Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
5 manieren om je verhaal een twist te geven
Naast de belangrijkste plot in je verhaal, is er altijd ruimte voor kleinere verhaallijnen en grappige gebeurtenissen. Maar waar kies je voor? Deze 5 onverwachte gebeurtenissen geven je verhaal een frisse twist.
1. Laat de hoofdpersoon een ongeluk(je) veroorzaken
Je hoofdpersoon is waarschijnlijk een personage vol goede bedoelingen, een personage waarvan je wilt dat de lezer hem aardig vindt. Maar wat als hij onbedoeld de bad guy wordt? Het is interessant om te zien hoe je personage hiermee omgaat. Hij is twee seconden afgeleid en rijdt per ongeluk een oud vrouwtje aan, of hij struikelt en duwt iemand per ongeluk op het spoor. Het hoeft natuurlijk niet gelijk zo dramatisch: hij kan ook hete koffie knoeien over een belangrijk tegenpersonage.
2. Laat een persoon uit het verleden opdoemen
We komen allemaal weleens onverwachts iemand uit een ver verleden tegen. Iemand die we misschien allang vergeten waren, of iemand die we hoopten nooit meer te hoeven zien. Zo’n ontmoeting kan een boeiende twist geven aan je verhaal. Hoe reageert je personage, wat leert de lezer over zijn verleden door deze ontmoeting? Hoe smelten heden en verleden samen, en welke invloed heeft dit personage op de hoofdpersoon?
3. Geef iemand de leiding over een belangrijke taak
Een klassiek element van storytelling: iemand krijgt een taak die ogenschijnlijk veel te groot voor hem is. Neem Frodo, die in The Lord of the Rings plotseling zo ongeveer het lot van de hele wereld op zijn schouders draagt. Zó groot hoeft de taak natuurlijk niet gelijk te zijn, maar geef je personage eens de verantwoordelijkheid voor iets wat ver buiten zijn comfortzone ligt. Een ongewilde promotie, een vondeling voor zijn deur, een familieruzie die hij op moet zien te lossen.
4. Laat een wens uitkomen maar tegenvallen
Be careful what you wish for is een klassiek thema in oude sprookjes. Een personage denkt iets te willen, maar wanneer hij dit krijgt ontdekt hij dat zijn wens hem niet gelukkig maakt. Bijvoorbeeld koning Midas die wenst dat alles wat hij aanraakt in goud veranderd, maar erachter komt dat dit dus ook geldt voor zijn eten en zijn familie. Dit principe kun je ook toepassen op jouw personage. Zijn droom komt uit, maar het valt tegen. Hoe gaat het personage hiermee om, en hoe lost hij het op?
5. Laat een personage naar een impuls handelen
In het kader van fatsoen en verantwoordelijkheid, negeren we regelmatig impulsen. Wedden dat jij ook eens op de website van een vliegtuigmaatschappij hebt zitten loeren, zoekend naar een lastminute vlucht om te ontsnappen aan je dagelijkse sleur? Laat je personage aan zo’n impuls toegeven. Laat hem op het vliegtuig snappen zonder zijn baas en familie te informeren, of laat hem zijn zelfcontrole verliezen en een stapel servies tegen de muur gooien. Je kunt hier heel leuk mee spelen, want we hebben allemaal weleens gekke fantasieën over dingen die we zouden doen als onszelf zouden durven laten gaan.
Door Marije Catsburg
Gerelateerd
Service
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!