt het fenomeen wat breder en ziet de Google-gedichten als onderdeel van een bepaald soort gedichten, de Gevonden Gedichten. Gedichten dus waar je zomaar op stuit, en die je overigens nog steeds naar Canvas op kunt sturen. Elke inzending wordt daar deel van de permanente tentoonstelling want ‘het Depot blijft open. Tot in de eeuwigheid.’

Wees niet snel tevreden met je gedicht

Er staan mooie vondsten op deze site. Toch zeurt telkens het stemmetje van mijn redacteur door mijn hoofd als ik de titel Gevonden gedichten zie: Wie wat vindt, heeft slecht gezocht. Deze titel van een bundel van Rutger Kopland gebruikt (of misbruikt) mijn redacteur als ik me te makkelijk van een gedicht afmaak of zonder nadenken iets opgeschreven heb. En al heeft mijn redacteur het dan niet over de Gevonden Gedichten, ook voor Google-gedichten geldt dat je niet te snel tevreden moet zijn met het resultaat. Een voorbeeld is dit gedichtje dat ik vind op een site van Google zelf:

Schrijf een gedicht met behulp van Google-gedichten

Het zoekwoord is Een eiland. En hoewel het grappig is wat Google daarvan maakt, vind ik dat je slecht zoekt als je het bij dit gedichtje laat. Meteen weggooien dan, zo’n zoekresultaat? Welnee, gebruiken voor je eigen gedicht! De kans is groot dat je gedicht over een eiland met deze input interessanter wordt: een eiland kopen? Stond misschien nog niet op je verlanglijstje, maar wat een leuk idee. Een eiland in een weiland? Daar moest ik even over nadenken. Zou het over een ondergelopen weiland gaan waar een stuk grond hoger ligt dat daardoor nog droog is? Wat je er ook bij verzint, beide opties zijn originele invalshoeken voor een gedicht.

Google past zich aan je zoekgedrag

Iemand die wel goed zocht, is Jasper Jacob:  Hij maakte het volgende gedicht (gevonden in het Depot van Gevonden Gedichten):

Schrijf een gedicht met behulp van Google-gedichten

Moeilijk? Welnee. Je hoeft alleen maar te typen en te lezen. Te weinig inspiratie om zoekwoorden te verzinnen? Pak er een woordenboek bij. Geen leuke vondsten? Probeer een andere  zoekmachine of pak de laptop van iemand anders. Want Google past zijn resultaten aan jouw zoekgedrag aan, dus zal elke computer andere Google-gedichten opleveren.

Nog steeds geen Gevonden Gedicht? Gebruik je zoekresultaten dan als input voor je eigen gedicht. Want jij bent meer dan een zoekmachine en hebt meer tot je beschikking dan auto-suggestie. En dus schrijf jij beter dan Google... Ga ervoor!

Over de auteur

Greetje Kruidhof (1971) is dichter en geeft workshops Gedichten Schrijven aan particulieren en bedrijven. Zij publiceert in Liter, Hans Kluger en Op Ruwe Planken en wacht in spanning dit najaar af: dan verschijnt haar eerste bundel bij uitgeverij Manuzio. Workshop bij Greetje volgen? Kijk eens op deze website

Klik op deze link om het gedicht Wie wat vindt heeft slecht gezocht van Kopland te lezen en een interpretatie van wat Kopland hiermee bedoelt.

Techniek