Afbeelding
StartupStockPhotos via Pixabay
StartupStockPhotos via Pixabay
We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Je schrijft iets en je bent er hartstikke blij mee, maar je hebt te veel woorden. Wat is dan de beste manier om je woordenaantal naar beneden te krijgen? In dit artikel een paar manieren om dat strategisch te doen.
Wij schrijvers gebruiken veel overbodige woorden. Soms gaat het onbewust en hebben we niet door dat er in een paar opeenvolgende zinnen telkens ‘dus’ staat. Maar soms doen we het ook bewust, omdat we vinden dat het iets extra’s toevoegt aan de zin. Schrijfvis heeft 21 woorden verzameld die je bijna altijd kan schrappen en dit zijn ze:
Terwijl, toen, dus, heel, namelijk, maar, toch, vaak, soms, meestal, uiteindelijk, eigenlijk, feitelijk, zullen, kunnen, moeten, worden, mogen, willen, gaan en kortom. Voegwoorden kunnen ook vaak weg. Door te kijken of je dit soort woorden kunt schrappen kom je al een eind.
Ja, je zou denken dat dit logisch is, maar toch doet niet iedereen het. Lees je tekst simpelweg opnieuw en je zult waarschijnlijk al van alles zien dat weg kan. Ook een goede tip is om je tekst hardop voor te lezen of in een ander lettertype te zetten. Dit zorgt vaak voor andere inzichten en ingevingen. Vraag jezelf wel af of je tekst nog steeds begrijpelijk is als je iets weghaalt. Het lukt niet altijd om zelf te zien wat er weg kan, laat daarom ook eens een ander naar je tekst kijken. Je bent trots op wat je hebt geschreven en wil dat ene stukje er sowieso in houden. Maar is het stukje wel echt nodig? Schrappen kan soms pijn doen. Het is belangrijk dat je het toch doet. Het maakt niet uit aan wie je je tekst laat lezen, elk fris paar ogen kan al veel doen.
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Schrijf actief in plaats van passief. Lees hier hoe je dat doet. Sowieso is actief schrijven een belangrijk aspect van een goede tekst. Het zorgt ervoor dat je tekst beter leesbaar is, maar het zorgt daarnaast ook nog eens voor minder woorden. Win-winsituatie. Daarnaast zeg je vaak dingen dubbel of langdradig zonder dat je het door hebt. Je legt iets uit in twee zinnen, terwijl het ook in één had gekund. Vraag jezelf dus af of elke zin nieuwe informatie geeft. Hetzelfde heb je met woorden. Kijk hier dus goed naar.
Bron: Schrijfvis, Coster Copy en Redwood Ink
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!