Afbeelding

Pen en papier naast een kop koffie

Kaboompics .com via Pexels

5 lessen die je leert van verschillende genres schrijven

Verschillende genres vragen om verschillende invullingen. Denk aan de toon, personages, thema, plot en doelgroep, deze zijn heel anders voor een kinderboek dan voor een thriller. Auteur Sarah Beth Durst geeft in 2024 drie boeken uit in drie verschillende genres en deelde met Writer’s Digest haar tips. Wij delen er 5!

Durst heeft in haar schrijfcarrière al veel verschillende genres geschreven, maar dit jaar gaat ze een stap verder, namelijk binnen drie genres in één jaar uitgeven. Al deze boeken verschillen enorm van elkaar:

  • The Lies Among Us (februari): een ‘book club fiction’ over de liefde tussen zussen, rouwen en leugens.
  • Spy Ring (mei): Een avontuurlijk kinderboek met een historisch tintje over de Amerikaanse Revolutie.
  • The Spellshop (juli): Een cosy fantasy over een bibliothecaresse, gestolen spreukenboeken en onverwachte vriendschappen.

Afbeelding

Covers van boeken van Sarah Beth Durst

Dus wat zijn de tips van Durst als je zelf zo veel verschillende genres wil schrijven? 

1. Staar jezelf niet blind op één genre

Sommige schrijfadviezen zullen je vertellen dat je één genre moet kiezen en daarbinnen moet blijven schrijven, om zo je bekendheid op te bouwen. Lezers kennen je van boek x en als dat in de smaak valt is de kans groot dat ze boek y erna ook gaan lezen. Als je na een kinderboek een boek voor volwassenen schrijft, ben je er niet van verzekerd dat je lezers met je mee gaan. En hoewel dat een prima manier is om binnen één genre bekend te worden, meent Durst dat het geen verplichting is. “Er is niet ‘Een Perfecte Manier’ om een schrijver te zijn. Het is goed om je eigen weg te zoeken,” schrijft ze in haar artikel op Writer’s Digest.

2. Vind het hart van het genre

Wat is het kloppende hart van het genre dat je wil schrijven? Als je dat kan vinden, dan is het identificeren van de juiste toon voor je boek een stuk makkelijker. Durst geeft voorbeelden aan de hand van haar boeken. “De kern van book club fiction is voor mij het thema. In The Lies Among Us, wilde ik het concept leugens bekijken. Ik koos ervoor om dit thema, dat voorkomt in elk aspect van ons leven via politiek, nieuws, social media, te bekijken door de lens van een familiedrama.” Terwijl ze voor haar kinderboek de nadruk legde op het plot en voor haar cosy fantasy op de atmosfeer.

3. Kijk door de ogen van het personage

Durst benadrukt hoe belangrijk het is om te kijken door de ogen van het personage, vooral als je voor verschillende leeftijden schrijft. Als je je personage ziet als een persoon en niet als een leeftijdscategorie of een archetype, zal je personage geloofwaardiger worden voor je lezer. De lezer zal dan met plezier met je meegaan op welk avontuur dan ook, afhankelijk van wat jij hen voorschotelt.

4. Respecteer het genre

Volgens Durst merk je meteen als een schrijver geen respect heeft voor het genre dat ze schrijven, bijvoorbeeld omdat ze denken dat een kinderboek schrijven makkelijk is. “Lees het genre dat je wil lezen. Word er verliefd op. Raak geobsedeerd. En ga het dan schrijven,” zegt Durst. “Ik beloof je dat het eindresultaat een stuk beter zal zijn.”

5. Vertrouw op jezelf

Iedereen heeft een berg aan verhalen in zich, meent de schrijfster. “Je moet jezelf toestemming geven om ze te vertellen. Vertrouw erop dat ze in je zitten en laat ze eruit.”

Bron: Writer’s Digest