Afbeelding

Beeld door Daniel Wehner

Hoe zelf publiceren echt de moeite waard is geworden

Jij bent bezig met het schrijven van een boek, of je hebt een geweldig idee om een boek te schrijven en er misschien wel je brood mee te verdienen? Tegenwoordig hoeft niets je meer tegen te houden! Het schrijven, afdrukken, een e-book maken of het promoten van je boek hoeft tegenwoordig niet meer moeilijk te zijn en daarmee worden ook de kosten gedrukt! In het Engels wordt deze hype ook wel “self-publishing” genoemd.

Schrijvers hebben tegenwoordig echt alle vrijheid en kunnen bewuste keuzes maken over hoe ze hun boeken willen publiceren. In deze blog bespreken we hoe zelf publiceren het leven van veel schrijvers goedkoper kan maken en welke tools je hierbij kunt gebruiken.

Is zelf publiceren goedkoper geworden?

De meeste mensen geloven het niet, maar er zijn tegenwoordig echt dingen die goedkoper zijn dan vroeger. Bijvoorbeeld in dit artikel op kortingbox worden flatscreens, reisverzekeringen en matrassen genoemd als dingen die 10 jaar geleden duurder waren dan tegenwoordig. Het publiceren van een boek is ook zoiets! Waar je vroeger bij een uitgeverij terecht moest komen of zelf heel veel geld moest hebben om een boek uit te geven, is het nu mogelijk om zelf je boek te schrijven, te laten drukken en dan zelf in Nederland of over de hele wereld te verkopen. 

Het schrijven doe je gewoon vanuit huis, het publiceren doe je online en ook het verkopen kan via je eigen website of grotere platforms als Amazon of bol.com. De wereld ligt aan je voeten!

Software om je boek te maken

Het maken van een boek was nog nooit zo gemakkelijk. Natuurlijk moet je zelf voor een goede inhoud zorgen. Het begint dus allemaal met schrijven!

Voor het schrijven van je boek kun je natuurlijk denken aan Microsoft Word. Werk je samen met iemand? Dan is wellicht Google Docs een goed idee. Heb je een lang boek of ben je veel aan het werk in verschillende stukken van het boek? Dan zou je ook eens naar Scrivener kunnen kijken. Dit is een tool speciaal ontworpen voor schrijvers en heeft een heleboel handige functionaliteiten om je schrijfwerk te ordenen.

Als de inhoud gelukt is, zijn er een heleboel verschillende software tools die het ontwerpen, afdrukken en verkopen van je boek een peuleschil maken. Je hebt bijvoorbeeld Blurb waar je met behulp van vele templates snel aan de slag kunt. Deze website is ook in het Nederlands beschikbaar. Een andere optie is Pressbooks.

Verkopen

Als je boek klaar, opgemaakt en afgedrukt is, kan het de verkoop in! Sommige schrijvers hebben een eigen website met mailing lists waar ze hun boeken kunnen promoten. Op Amazon kunnen individuele schrijvers hun boeken verkopen, maar voor Nederlandse schrijvers kan het ook op bijvoorbeeld bol.com. Hier kun je een verkoop account openen en je product uploaden. Op deze manier verspreid je de kansen van verkoop van jouw boek en word je natuurlijk sneller gevonden door een groter publiek.

Conclusie: JA, zelf publiceren is mogelijk!

Na alle verschillende opties in de markt bekeken te hebben is 1 ding duidelijk: niets houdt schrijvers nog tegen hun boek uit te brengen. Behalve natuurlijk de inspiratie en schrijfkunsten, maar daar begint het natuurlijk allemaal mee!