Afbeelding

Bron Pixabay

5 tips om over sport te schrijven

Op het WK voetbal voor vrouwen heeft het Nederlandse elftal inmiddels de halve finales bereikt. De prestaties binnen het vrouwenvoetbal krijgen de laatste jaren steeds meer aandacht van de sportjournalistiek. Wil je zelf ook je passie en gevoel kwijt in het schrijven over sport, of wil je gewoon weten hoe een goed sportbericht is opgebouwd? Lees dan onderstaande tips.

Nicholas Dawidoff, auteur en oud-sportjournalist, vertelt dat sportjournalisten in een lastig parket zitten: ‘Je publiek weet vaak al de uitslag van het sportevenement waar je over schrijft, nog voordat je begint met schrijven’. Een sportjournalist moet dus een verhaal schrijven dat zo aangrijpt dat de lezer die uitkomst vergeet en wilde dat hij erbij kon zijn. ‘Het fundament van schrijven over sport is nieuwsgierigheid, als het ware de notities van een enthousiaste fan’.

1. Een sterke lead

Elk goed artikel wordt gekenmerkt door een lead die de lezer bij zijn lurven grijpt. In het geval van een sportartikel zijn de ‘wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe’-vragen van groot belang. Wees objectief door een snelle samenvatting van het stuk te geven, maar kies één aspect van het verhaal dat de meeste aandacht zal trekken. Het feit dat een team een wedstrijd heeft gewonnen kan bijvoorbeeld minder belangrijk zijn dan het feit dat het team ook talloze overtredingen heeft begaan.

2. Kies een invalshoek

Sla een willekeurige Sports Illustrated open en je ziet dat de sportartikelen met veel poëtische metaforen en achtergrondinformatie zijn geschreven. Het evenaart als het ware de literaire non-fictie. Ken het sportjargon zodat je de metaforen niet verkeerd plaatst en weet wat de atleten waar je over schrijft hebben bereikt voordat ze aan deze wedstrijd begonnen.

Toch zijn de meeste sportartikelen veel objectiever geschreven, zoals de sportverslagen die je in de lokale krant leest. Als je een startend sportjournalist bent, kun je het beste beginnen door te leren van deze verslagen: schrijf kort en bondig. Zo leer je de belangrijkste boodschap naar voren te brengen.

3. Check je feiten

Voor sportartikelen is dit meer regel dan tip. Elke sport kent uitgebreide regels en talloze spelers waar je meer dan een algemene kennis van moet hebben. Wedstrijden kunnen vlugger verlopen dan je al schrijvend bij kunt houden, dus doe je huiswerk. In sportartikelen vormen de feiten immers het verhaal.

4. Belicht de belangrijkste momenten

Bij elke sport gebeurt meer dan dat je kwijt kunt in een verslag. Vooral als je verslag doet van een heel evenement moet je kiezen welke momenten je in het artikel naar voren haalt. Als journalist is het jouw taak om in ieder geval het begin, midden en eind van de wedstrijd of het evenement te doorlopen. De belangrijkste momenten zijn de eyecatchers van je stuk. Welke wedstrijden vormden de hoofdmoot van het evenement? Met welk doelpunt sloeg de wedstrijd om?

Als schrijver heb je het voordeel dat je bepaalde elementen van een wedstrijd met elkaar in verband kunt brengen. Een live verslaggever kan speculeren of een bepaald doelpunt de genadeslag voor een team is, maar dat weet je pas zeker als de uitslag bekend is. Wees dus niet enkel objectief, maar voeg een opbouw toe aan de tekst zodat de lezer een mentaal beeld kan vormen over hoe de wedstrijd is verlopen en welke acties daarvoor hebben gezorgd.

5. Maak gebruik van citaten

Citaten van spelers, coaches en scheidsrechters zijn goud waard in de sportwereld. De mening van een verslaggever is natuurlijk leuk en aardig, maar het publiek is vooral geïnteresseerd in wat hun favoriete speler van de wedstrijd vond, of wat de scheidsrechter te zeggen heeft over een besluit dat hij heeft moeten nemen. Ga na een wedstrijd altijd naar de persconferentie of zorg dat je een interview kunt regelen. Sommige antwoorden kunnen voor een heel andere invalshoek zorgen in je artikel, dus wees voorbereid om door te vragen.