3 verrassende manieren om verder te komen als je verhaal vast zit

Het midden van je verhaal is een beruchte plek om vast te komen zitten als schrijver. Hoe houd je het verhaal gaande, welke stappen moeten de personages maken om bij het einde te komen? Hier zijn 3 verrassende (en soms drastische) manieren om je verhaal weer op gang te krijgen.


1. Speel Dungeons and Dragons (of een vergelijkbaar spel)

In deze role playing game zit je met vrienden rond de tafel en speel je als personage mee in het verhaal van de Dungeon Master (DM). En perfect spel voor schrijvers, meent auteur Katharine Schellman, die bepleit dat elke schrijver D&D zou moeten spelen. Niet alleen word je gedwongen om in de huid van je personage te kruipen en te handelen zoals zij dat zouden doen, je hebt voor een keer niet alle touwtjes in handen. Als schrijver kan het makkelijk zijn om je personages uit het oog te verliezen en zelf het plot een bepaalde richting op te duwen. Bij D&D kan je medespeler een beslissing nemen die het hele verhaal verandert. Terwijl de personages wegvluchten, kiest één ervoor om een magische boon op de grond te gooien, die een piramide oproept. Plots verandert de hele dynamiek van het verhaal. Zo krijg je bakken aan nieuwe inspiratie die je weer kan gebruiken voor je eigen verhalen!

Of stel: je twijfelt of je X of Y moet laten gebeuren in je boek. Wat is het beste? Pak eens een 20-zijdige dobbelsteen waar Dungeons and Dragons bekend om staat, en laat je keuze afhangen van je rol. Gooi je een 1-10, dan kies je voor X. Is het 11-20, dan ga je voor Y. Zo kom je misschien juist uit op een verrassende keuze die je verhaal weer op gang helpt!

2. Behandel je verhaal eens als een feestje

Op een feest is het altijd een komen en gaan van mensen. Een vriend gaat vroeg weg, omdat hij in de ochtend moet werken. De oom die altijd laat is, komt – verrassend – 3 uur later binnenwandelen. Die oude schoolkameraad is er ook vandoor zonder iets te zeggen. Als je vastzit kan het helpen om je verhaal te behandelen als een feest. Personages komen en gaan. Voeg eens een nieuw personage toe die je hoofdpersoon voorziet van nieuwe informatie of andere kansen biedt. Of je laat een personage juist van het toneel verdwijnen: soms is een personage niet meer nodig. Of kom je erachter dat het karakter eigenlijk nooit nuttig is geweest! Een goed punt om op te schrijven voor de herschrijfronde.

3. Schrap de laatste 10.000 woorden

Ja, je leest het goed. Zet een drastische streep door je laatst geschreven tekst. En dan niet 1.000 woorden, maar schrap er meteen 10.000. Verwijder alles (oké, sla het stiekem op in een apart document) en begin opnieuw. Probeer te achterhalen waar het fout is gegaan. Je bent immers vastgelopen om een reden. Heb je een keuze gemaakt in het plot die toch niet lekker was? Of reageerde je personage anders dan anders? Rol desnoods nog een keer die 20-zijdige dobbelsteen en probeer iets nieuws uit.  

Bronnen: Writers Digest, Chuck Wendig  

Techniek