Afbeelding
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
De periode van cadeautjes, pepernoten en gedichten schrijven. Moeite met het schrijven van een leuk en origineel Sinterklaasgedicht? Niet met deze tips!
‘Sinterklaas zat eens te denken,
Wat hij Jan nou eens moest schenken.
Dit is een cadeau dat precies bij je past,
Sint hoopt dat hij je daar blij mee verrast.’
Gewoon vermijden die clichématige standaardzinnen. Zelfs als je weinig tijd hebt: gebruik geen gedichtengenerator. Niets is zo teleurstellend als een onpersoonlijk Sinterklaasgedicht waar duidelijk geen tijd in gestoken is. Ook al houd je niet van dichten of ben je er niet goed in: laat zien dat je er moeite in gestoken hebt.
Rijmwoordenboeken zijn rond december de beste uitvindingen ter wereld. Met Mick’s Rijmwoordenboek of het Nederlands Rijmwoordenboek hoef je je hoofd nooit meer te breken over onmogelijke rijmwoorden. Laat je inspireren door de onverwachtse rijmwoorden. Pas wel op dat je niet het hele gedicht schrijft aan de hand van de rijmwoorden. De inhoud is nog altijd belangrijker dan een perfect rijmschema!
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Het meestgebruikte rijmschema in (Sinterklaas)gedichten is AABB. Hierbij rijmen de laatste woorden van twee op elkaar volgende zinnen. Je kunt ook kiezen voor ABAB of ABAC. Maar wist je dat er heel veel meer soorten rijm bestaan? Wees eens creatief en schrijf bijvoorbeeld in koninklijk rijm, of schrijf een villanelle. Zo maak je nog eens indruk op het Sinterklaasgezelschap!
Vaak zijn we met een Sinterklaasgedicht zo gefocust op de rijmwoorden dat we vergeten dat een gedicht ook daadwerkelijk ergens over moet gaan. Bedenk van tevoren welk verhaal je wilt vertellen. Je kent vast wel een leuke anekdote over de persoon in kwestie, of een hobby waar hij/zij veel tijd in steekt. Misschien heeft de persoon over wie je schrijft wel een grappig karaktertrekje waar iedereen altijd hartelijk om moet lachen. Spring niet van de hak op de tak maar focus je op één of enkele onderwerpen, tenzij je een gedicht van vier kantjes schrijft.
Niet iedereen houdt van voorlezen. Zorg dat er een goed ritme in je gedicht zit en de lezer niet over woorden struikelt. Als je een gedicht voorleest, moet de klemtoon automatisch op de juiste lettergreep vallen. Lees zelf je gedicht een paar keer voor en schrap desnoods woorden.
Heb jij nog tips voor een goed Sinterklaasgedicht, of loop je elk jaar tegen hetzelfde probleem aan? Laat het weten in de reacties.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!