Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

literair agentes

Even twee vragen: In de Schrijfgids worden twee literair agentes vermeld zonder website. Je kunt ze alleen bellen of mailen. Ik vind dat maar erg summier. Er is geen enkele informatie over werkwijze of tarieven. @ Schrijven Online: Heeft het zo wel zin dat die dames hier vermeld worden? @ de mensen van het forum: Wie maakt er gebruik van?

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder
Ja, dat heeft zin, want zoveel zijn er niet in Nederland. Of je ermee in zee gaat (evt na gesprek) is je eigen keus. Marianne Schönbach heeft mij een half jaar geleden verteld dat ze aan een site werkt. Alice Toledo heeft geloof ik geen site nodig. Die heeft het zo al druk genoeg. Het gaat toch allemaal veel viavia in literair agentenland. Niet dat het niet netjes zou zijn om een goede site te hebben natuurlijk.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@ de mensen van het forum: Wie maakt er gebruik van?
Van de schrijfgids of van die twee literair agenten? Ik ken iemand die er eens een mailtje aan heeft gewaagd, maar vervolgens een heel vaag, multi-interpretabel antwoord kreeg van één van beide dames. Heel raar.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, dat heeft zin, want zoveel zijn er niet in Nederland. [...] Alice Toledo heeft geloof ik geen site nodig. Die heeft het zo al druk genoeg. Het gaat toch allemaal veel viavia in literair agentenland. [...]
Niet om te zeuren, maar dan blijven de vragen wel staan, want:. * als Alice Toledo geen site nodig heeft omdat ze het al druk genoeg heeft, heeft ze er dan wel baat bij dat ze hier genoemd wordt? * en als het toch viavia gaat in literair agentenland, dezelfde vraag. We wachten de andere reacties nog maar even af. :)

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat was ook zo'n beetje de inhoud van de multi-interpretabele reactie. Het ging via-via en alleen in opdracht van bepaalde uitgeverijen... Het nut van zowel site als vermelding ontgaat mij.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Misschien is het dan symolisch. Ja, we hebben literair agentes. Vrouwelijke. Heel bijzonder. Zoiets als het porseleinen servies dat alleen op zondag na kerkgang uit de kast gehaald wordt, voor de goegemeente. We stoffen ze écht, hoor, we hébben ze wél! De voorbijganger mag er met een béétje geluk éven naar kijken.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik weet het niet, maar in bijvorbeeld de VS is het veel gebruikelijker. Daar kom je misschien niet eens binnen zonder. Maar hier is het nog niet zo ingeburgerd. UItgevers laten je manu niet liggen, omdat je geen agent hebt. Als je iets echt goeds schrijft krijg je het denk ik ook zo aan de man (uitgever)

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ook in Amerika zie je een verschuiving. Wat al een tijd een 'must' is bij vele uitgeverijen; een literair agent, verandert weer bij sommigen die toch voorkeur gaan geven aan de directe onderhandeling met een auteur. De reden weet ik niet precies, misschien verschillend per bedrijf, maar het kan met irritatie (bemoeizucht of betweterigheid van agenten) te maken hebben, al moet ik onderstrepen dat dit echt niet in alle gevallen zo gaat, er zijn genoeg literaire agenten die het wel keurig aanpakken. Misschien wil een uitgeverij de zelfstandigheid of expertise of doorzettingsvermogen van een schrijver zien dmv zijn/haar eigen initiatief, we zullen het nooit 100% weten, maar dat er verschil moet zijn, dat lijkt me duidelijk. marriejeanne: ik maak er geen gebruik van, ik vind het prettig om direct contact te hebben met uitgever, als ik iets niet weet vraag ik het of zorg ik zelf om daarachter te komen. Zolang dit zo kan, hou ik het zo.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Als die mevrouw Toledo geen site heeft, hoe komt ze dan aan nieuwe klanten, als ze ook nog eens nieuwelingen afwijst met 't punt dat ze het te druk heeft?

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ze zal wel andere dingen erbij doen, veronderstel ik. Redactiewerk, beurzen bezoeken, vergaderingen bijwonen, dat soort dingen.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Hmm... ja, denk 't ook, Mara. Van die dingen waar 'gewone' schrijvers geen weet van hebben. Ofzo. :lol:

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Misschien is zo'n literair agent(e) heel handig om binnen te komen bij een uitgeverij. Ik heb er zelf nooit gebruik van gemaakt en heb er ook mijn twijfels bij. 1. het is niet gebruikelijk in NL, dus uitgeverijen hebben er ook geen ervaring mee 2. je moet ze wel betalen en als schrijver verdien je niet bepaald veel (tenzij je JK Rowling heet...). Ik vraag me af of het werk dat zij voor je doen (een hoger royaltiepercentage eruit slepen) opweegt tegen het tarief dat zij vragen...

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Volgens mij is het gebruikelijk dat literair agenten op een no cure no pay basis werken.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder
Niet om te zeuren, maar dan blijven de vragen wel staan, want:. * als Alice Toledo geen site nodig heeft omdat ze het al druk genoeg heeft, heeft ze er dan wel baat bij dat ze hier genoemd wordt? * en als het toch viavia gaat in literair agentenland, dezelfde vraag.
De schrijfgids wil graag een compleet overzicht zijn. We gaan niet alle mensen die erin vermeld staan vragen of ze er wel behoefte aan hebben. Die twee staan erin en als je vindt dat ze te weinig informatie bieden dan kun je er als schrijver voor kiezen ze niet te bellen toch?