Start » Nieuws » 5 tips voor realistische schrijfdoelen in 2018

5 tips voor realistische schrijfdoelen in 2018

2 Januari 2018

5 tips voor realistische schrijfdoelen in 20182018 wordt een mooi schrijfjaar. Leuk om te horen, een stuk minder makkelijk om het ook daadwerkelijk te realiseren. Daarom hebben wij 5 tips verzameld die jou gaan helpen schrijfdoelen op te stellen die ook echt haalbaar zijn. Houd je pen gereed, we gaan een plan maken voor succes.

1. Stel haalbare doelen

Klinkt vanzelfsprekend en toch is het zo moeilijk om de juiste doelen te stellen, terwijl de haalbaarheid van een doel het belangrijkst is. Er is niets demotiverender dan elke dag falen en je doel moeten bijstellen. Dat is het perfecte recept voor frustraties en dus gebrek aan inspiratie en focus. Wees eerlijk over hoeveel uren je aan schrijven kunt besteden en hoeveel uren het je kost om een bepaald doel te verwezenlijken.

2. Kleine stapjes zetten

Zet kleine stapjes. Kleinere doelen zijn sneller haalbaar, waardoor de kans dat je ze daadwerkelijk bereikt een stuk groter is. Dit geeft je dan meteen meer zin en vertrouwen in je volgende doel. Schrijven is een marathon, geen sprintje. Het is net als elke andere sport; je moet je spieren blijven trainen en soepel houden. Een lange pauze is niet alleen slecht voor je schrijfspieren, ook je mindset gaat er onder lijden. Elke dag schrijven, al is het maar voor 15 minuten, is zoveel beter dan eens per week 3 uur achter elkaar.

3. Houd een schrijfdagboek bij

Het geeft je veel inzicht om je vooruitgang bij te houden. Houd je woordenaantal bij en op welke dagen en tijden je schrijft. Na een tijdje zul je een patroon ontdekken en weten wanneer jij het productiefst bent. Het bijhouden zorgt er ook voor dat je met je koppie erbij blijft. Het is net als met afvallen. Ga je één dag de mist in, dan ligt het opgeefmonster op de loer. Door het op te schrijven, ben je je bewuster van wat er mis ging en kun je het sneller weer oppakken.

4. Maak jouw doelen net zo belangrijk als die van je personages

We verwachten groei bij onze personages, en dat moeten we ook van onszelf verwachten. Je personages moeten zich flink ontwikkelen om hun doelen te bereiken. Dat is voor jou niet anders. Je kunt bij je personages afkijken. Wat doen zij om hun doelen te bereiken? Ze proberen nieuwe dingen uit, slaan een keer een andere weg in en worstelen zich langs alle obstakels. Maak een lijst van alle manieren waarop jouw personages hun moeilijkheden overkomen. Dat is inspirerender dan je denkt.

5. Maak schrijven belangrijk

Schrijftijd afbakenen voor jezelf is altijd moeilijk. Er zijn zoveel andere verplichtingen en verwachtingen. Maak schrijven net zo belangrijk als gezonde maaltijden koken, sporten of je kinderen met hun huiswerk helpen. Het is voor jou namelijk net zo belangrijk. Schrijven is jouw uitlaatklep en noodzakelijk om jouw mentale gezondheid op peil te houden. De wereld vergaat niet als jij 30 minuten per dag alles aan de kant zet om te schrijven. Maar jouw goede mentale staat vergaat uiteindelijk wel als je andermans behoeften en verwachtingen telkens weer boven die van jezelf stelt.

Bron: Writer’s Digest

Door Shirley de Koster

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 5 goede voornemens voor een geweldig nieuw schrijfjaar
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Jouw schrijfdoelen voor 2015


Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!