Nummer 3 van 2020

Afbeelding

Cover Schrijven Magazine nummer 3 van 2020

IN DIT NUMMER

  • Schrijven in quarantaine. Door Geertje Couwenbergh
  • Zo schrijf je betere dialogen (tips én oefeningen)
  • Netwerk jezelf naar een boekcontract (ook jij kan het!) 
  • Hoe je je zelfvertrouwen vergroot door te schrijven

Abonnees krijgen het zomernummer van Schrijven Magazine rond 12 juni in de brievenbus! 

MELD JE AAN  GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 16 juni verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
 

Schrijven in quarantaine

Door Geertje Couwenbergh

Geertje Couwenbergh kon, vanwege de lockdown, helaas niet op schrijfretraite. In plaats daarvan stelde ze voor ons een geweldige schrijfles samen, met elementen uit Nathalie Goldbergs beroemde writing practice

Hoe je je zelfvertrouwen vergroot door te schrijven

Door Sigrid van Iersel

Het verhaal dat je over jezelf vertelt, laten tal van psychologische experimenten zien, lokt het bijbehorende gedrag uit. Met andere woorden, je kunt je zelfvertrouwen vergroten door te schrijven. Maar hoe doe je dat? Een tutorial + schrijfopdrachten.

Zo schrijf je betere dialogen (tips én oefeningen)

Door Kathy Mathys

Kathy Mathys las Vind me van André Aciman, verfilmd als Call me by your name, en vond de dialogen voor verbetering vatbaar. Maar wat is eigenlijk het geheim van een goede dialoog? Lees haar tips én oefeningen!

Lees hier de preview

Zo netwerk je jezelf naar een boekcontract (ook jij kan het!)

Door Marlen Visser

Netwerken is een van de belangrijkste vaardigheden die veel schrijvers niet bezitten. Thrillerschrijfster Marlen Visser legt uit hoe je op subtiele wijze deuren openschopt. Zelf is ze dankzij slim netwerken inmiddels een succesvol auteur.

Lees hier de preview

Locatie, locatie, locatie!

Door Vivian de Gier en Marc Brester

Goede schrijvers zorgen dat de locatie waar hun verhaal of roman zich afspeelt meer wordt dan een decor. Hoe dat werkt, legt schrijver en beeldend kunstenaar Emily Kocken haarfijn uit. "Als je langere tijd op de plek verblijft die een belangrijke rol speelt in je boek, wordt de locatie als het ware een klankkast. Je begint de energie van een plek te voelen."  

Lees de preview hier.

Boekcontracten en andere enge dingen

Door Lidewijde Paris

Waar moet je op letten voor je een boekcontract tekent? Hoe zit het met de rechten op je werk? En wat zijn nevenrechten? Wat moet je weten over een voorschot? Hoe bereken je wat je verdient aan royalties? Ervaringsdeskundige Lidewijde Paris legt het uit.

Lees de preview hier.

Herkenbaar? Debutant Peter Buurman liep regelmatig vast

Door Ricardo Jupijn

Hij schrijft al jaren voor het satirische nieuwsplatform De Speld, werkte twee seizoenen bij Zondag met Lubach, maakt video’s voor zijn YouTube-kanaal Recreatief computeren en de podcast Neutrale Kijkers en begin dit jaar debuteerde Peter Buurman met de absurdistische roman Een goede nachtrust. "Ik ben regelmatig vastgelopen omdat ik er zonder enig plan aan ben begonnen. Aan de andere kant schreef ik daardoor juist spontaan en dat past bij het verhaal.

Zo houd je het lijntje naar je creativiteit open

Door Joey Brown

Schrijfcoach Joey Brown legt uit hoe je, ook op dagen dat de inspiratie niet automatisch stroomt, toch contact houdt met de bron van je creativiteit. Inclusief schrijfmeditatie!

'Schrijf als een ambtenaar' - schrijf- én leeftips van Mariët Meester

Door Marlène Lunter 

Schrijvers hebben met veel meer prikkels te maken dan, pakweg, een halve eeuw geleden. Hoe laat je die prikkels in je voordeel werken? Auteur Mariët Meester geeft tips.

En ook:

  • Mogen jongens huilen? Over rolpatronen in jeugdliteratuur.
  • Van Dale Taaptips: mag je 'Holland' schrijven als je 'Nederland' bedoelt?
  • Tekstuurjeugdliteratuur: bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus bespreekt een door een lezer ingezonden verhaal voor kinderen.
  • Tekstuur Proza: schrijfdocent, redacteur en schrijver Yke Schotanus bespreekt een door een lezer ingezonden kortverhaal. Deze keer: Alexander Jansen (1934).
  • Dichter bij het werk: dichter, journalist en schrijfdocent Remco Ekkers interviewt een dichter over zijn of haar werk, of een specifiek gedicht daaruit. Deze keer: Lilian Zielstra, winnares van de Frans Vogel Poëzieprijs en voormalig stadsdichter van de stad Groningen.

Abonnees krijgen het zomernummer van Schrijven Magazine rond 12 juni in de brievenbus! 

MELD JE AAN  GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 16 juni verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Foto: Coco Broeken