5 verrassende vormen van poëzie

5 verrassende vormen van poëzie Haal die woorden eens van de witte pagina en laat ze horen, laat ze zien of laat ze gebruiken. Er zijn meer mogelijkheden om poëzie aan de man te brengen dan puur via de pagina van een dichtbundel. Lees hier vijf multimediale vormen van poëzie die je zelf kan gebruiken!

Video

Je kan extra diepte aanbrengen aan je gedicht door audiovisuele elementen. Zo kan je jezelf opnemen terwijl je een gedicht voordraagt, of misschien wil je een gedicht uitspelen met een voice-over of tekst.
Onlangs maakte de regisseur Willem Martinot met Imre Tigchelaar een video bij de tekst van het gedicht Roll the Dice van de Amerikaanse schrijver Charles Bukowski. Het gedicht komt uit de bundel What Matters Most is How Well You Walk Through the Fire.

Youtube heeft ook enkele voorbeelden van videopoëzie, zoals Forgetfulness door Billy Collins, Until I See You door Ammar Alshukry en Don’t Be Flip door Todd Boss.

Neem je eigen stem op

Vind je het raar om je eigen gezicht te zien? Dan kan je nog steeds een mooie opname maken door je stem te gebruiken. De meeste telefoons hebben een optie om geluid op te nemen. Experimenteer met volume op bepaalde momenten in het gedicht of neem andere geluiden op in de achtergrond terwijl je voordraagt.

Wil je er een video van maken? Kies dan eventueel nog achtergrondmuziek en een bijpassend  beeld, zoals hier. Het is simpel, maar het heeft statische allure en literaire eenvoud.
Voordracht met muziek

Het is haast standaard op een literaire avond of een literair festival, de dichter met de muzikant die samen optreden of de dichter die zichzelf begeleidt. Het verschil tussen muzieknummers en poëzie op muziek is dat bij de laatste niet wordt gezongen maar er heel bewust wordt gekozen de tekst voor te dragen. De ritmische natuur van poëzie is ideaal om te combineren met muziek.

Game

Laat je lezer het gedicht vormen en ontdekken. Normaal gesproken kan je niet veel meer doen met een gedicht dan hem lezen, maar in een spel geef je de lezer de kans een deel te zijn van je werk en het eventueel te beïnvloeden. Daniel Benmergui maakt experimentele spellen met verhalen en gedichten. Hier vind je een aantal voorbeelden.

Powerpoint

Misschien heb je wel eens een Powerpoint presentatie gemaakt voor school, maar heb je er ooit aan gedacht om dit programma te gebruiken voor poëzie? Je kan elke slide gebruiken voor een zin of een stanza van je gedicht, afhankelijk van hoe lang het duurt. Dan kan je er plaatjes bij voegen en effecten zoals kleur, beweging en geluid.

Eventueel kan je het nog loskoppelen van Powerpoint en er een gedicht van maken, zoals dit.

Typografie

Maak met de woorden van je gedicht een beeld, maar dan letterlijk. Met de Visual poetry maker kan je je tekst in vormen buigen of giet je gedicht in een betekenisvolle vorm zoals bij En Masse.

Ken jij nog meer multimedia poëzie?

Heb jij nog andere ideeën hebt over multimediale poëzie of heb je een multimediaal gedicht gemaakt? Deel het hier. We houden ervan om te horen wat er nog meer mogelijk is!

Iedere maandag verschijnt er op Schrijven Online een artikel over de mogelijkheden om tekst te combineren met andere vormen van technologie en kunst.

Door: Elisabeth Hunting

Uitgeven