Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

idee, maar hoe uit te werken?

15 april 2010 - 0:02
Nee, niet een nieuwe revolutie in uitgeversland. Of misschien toch? Het idee komt voort uit mijn nieuwe mobieltje. Ik ben als man niet helemaal vreemd van gadgetisme (gelukkig maar want op andere fronten faal ik: ik houd niet van voetbal, weet niet wat buitenspel is en houd ook niet van snelle auto's). Ik heb een Google telefoon, en verbaas me nog dagelijks over alle programmaatjes die je daar op kunt zetten. (Een E-reader bijvoorbeeld). Een nieuw fenomeen voor mij is "augmented reality" . Op het scherm van je telefoon krijg je de omgeving te zien (alsof je een foto gaat maken), en op die omgeving wordt allerlei nuttige of interessante informatie geprojecteerd. Je kunt ook kiezen om deze op Google Maps te projecteren. Toestel gebruikt hiervoor de ingebouwde GPS. Jammer dat die informatie voor mij niet zo heel nuttig of interessant is. (dichtstbijzijnde winkel, restaurant of pinautomaat, of kunstobjecten (een vliegende schotel boven het station of zo). Ik was dus zo weer uitgespeeld. Toen bedacht ik wat ik graag als informatie zou willen zien: verhalen over de omgeving. Sagen en legenden die bij een bepaalde plek horen, of een nieuw, verzonnen verhaal, gekoppeld aan een gebouw, boom, meertje. Dus dan loop je met je telefoon langs het Solse Gat en je kunt het daarbijbehorende verhaal lezen. Ik heb vroeger een aantal keren meegedaan aan de sage en legende route in Nijmegen. Daarvoor heb ik op basis van historische gegevens verhalen gemaakt en verteld die bij een oude plek in Nijmegen hoorden. Zoiets zou ik wel leuk vinden op mijn telefoon: Het Nederlands landschap als museum, en je telefoon als electronische gids, maar dan niet met droge feiten, maar met verhalen. Technisch makkelijk te programmeren lijkt me. Hoe zou je dit zo kunnen opzetten dat schrijvers profiteren/verdienen aan hun bijdrage? Het programaatje zelf zou gratis moeten zijn denk ik.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 0:51
Dit vind ik best een tof idee. Geen idee hoe je het zou moeten bewerkstelligen... Vooral niet met de inkomsten/royalties, maar het idee is leuk.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 5:34
Zo werkte het in Madame Tussaud's Rock Circus in Londen. Als je in de omgeving van Jimi kwam, hoorde je Purple Haze, bij Buddy Holly speelde je koptelefoon 'Peggy Sue' af. Ik denk dat ze daar destijds gewoon zendertjes voor hebben gebruikt maar ik snap je idee. Die speciale koptelefoon hoeft heden ten dage ook niet meer. Even hardop denken: Hou je er wel rekening mee dat de lucht zo langzamerhand 'vol' aan het raken is? Het kon technisch daardoor wel eens wat minder eenvoudig zijn dan jij denkt. Om zo eens een voorbeeld te noemen: Nu onze buren digitenne hebben, hebben wij hier de draadloze koptelefoons maar afgeschaft.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 6:55
Het makkelijkst is om het via een internetverbinding te sturen. Met een satelliet of zendmasten bepaal je waar iemand zich bevindt, en dan heb je een veilige verbinding waarover je het kunt sturen nodig. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen hierin geïnteresseerd zijn, dat lijkt me lastig. Zijn het bekende schrijvers bijvooorbeeld?

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 8:29
Een leuk idee JJV! Ik moet meteen denken aan de verhalenwandeling van Willen de Ridder. Die kun je downloaden voor op je iPod en dan kun je een wandeling maken met spannende verhalen. Deze is dan wel gekoppeld aan een bepaald gebied in Nederland. Het Meertens instituut heeft een landkaart waarop oude verhalen en dialecten te horen zijn. Jouw idee lijkt me een soort combinatie van die twee maar dan in Google Maps. Zoiets zou dan als applicatie op je smartphone gezet kunnen worden. Er zijn volgens mij wel studenten informatica die zoiets kunnen maken. Mensen kopen zo'n applicatie en van dat geld zou je de schrijvers van de verhalen kunnen betalen. Leuk voor de anwb/vvv/gemeentes enz. http://www.willemderidder.com/ned/krant.htm http://www.meertens.knaw.nl/projecten/sprekende_k…

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 12:53
@sjee ik dacht ook al aan de beroemde nacht ritten van Willem de Ridder. Technisch is Volgens mij geen probleem. Layer is een applicatie op de Android (=google) telefoon zit, een dit al opgelost heeft. Applicaties worden door velen geschreven een op de markt ( speciale android of iphone markten) gezet. Lastiger is het om een manier te bedenken de royalties te krijgen waar ze horen.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 10:49
Lastiger is het om een manier te bedenken de royalties te krijgen waar ze horen.
Als het om nieuwe verhalen gaat zou je mensen een vast bedrag kunnen bieden. Of je kunt ze mee laten delen in de winst die je krijgt van de verkoop van de applicaties. Als je er een website aan koppelt, zouden gebruikers zich voor een klein bedrag kunnen registreren op de apps te mogen gebruiken en nieuwe verhalen of informatie te downloaden. Op die manier zou je zelf interessante routes kunnen samenstellen. Van dat geld kun je mensen uitbetalen. Stel dat de locale horeca met je meedenkt, en adverteert... Moet wel een win-win zijn natuurlijk: koffie gratis bij lekkere appeltaart inclusief de plaatselijke sages. Verder denk ik dat er best bedrijven en gemeentes geïnteresseerd zullen zijn. Misschien kun je op die manier uit de kosten komen? Je zou kunnen uitbouwen met scenes uit al bestaande boeken, die zich op een bepaalde locaties afspelen. Ik begrijp dat dat bijvoorbeeld ook gebeurt bij de plaatsen uit de milleniumtrilogie. Die zijn toeristische trekpleisters geworden. Ik ben helemaal geen deskundige op financieel gebied, maar het lijkt me het handigst als schrijvers gewoon een vast bedrag krijgen. Dit bedrag kan bij doorslaand succes natuurlijk aangevuld worden. Echt een leuk idee, nu ik er zo over nadenk. Je zult het wel goed uit moeten werken, want je wil de financiële kant op orde hebben, maar natuurlijk ook kwaliteit bieden.

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 13:03
Hoe langer ik er over nadenk, hoe enthousiaster ik wordt. Inderdaad ook goed plan om toerisme er bij te betrekken en bestaande boeken of gedichten (ik ging naar bommel om de brug te zien). Ook "gewone" geschiedenis feitjes. Marketingtechnisch is een gratis Apple met betaalde upgrade het mooist. Nijmegen, waar de sagen en legenden route al bedacht is, en waar ze een hoogleraar hebben aangenomen om de geschiedenis bij het gewone volk te verkopen is misschien een goed begin.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 13:08
Briljant idee! Technisch eenvoudig uit te voeren. Het doet me denken aan England-rocks.co.uk met Engelse locaties van popmuziek. Het plaatsen van content kan ivm copyright wel een probleem worden. Het zal geen probleem zijn bij een locatie te vermelden dat die-en-die persoon uit dat-en-dat boek hier was, of dat een bepaald boek/hoofdstuk zich ergens afspeelt. Nu ik er over nadenk zijn de mogelijkheden grenzeloos.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 14:16
Hoe langer ik er over nadenk, hoe enthousiaster ik wordt.
Haha, ja ik ben ook heel enthousiast over jouw idee. Er zijn waarschijnlijk genoeg verenigingen die graag willen bijdragen met historische info over hun stad en de omgeving daarvan. Verhalen gaan meer leven als er locaties te bezoeken zijn. En andersom werkt het natuurlijk ook. Een prachtig, mysterieus of zelfs mistroostig landschap kan inspiratie bieden voor verhalen. En een muzikale omlijsting voor de sfeer :)

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
15 april 2010 - 14:23
Moet ik het me dan zo voorstellen dat je op een hei zit, onder een toren, of op een brink, ergens in het land, en dat je denkt: 'Hee, hebben we hier een leuk verhaal over?' en dat je dan op je Mobiele Telefoon Plus, waar een e-reader in verwerkt is, intikt: 'Diever, Brink' (ik noem maar iets), waarmee je een keuzemenu krijgt met verhalen, informatie, een wandelroute, et cetera? Een mooi idee, inderdaad, maar wat een klus. Daar kun je een bedrijf met personeel voor opstarten. En meteen dit topic laten verwijderen. Anderen zijn altijd sneller. En je goed oriënteren of het idee al niet ergens werkt.

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2010 - 18:45
Moet ik het me dan zo voorstellen .
Je hoeft niets in te tikken. Je telefoon heeft ingebouwde GPS. Je start een applicatie op die er uit ziet als Googel Maps. Jie ziet een stip waar je staat. Daaromheen zie je puntjes (of icoontjes0 op plaatsen in de buurt. Als je daar op klikt link je door naar het verhaal of de gegevens. Dit werkt nu la met andere content zo. Zoals fotos' in google maps of google earth Google maar eens op Layer of augmented reality. Daar kun je behalve een kaart ook alle content tegen de echte achtergrond zien (geprojecteerd op het beeld van de camera van je telefoon, een soort street view) In een menu kies je tussen: - sagen en legenden oud - sagen en legden nieuw (verhalen) - leteraire gegevens (hoofpersoon van dat boek was hier) - historische gegevens (Mischien subindeling naar tijdperk) - filmgegevens (locaties war iets is opgenomen) Je hebt niet een heel bedrijf nodig maar wel een goede contentbeheerder, en vcoral goede afspraken.

16 april 2010 - 6:55
In de procesindustrie is er al een applicatie waar fabrieksoperators op hun inspectieronde gegevens (staat van onderhoud, start en stop procedures) over equipment (pompen, turbines, kompressoren) op kunnen vragen. Precies zoals jacobjan het beschrijft

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
16 april 2010 - 9:00
Het lijkt me dat je zoiets samen met de anwb of de vvv kantoren moet kunnen realiseren. Ze hebben dit soort dingen immers ook met vertelde verhalen op tape. Denk aan rondleidingen door een stad, het is er al. Jij hebt alleen een andere vorm in gedachten. Waar volgens mij zeker een markt voor is. Eerder nog als luisterverhaal tijdens de wandeling dan als leesverhaal lijkt mij.