Start » Nieuws » 5 manieren om je middenstuk nieuw leven in te blazen

5 manieren om je middenstuk nieuw leven in te blazen

15 November 2017

5 manieren om je middenstuk nieuw leven in te blazenHet begin van een verhaal bedenken is leuk en geeft je energie. Meestal kijk je ook al uit naar het einde. Maar wat moet je nou met dat middenstuk?  De meeste schrijvers hebben hier grote moeite mee en komen vast te zitten in het midden van hun verhaal. Hier zijn 5 manieren waarop je jouw middenstuk weer nieuw leven in kunt blazen.

1. Introduceer een nieuw personage

Meteen een vrij riskante zet, maar als je hem goed inzet een hele waardevolle. Het belangrijkste om hierbij te onthouden is dat dit nieuwe personage relevant is voor het verhaal. Het moet datgene wat jouw hoofdpersonage probeert te bereiken, helpen of juist het juist extra moeilijk maken. Vooral met dat laatste creëer je genoeg spanning om weer even vooruit te kunnen.

2. Onthul een verborgen stukje informatie

Deze informatie moet de plannen van je hoofdpersonage in de war gooien. Zorg ervoor dat het een kleine en compacte hoeveelheid informatie is die voor de lezer makkelijk te behappen is. In het beste geval is het beeld van je hoofdpersonage over zijn of haar doel compleet. Het conflict wordt vergroot en de motivatie verandert. De lezer gaat hierdoor alles in twijfel trekken en dat is precies wat je wilt.

3. Laat je hoofdpersonage falen

Heel stiekem genieten lezers ervan om het hoofdpersonage te zien falen. Waarom? Spanning en sensatie. En identificatie. Het hoofdpersonage voelt menselijker aan en de lezer gaat twijfelen of het gelukkige einde wel is weggelegd voor hem/haar. Geef je hoofdpersonage de kans om op tijd te vallen en weer op te staan voor het laatste gevecht.

4. Introduceer verraad

Laat een bijpersonage zich plots tegen het hoofdpersonage keren. Je verrast de lezer (en jezelf), zorgt voor veel vragen en nieuwe problemen die opgelost moeten worden. Geef dit bijpersonage wel goede beweegredenen. Wellicht moet je hiervoor terug in je verhaal om lijntjes uit te leggen, zodat de motivatie van dit personage onderbouwd is. Als het zomaar uit de lucht komt vallen, voegt het namelijk niets toe.

5. Verkort de tijd

Dit zie je vaak gebeuren in actiefilms en bezorgt het hoofdpersonage in een klap een heleboel extra stress. Verzin een reden waarom je hoofdpersonage dezelfde klus ineens in een stuk kortere tijd moet zien te klaren. Dit kan zijn omdat de vijand hem of haar eerder bereikt, omdat een deadline is verschoven of misschien omdat een belangrijk personage onverwacht vertrekt. Alles om die beslissing naar voren te halen en de druk te verhogen.

In het kort: maak het je hoofdpersonage zo moeilijk mogelijk om het tot een goed einde te brengen voor het verhaal afloopt. Dit zorgt voor spanning en nieuwsgierigheid bij de lezer en nieuwe energie voor jou als schrijver.   

Bron: The Write Practice 

Door Shirley de Koster

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 4 tips voor het uitwerken van een verhaalidee
- 5 tips voor het schrijven van magisch realisme
- 5 gouden schrijftips van Arthur Japin
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN