Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#149 - Feest

Ze gaan zitten in het hoekje van de zaal. Vader koffie en appeltaart, zoon cola en slagroomtaart. Ze eten en zwijgen. De vermoeide trekken van zoon verraden dat hij hier niet had willen zijn, de vastberaden trekken van vader dat zoon mee moest. Ik kan hun gedachten lezen. Zoon (glas aan zijn mond): ‘Wat doe ik hier? Waarom heb je me meegesleept naar zo’n duf feest?’ Vader (aandachtig kauwend): ‘Het is goed voor je, zoon. Je bent niet alleen op deze wereld.’ Zoon: ‘Ik had vandaag de wereld kunnen verkennen, mezelf ontplooien, mijn toekomst kunnen bouwen. In plaats daarvan zit ik hier.’ Vader (zijn koffie roerend): ‘Je lijkt precies op mij vroeger. Slome buitenkant, ontembaar van binnen.’ En dan, kijkend in het kopje koffie alsof hij een boodschap leest: ‘Misschien ben je mij wel.’ Zoon (starend door het raam): ‘Mag ik weg? Hier wordt mijn geest gedood.’ Vader: ‘Nee! Doe maar gewoon wat ik je zeg. Ik heb het beste met je voor.’ Zoon: ‘Zou je jezelf zo inperken? Zou je jezelf ontzeggen wat je mij ontzegt.’ Vader: ‘Ja, natuurlijk. Als ik mij had laten gaan vroeger, wie was jij dan geweest. Het was verstandig dat mijn vader mij tegenhield. En ik ben ook verstandig.’ Zoon (opkijkend omdat hij zijn nichtje de zaal ziet binnenkomen): ‘Als ik jou was, had ik het anders gedaan!’ Op dat moment komen er meer bekenden binnen, en wordt het moeilijker om de gedachten van vader en zoon te lezen. Ik spreek ze aan: ‘Leuk dat jullie er zijn. Vermaken jullie je?’ Zoon, mondvol, knikt hevig. Vader staat op om me met een innemende glimlach te begroeten. Ik weet wel beter.

Lid sinds

8 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
GS, ik hing aan je lippen met deze tekst, intrigeert. Het gaat over zoiets gewoons, zoon: die van vader mee moet naar een feest, om te socialiseren of met familie en/ of vrienden van vader moet leren kennismaken? Maar het zegt zoveel meer! Knap gedaan.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Gijs, ik voelde mijn gezicht warm worden van een hele grote glimlach. Een :thumbsup: voor je gedachtegoed en je wijze van schrijven.

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Heel realistisch, dat zoon hevig knikt verbaasde me wel, ik had een ongeïnteresseerde houding verwacht. Het maakt het aandoenlijk. Mooi geschreven.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Intrigerend, vind ik dit verhaal. De verteller maakt het spannend. Wie leest de gedachten, wat is zijn of haar rol bij het feest? Bij het einde heb je dit nog niet ingelost. Ik zou een hint meer willen die iets verklaart of een licht schijnt op de verteller.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Allen dank, Toen ik nadacht over de betekenis van ‘Nee tegen jezelf zeggen is een slechte gewoonte van een geblokkeerde creatieveling.', raakten mijn gedachten volstrekt in de knoop. Ik kon me er niets bij voorstellen. Het enige wat ik kon verzinnen is dat iemand (de vader) zichzelf zag in iemand anders (de zoon) en daar nee tegen zei, omdat hij voor zijn zoon veiligheid boven creativiteit verkoos. Maar dat heb ik dan weer gegoten in een verhaal waarin eigenlijk niets gebeurd – gedachten kun je niet lezen -; vader en zoon waren alleen maar (verveeld) aan het wachten tot er wat bekenden op het feest zouden komen.