Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
5 tips om je verhaal aan te bieden ter publicatie
Je werk gepubliceerd krijgen bij een uitgeverij is een grote uitdaging. Er zijn veel schrijvers, veel manuscripten en veel verhalen, maar een uitgeverij heeft maar beperkte middelen. Hoe zorg je er als auteur voor dat je zoveel mogelijk kans hebt op een positieve reactie? Lees het in dit tipartikel.
1. Stuur geen eerste versie in
Het lijkt vanzelfsprekend, maar het komt vaak voor dat auteurs een eerste versie van een verhaal aanbieden ter publicatie. Dit terwijl een eerste versie zelden heel goed is, want schrijven is immers herschrijven, herschrijven en nogmaals herschrijven. Laat een verhaal een paar dagen liggen, redigeer het stuk en laat het proeflezen. Als een uitgeverij nog veel werk moet steken in een verhaal, dan is de kans kleiner dat het geaccepteerd wordt.
Je kan wel een fragment opsturen met de vraag of de uitgever potentie ziet in het stuk en alvast wat tips kan geven. Hierbij kan de uitgever in een vroeg stadium richting geven aan het verhaal, wat later de kans op publicatie weer vergroot. Maar zorg dan wel dat dit eerste fragment goed uitgewerkt is.
2. Zorg dat het verhaal voldoet aan de eisen van de uitgeverij en past bij het fonds
Een verhaal of manuscript opsturen dat niet voldoet aan de eisen of past bij het fonds heeft eigenlijk geen zin. Bekijk eerst de website van de uitgeverij aandachtig en lees aan welke punten je moet voldoen om iets op te sturen. Kijk meteen even bij de publicaties van de uitgeverij. Wordt er alleen maar Italiaanse literatuur gepubliceerd? Dan zal je boek over de geschiedenis van Finland niet geaccepteerd worden.
3. Stuur een goede begeleidende mail
De mail die je stuurt is de eerste indruk die een uitgeverij van je krijgt en eerste indrukken zijn altijd belangrijk. Gebruik een formele toon en wees zeker van je zaak. Als je zelf al twijfelt of de uitgeverij je verhaal of manuscript accepteert, dan is dat geen goed teken.
Probeer je verhaal te verkopen. Vertel kort waar je verhaal over gaat en maak de uitgever enthousiast. Wat maakt jouw verhaal of manuscript uniek? Waarom is het lezenswaardig? Daarnaast is het goed om jezelf even kort te introduceren. Heb je al publicaties op je naam staan? Hoelang schrijf je al?
4. Zorg dat je vindbaar bent op het internet
Het is voor een uitgever interessant om meerdere stukken van een auteur te lezen. Hierdoor is het voor de uitgever makkelijker om het niveau, de ervaring en de schrijfstijl van een auteur te bepalen. Dit is zeker van belang als een tekst nog verbeterd moet worden aan de hand van redactioneel commentaar.
Als een auteur veel ervaring heeft en andere verhalen erg goed zijn, dan zal een uitgever sneller bereid zijn om tijd en energie te steken in een uitvoerig redactieproces. De kans op een goed eindresultaat is immers groter bij een ervaren auteur.
Maak dus een website waar je enkele verhalen op plaatst of publiceer op media die vrij toegankelijk zijn.
5. Bouw een groot netwerk op
Je wordt als auteur aantrekkelijker voor een uitgeverij als je een grote achterban hebt. Een groot netwerk betekent immers veel potentiële lezers.
Maak dus een Facebookpagina of een Twitteraccount aan en begin jezelf te promoten als schrijver. Schrijf blogs en recensies, geef schrijftips of vertel over je eigen ervaringen als schrijver. Als je dit goed doet, groeit je netwerk en krijg je dus meer potentiële lezers. Dit is niet alleen interessant voor een uitgever, maar ook leuk voor jou als auteur.
Door Rik van der Vlugt
Rik van der Vlugt is hoofdredacteur bij Historische Verhalen, een digitale uitgeverij die zich toelegt op het publiceren van historische korte verhalen.
Gerelateerd
Uitgeven
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?