Afbeelding

Bron Pexels

4 tips: kosten besparen als freelance schrijver

Er zijn verschillende werkvelden waarin je als zzp’er aan de slag kunt gaan. Het aantal zzp’ers in Nederland blijft groeien, wat betekent dat de concurrentie onder de ondernemers groot is. Daarom is het des te prettiger dat je als zelfstandig ondernemer kunt besparen op je kosten zodat je al je geld kunt steken in het laten groeien van je bedrijf. Dat is een van dé manieren om er als freelancer uit te springen tussen de rest. Stel, je bent freelance schrijver. Waar moet je dan opletten wanneer je kosten wilt besparen op of tijdens je werk? In dit artikel hebben we vier tips voor je verzameld. Besparen maar!

Geld besparen op werkplek

Een van de grootste voordelen als zzp’er is dat de kans groot is dat je niet iedere ochtend voor dag en dauw uit je bed hoeft om met het openbaar vervoer naar je werk te gaan. Dat is dan ook direct een van de grotere besparingen: je hoeft geen geld te betalen om te reizen. Daarnaast bespaar je jezelf de kosten van een werkplek. Werk je thuis, dan betaal je het minste geld. Natuurlijk ben je iets meer geld kwijt aan bijvoorbeeld elektriciteit, het maken van een kop koffie of thee, water, het maken van lunch et cetera, maar een groot deel van dit soort kosten heb je ook wanneer je een eigen werkplek hebt. Vind je thuiswerken lastig en heb je moeite met je productiviteit hoog houden wanneer je thuis werkt? In dat geval kun je kiezen voor werken in een koffietentje of werken op een werkplek waar je gratis of voor een laag bedrag per keer aan mag schuiven. Leuk extraatje: hier ontmoet je vaak andere freelancers waarmee je eens zou kunnen sparren.

Check je materiaal en benodigdheden

Waar je daarnaast veel geld op kunt besparen, is het gebruik van materiaal en andere benodigdheden voor je werk. De meeste schrijvers werken voornamelijk online, hoewel er ook gewoon freelancers zijn die op papier aan de slag gaan. Wat betreft het besparen van geld is online werken de beste tip. Hiermee ben je niet alleen bezig voor je eigen portemonnee, maar draag je ook nog je steentje bij aan het milieu omdat je geen papier gebruikt. Ben je bezig met een boek of is je boek al af en zit je middenin de verkoop bij eigen beheer? Ook daar kun je eenvoudig op besparen. Vraag bij de drukker naar mogelijkheden hoe je kunt besparen op het drukken van je boek. Zelf kun je vooral besparen op de verzendkosten voor mensen die het boek bestellen. Goedkoop pakket versturen scheelt al ontzettend veel voor jezelf én voor de klant. Wanneer de verzendkosten laag liggen zullen zij sneller geneigd zijn een aankoop te doen.

Word een duurzame zzp’er

Het besparen op materiaal en andere benodigdheden is een goede start van de volgende tip: het overstappen op groen wonen en werken. Juist wanneer je veel vanuit huis werkt, kun je hiermee twee vliegen in één klap slaan. Investeren in een groene woning is namelijk uiteindelijk voordeliger voor hoe je woont en hoe je werkt. Wat moet je daarvoor doen? Je kunt beginnen met kleine stappen zoals het lager zetten van de verwarming, het minder lang douchen, het goed isoleren van je woning, het uitzetten van apparaten die op stand-by staan en het uitdoen van de lampen wanneer je er niet bent. Je kunt ook een stapje verder gaan, zoals het investeren in een zonneboiler, een waterpomp of zelfs in zonnepanelen waarmee je duurzame energie op kunt wekken. In het begin is dit misschien een grote investering, maar je plukt er uiteindelijk de vruchten van. Zeg nou zelf: thuis kunnen werken als freelance schrijver is toch ook veel fijner in een groene omgeving?

Check jouw belastingvoordeel als zzp’er

Last but not least: als zzp’er heb je recht op verschillende voordelen wat betreft het betalen van belasting. Hierbij maakt het niet uit of je nou een freelance schrijver bent of misschien een freelance elektricien of een zelfstandig fotograaf. Lees je daarom goed in over zelfstandigenaftrek, kleineondernemersregeling, meewerkaftrek, startersaftrek en meer. Schakel hiervoor bijvoorbeeld je boekhouder in: hij of zij kan je meer vertellen over de belastingvoordelen waar je als zzp’er van kunt profiteren. Ook kan je boekhouder je überhaupt meer zicht geven op alles wat binnenkomt en alles wat eruit gaat wat betreft financiën, waardoor je hier beter op kunt anticiperen. Beschik je uit besparingen niet over een eigen boekhouder? De Belastingdienst vertelt je graag meer over de kosten en aftrekposten als zzp’er. Op die manier houd jij wat extra geld over dat je kunt steken in de ontwikkeling van je eigen bedrijf.

Door: cheapcargo.com