Afbeelding

Foto van Hella S. Haasse (Juni 2006)

Aaron Sikkink via Wikipedia

3 dingen die je kan leren van Hella S. Haasse

Hella S. Haasse is een van Nederlands bekendste schrijvers, bekend door werken als haar novelle Oeroeg (1948) en de historische roman Heren van de Thee (1992). Veel van haar werken zijn door de tientallen jaren dat ze schreef bekroond met zowel nationale als internationale prijzen. Door te kijken naar haar veelzijdige en indrukwekkende literair oeuvre, kunnen nieuwe schrijvers nog wat leren. Hieronder lees je drie schrijftips gebaseerd op haar werken die je kan gebruiken als je zelf gaat schrijven.


1. Kijk naar het verleden voor inspiratie

Hella S. Haasse schreef in vele genres en stijlen, maar vaak waren haar verhalen gegrond in de geschiedenis. In een interview uit 1997 met Trouw zegt ze: “Ik verzin niet zomaar wat. […] Ik speel een spel met elementen uit de geschiedenis.” Volgens Haasse vertellen geschiedenisboeken maar een deel van het verhaal, de rest kan ingevuld worden door je eigen fantasie. Daarnaast is de geschiedenis ook nog vaak een relevant onderwerp. “Niets is ooit geheel voorbij. De geschiedenis kan op duizend manieren geschreven en herschreven worden,” zegt ze in datzelfde interview. Kijken naar de geschiedenis leidt niet meteen naar een historische roman, de geschiedenis kan je ook iets over de toekomst vertellen.

2. Speel met de tijd en de volgorde ervan

Haasse’s schrijfstijl wordt vaak omschreven als helder, maar haar gebruik van tijd is niet altijd net zo rechttoe rechtaan. In haar verhaalstructuur maakt ze veel gebruik van flashbacks en andere variaties in tijd. Haasse schrijft haar verhaal in fragmenten, die ze vervolgens op logische wijze, maar niet altijd in chronologische volgorde, aan elkaar verbindt. Ze vertelt aan Trouw over dit proces dat door “de manier waarop de fragmenten geschreven zijn - ze komen voort uit dezelfde impuls - vallen ze als in een mozaïek vanzelf op hun plaats. De stukjes hebben als het ware haakjes waarmee ze aan elkaar vast zitten.” Gooi hoofdstukken om, wissel alinea’s door elkaar en kijk hoe deze op een andere manier in elkaar kunnen passen.

3. Zorg voor mysterie

Aan de grondslag van veel van Haasse haar werken ligt een vraag, een mysterie. “Het geheim is het grondpatroon van mijn schrijven,” zegt ze. Door het labyrint van het verhaal vormt zich uiteindelijk een werkelijkheid: “Als schrijver in kaart brengen wat je onderweg ziet.” Een zoektocht naar iets concreets als een schat of naar iets wat abstracter als identiteit kan zorgen voor een drijfveer. Zoeken is heel wezenlijk zegt Hella S. Haasse: “Niemand kan daar zonder.”

Bron: Trouw 


Afbeelding

Covers

Schrijftips van bekende schrijvers?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!
JA GRAAG   GEEF CADEAU

Schrijver