Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#273 #HeToo

21 november 2019 - 13:49
#273 #HeToo De waterkoker schakelt automatisch en met een klik uit. Hij giet het gekookte water op de oploskoffie. De gordijnen zijn dicht, erachter weet hij mist; sneeuw in december is schaars. Waar alle seizoenen naar voren opschuiven, lijkt de winter zich naar achteren te verplaatsen. Hij zegt het wel vaker: februari is vaak winterser dan december. Hij neemt een slok hete koffie, zijn tong en verhemelte lijken in brand te staan. Hij danst op zijn blote voeten door de keuken en wappert met zijn handen. Niet dat het helpt, het is meer het idee toch iets te doen tegen een niet te veranderen situatie. Het komt door Renske. Ze was hem gisteren net voor bij de printer. Hij botste tegen haar op en al zijn koffie schoot over de rand van de mok. Haar bloes zat eronder. Met een zakdoek probeerde hij hem droog te deppen en toen werd ze kwaad. Blijf van mijn borsten af, zei ze, en dat ze aangifte zou doen, als hij dat maar wist. Hij hakkelde dat er toch niets aan de hand was, dat hij haar alleen maar wilde helpen. Ze snoof en liep met grote passen weg. Je deed het met opzet, zei ze, je komt hier niet mee weg. Haar stem sloeg over. Debbie kwam langs. Hij stond nog op dezelfde plek, het was alsof er lijm onder zijn schoenen zat. Ze vroeg hem of hij iets mankeerde. Hij schudde zijn hoofd en vertelde wat er was gebeurd. Ach, dat waait wel weer over, zei ze. Suzan kijkt nu echt als een werkgever, de leesbril voor op de neus, strenge blik er overheen. 'Is het waar wat Renske zegt?' vraagt ze. 'Ik weet niet wat Renske je heeft verteld,' zegt hij. 'Dat je haar borsten betastte.' 'Ik had koffie over haar bloes gemorst en wilde alleen maar helpen. Mag ik gaan zitten?' Zijn benen worden slap, ze gelooft hem toch wel? Of denkt ze aan die keer dat ze samen in het archief … Cup D, hij voelde het toen ze zich tegen hem aandrukte, zijn hand pakte en die op haar borst legde. Vrouwen, ze zijn zo verwarrend. Willen ze nu wel, of willen ze niet? Ze had hem gezoend en haar hand op zijn gulp gelegd. Ze leunt naar voren over het bureau, zijn ogen glijden als vanzelf naar haar decolleté. Haar borsten puilen over de rand, ze draagt geen bh. Hij ademt snel en diep. 'Je houdt wel van borsten, hè?' Ze lacht en gaat staan. Hij sluit zijn ogen en reguleert zijn ademhaling. Een tel later klikt achter hem de deur in het slot. Ze rolt hem met stoel en al om, gaat met haar lange benen wijdbeens op zijn schoot zitten. Haar rok schuift omhoog tot aan haar kruis. Haar hand woelt door zijn haren. 'Weet je wat?' zegt ze. Ze knoopt zijn overhemd los. 'We maken af, waar we laatst aan begonnen zijn. Dan seponeer ik de klacht.' Ze bijt zacht in zijn oorlel. 'Zo niet, dan volgen er sancties.'

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 november 2019 - 14:22
Goed verhaal Willemien. Vrouwen hebben meer macht dan ze denken. Twijfel is snel gezaaid en probeer dan je onschuld maar eens te bewijzen. #hetoo zou niet eens zo verkeerd zijn. Ik vraag me soms wel eens af in hoeveel van de gevallen bij #metoo de vrouwen het zelf niet eerst uitgelokt hebben en er vervolgens een andere draai aan hebben gegeven. Graag gelezen. Ik kwam een aantal dingen tegen in de tekst: De waterkoker schakelt automatisch en met een klik uit. -- de "en" mag weg. De gordijnen zijn dicht, erachter weet hij mist; sneeuw in december is schaars. -- De gordijnen zijn dicht. Hij weet dat het mistig is; ... Hoe weet hij dat het mistig is als de gordijnen dicht zijn. Hij vermoedt dat het mistig is? Haar bloes zat eronder. -- Haar bloes zat onder. Persoonlijk vindt ik blouse mooier. Bloes of blouse is allebei goed, maar als het om kleding gaat die ze tijdens het werk draagt, leest blouse toch anders. Maar nogmaals, dat is persoonlijk. Blijf van mijn borsten af, zei ze, en dat ze aangifte zou doen, als hij dat maar wist. -- Deze zin loopt niet lekker. Misschien zoiets als: 'Blijf van me af,' had ze gezegd. Ze zou aangifte doen, als hij dat maar wist. Deze zin staat in het stuk waarin je van het heden overgaat in het verleden. Een flashback, maar ik twijfel of de gebruikte tijd van de werkwoorden juist zijn. Daar worstel ik zelf altijd mee. Schrijf je dan "zei ze" of "had ze gezegd." Ik mis bij een aantal uitspraken de aanhalingstekens.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 november 2019 - 23:36
inderdaad 'haar bloes zat onder' Het lijkt een beetje alsof je een verhaal begonnen bent te schrijven bij de opdacht , en vervolgens een ander verhaal bent gaan schrijven. De HP zit thuis een beetje te somberen (ja, maar januari is altijd de koudste maand van het jaar geweest in Nederland, denk ik dan, en februari altijd kouder dan december) en denkt op natuurlijke wijze terug aan het gebeurde. Prima. Maar hoe hij dan ineens tegenover Suzan terecht komt, is wel erg abrupt. Bijzonder trouwens dat hij haar maat precies voelde. Maar goed verhaal, dat wel.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2019 - 11:30
Schrijvenmaar heeft een goed punt, maar ik vind het wel aardig hoe de kortste dag zich vertaalt naar wat er zich achter gesloten gordijnen afspeelt. Niettemin sluit het eerste stukje vreemd aan op het vervolg van het verhaal. Daar moet wat betere lijm tussen.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 november 2019 - 10:15
Goed verhaal Willemien. Vrouwen hebben meer macht dan ze denken. Twijfel is snel gezaaid en probeer dan je onschuld maar eens te bewijzen. #hetoo zou niet eens zo verkeerd zijn. Ik vraag me soms wel eens af in hoeveel van de gevallen bij #metoo de vrouwen het zelf niet eerst uitgelokt hebben en er vervolgens een andere draai aan hebben gegeven.
In alle gevallen denk ik dat die hoeveelheid in geen enkele verhouding staat tot het aantal vrouwen (en mannen en meisjes en jongens) dat het niet zelf eerst heeft uitgelokt.
De waterkoker schakelt automatisch en met een klik uit. -- de "en" mag weg.
Ja, ik twijfelde. Had eerst zonder 'en', toen toch maar met.
De gordijnen zijn dicht, erachter weet hij mist; sneeuw in december is schaars. -- De gordijnen zijn dicht. Hij weet dat het mistig is; ... Hoe weet hij dat het mistig is als de gordijnen dicht zijn. Hij vermoedt dat het mistig is?
Hij staat in de keuken. Wat is een van de eerste dingen die je doet nadat je uit bed stapt? Ik doe al vrij snel de gordijnen open (en kijk wat voor weer het is). ;)
Haar bloes zat eronder. -- Haar bloes zat onder. Persoonlijk vindt ik blouse mooier. Bloes of blouse is allebei goed, maar als het om kleding gaat die ze tijdens het werk draagt, leest blouse toch anders. Maar nogmaals, dat is persoonlijk.
Bloes vind ik iets moderner. Haar bloes zat onder, leest voor mij heel raar. Zal aan mij liggen. Alles zat er onder. Ik heb toch de indruk dat 'er' voor 'onder' moet. Misschien niet aaneen geschreven (?) Ik zoek het toch nog even op.
Blijf van mijn borsten af, zei ze, en dat ze aangifte zou doen, als hij dat maar wist. -- Deze zin loopt niet lekker. Misschien zoiets als: 'Blijf van me af,' had ze gezegd. Ze zou aangifte doen, als hij dat maar wist.
Hij roept de scène op in zijn herinnering (het zijn gedachten). Dan horen er geen aanhalingstekens in de tekst.
Deze zin staat in het stuk waarin je van het heden overgaat in het verleden. Een flashback, maar ik twijfel of de gebruikte tijd van de werkwoorden juist zijn. Daar worstel ik zelf altijd mee. Schrijf je dan "zei ze" of "had ze gezegd."
Het is een herinnering, geen flashback. Ik vermijd zoveel mogelijk de vvt.
Ik mis bij een aantal uitspraken de aanhalingstekens.
In een herinnering (iemands gedachten), gebruik je die niet. Bedankt voor je feedback. Ik ben er blij mee.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2019 - 14:06
inderdaad 'haar bloes zat onder'
Zie antwoord aan Fief.
Het lijkt een beetje alsof je een verhaal begonnen bent te schrijven bij de opdacht , en vervolgens een ander verhaal bent gaan schrijven. De HP zit thuis een beetje te somberen (ja, maar januari is altijd de koudste maand van het jaar geweest in Nederland, denk ik dan, en februari altijd kouder dan december) en denkt op natuurlijke wijze terug aan het gebeurde.
Voor het gemak ga ik er vanuit dat 'Prima' bij de volgende quote hoort. :) Scherp opgemerkt. Ik begon inderdaad vanuit de opdracht. In het begin ging het daar nog meer over, dat heb ik weggehaald omdat ik ver boven de 500 woorden uitkwam. Het risico is dat het nu te weinig over de opdracht gaat. Ik kijk nog eens hoe ik dat kan verbeteren.
Prima. Maar hoe hij dan ineens tegenover Suzan terecht komt, is wel erg abrupt.
Te abrupt dus. Ik ga er nog eens voor zitten.
Bijzonder trouwens dat hij haar maat precies voelde.
Ik heb begrepen dat dat juist nik bijzonder is.
Maar goed verhaal, dat wel.
Dank je wel. Bedankt voor je feedback, schrijvenmaar. Je bezorgt me wel weer werk. Maar ja, niet anders gewend van je. ;)

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2019 - 20:35
Schrijvenmaar heeft een goed punt, maar ik vind het wel aardig hoe de kortste dag zich vertaalt naar wat er zich achter gesloten gordijnen afspeelt. Niettemin sluit het eerste stukje vreemd aan op het vervolg van het verhaal. Daar moet wat betere lijm tussen.
Ik ga op zoek naar een goede kwaliteit lijm. Bedankt voor het lezen en reageren.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 november 2019 - 10:10
Hoi Willemina, goed, soepel lezend verhaal. Het is: haar bloes zat onder (de koffie). Als een bloes eronder zit, dan zit ie voor mijn gevoel onder een trui oid.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 november 2019 - 10:23
Hoi Willemina, goed, soepel lezend verhaal. Het is: haar bloes zat onder (de koffie). Als een bloes eronder zit, dan zit ie voor mijn gevoel onder een trui oid.
Dankjewel, Chantal. Ik begrijp je redenatie. Mijn gevoel zegt dit: als de bloes onder zat, zat de rok boven. Gevoelens verschillen en zijn 'dus' niet betrouwbaar. ;) Ik pak Onze Taal en/of het taalboekje er even bij. Biedt vast uitkomst.

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 november 2019 - 19:34
Willemina, dat is me de kortste dag wel. :D Die bazin geeft er wel een hele gekke draai aan. Je maakt duidelijk hoe de zaken verkeerd opgevat kunnen worden en duistere zaken op een werkvloer plaatsvinden. Om met Dos te spreken: de wereld zit er vol mee. Goed geschreven en fijne zondagavond.