Afbeelding

Beeld Pexels

Freelance tekstschrijver worden? 4 tips voor een succesvolle start

Freelance tekstschrijver worden? 4 tips voor een succesvolle startWil jij graag freelance tekstschrijver worden, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Het starten als freelance tekstschrijver is niet altijd gemakkelijk, maar met de juiste tips kom je al een heel eind. Wij geven je graag 4 tips voor een succesvolle start als freelance tekstschrijver.

1. Praat met ervaren freelance schrijvers

Voordat je van start gaat, is het van belang om informatie op te halen bij andere ervaren schrijvers. Hoor eens de verhalen van andere schrijvers aan en bekijk hoe zij gestart zijn als freelance schrijver. Schrijven zij altijd in opdracht en op welke manieren kun je steeds aan nieuwe schrijfopdrachten komen? Durf te vragen om tips, hier zul je uiteindelijk veel aan hebben als je eenmaal zelf aan de slag moet. Natuurlijk ga je uiteindelijk voor jezelf aan de slag, maar het is erg prettig om ook andere mensen te kennen die hetzelfde werk doen. Je kunt namelijk nog erg veel aan elkaar hebben. Uiteindelijk doen jullie hetzelfde werk en zijn jullie eigenlijk collega’s.

2. Breng je wensen als tekstschrijver in kaart

Voordat je daadwerkelijk diensten gaat leveren aan anderen, is het van belang om in kaart te brengen wat voor teksten je precies wilt gaan schrijven. Er zijn ontzettend veel soorten teksten die je kunt schrijven. Denk bijvoorbeeld aan persberichten, blogs, webpagina’s, SEO-teksten en columns. Welke kant wil jij op gaan? Het is erg belangrijk om dit voor je zelf helder te hebben. Hierdoor kun jij je op bepaalde schrijfgebieden focussen zodat je op een gegeven moment veel ervaring gaat krijgen met bepaalde teksten. Na een bepaalde periode kun je natuurlijk ook uitbreiden en meerdere soorten teksten gaan aanbieden.

3. Professionele indruk maken

Als je gaat starten als freelance tekstschrijver, is het belangrijk om direct een professionele indruk te maken op je bestaande en potentiële klanten. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en vraagt een BTW-nummer aan. Maar wat kun je dan nog verder doen om professioneel over te komen als schrijver? Om professioneel over te komen bij je klanten moet je bedrijf duidelijk en herkenbaar zijn voor iedereen. Kies een passende bedrijfsnaam en laat een mooie website maken. De website bevat alle informatie voor je nieuwe en bestaande klanten. Dankzij een mooi logo ben je direct herkenbaar en weten klanten ook met wie ze te maken hebben. Het is ook erg professioneel om te beschikken over een huisstijl. Denk bijvoorbeeld aan briefpapier en visitekaartjes met je bedrijfsnaam en logo. Naast een eigen huisstijl is het relevant om te beschikken over een zakelijke rekening. Het komt immers een stuk betrouwbaarder over op je klanten als de rekeninghouder je bedrijfsnaam is in plaats van je eigen naam. Gebruik ook een zakelijke e-mailadres en telefoonnummer zodat de communicatie met je klanten allemaal via professionele kanalen gaat.

4. Doe praktijkervaring op

Ben je gestart als freelance tekstschrijver, maar heb je nog erg weinig opdrachten? Dan zijn er verschillende manieren waardoor je alsnog praktijkervaring kunt opdoen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een eigen website te onderhouden over een onderwerp die jij erg interessant vindt. Op de website kun je vervolgens een blog plaatsen waar je wekelijks interessante stukken op plaats. Op een gegeven moment krijg je steeds meer feeling met het schrijven en kom je er achter wat lezers interessant vinden aan een stuk. Schrijf je liever in opdracht? Dan is het mogelijk om in je woonwijk te bekijken of er een wijkkrant aanwezig is waarvoor je af en toe een stuk kunt schrijven. Hierdoor zul je automatisch in contact komen met mensen die je misschien ook wel aan je volgende opdrachten kunnen helpen

Techniek