Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Zo bescherm je je auteursrecht waterdicht

20 december 2007 - 0:45
Als je al geen uitgever vertrouwd en je vreest zo briljante verhalen te schrijven dat men geneigd is, zich deze om jou persoon heen eigen te maken, ga je als volgt te werk: 1.) Print het hele manuscript uit. 2.) Stop het in een envelop en pak deze goed dicht. 3.) Verstuur het geheel per aangetekende post naar jezelf. 4.) Als je het manuscript terug ontvangt heb je het ultieme bewijs in handen. 5.) Wees niet zo dom en open de envelop omdat je benieuwd bent wat je jezelf geschreven hebt. 6.) Als nu iemand je werk steelt ga je naar je advocaat en span je rechtszaak aan. 7.) Tijdens de bewijs opname geeft je advocaat de envelop (nog steeds niet geopend, uiteraard) aan de rechter. Die kan aan hand van de datum en de inhoud tot de conclusie komen dat het werk van jou is. 8.) Je hebt zonet een rechtszaak gewonnen, mits je niet zo'n aardappel bent die toch te nieuwsgierig was en de envelop heeft geopend. 9.) Als je je afvraagt waarom de envelop dicht moet blijven, verwacht a.u.b. niet dat ik erop reageer ;-) edit: dit is geen waterdichte methode. Kijk op pagina twee in mijn bericht waarom niet, gr. Dries

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 1:04
Dit wordt voor zover ik weet niet altijd geaccepteerd, omdat enveloppen niet 100% veilig zijn. Je kunt ze openstomen enzo zodat je er iets anders in kan stoppen. Volgens mij is een "trail" veiliger. Verschillende versies, msn gesprekken van een tijdje terug met iemand over je verhaal enzo.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 1:11
En stel je hebt een idee en dat idee wil je ondanks dat je nog niets hebt uitgewerkt voorleggen aan een uitgeverij, om uit te vissen of er interesse is. Het is natuurlijk een briljant idee :smirk: :wink: , zodat die uitgever denkt: Hé, dat idee laat ik natuurlijk niet door een onbekend amateurschrijvertje uitvoeren, ik zeg dat we het niets vinden en ga aan de haal met het idee dat ik door iemand anders laat schrijven. Oftewel: Kan je je idee ook per aangetekende post aan jezelf sturen?

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 1:12
Ideeen zijn nooit auteursrecht beschermd. Dus gewoon je mond houden daarover, helaas.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 1:33
@wonderer opmerking 1: Je kunt de envelop natuurlijk goed dichtpappen met plakband. @wonderer opmerking 2: Klopt, ideen zijn er dagelijks miljoenen. @Draaikever: Misschien herinner je nog de hit "Sadness Part 1" van Enigma. Je weet wel met die monnikenkoor etc. Die idee was van een jongen uit Düsseldorf, die met een demo tape naar de platen-maatschappij was gegaan. Hij kreeg te horen dat er geen hit-potentieel in zat. Enkele weken later was haast hetzelfde nummer door Michael Kretu bij dezelfde planten-maatschappij uitgegeven. Het werd een megahit en volgens mij zit die jongen nu nog te balen...

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 2:52
Dat dichttapen had ook kunnen gebeuren nadat je er iets anders in hebt gestopt. Het is gewoon geen waterdicht bewijs dat je gegarandeerd een rechtszaak laat winnen, en zo doe je het wel voorkomen. Als je verder nog ander bewijs hebt, is het natuurlijk wel een flinke slok op een borrel, maar waterdicht is het niet.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 8:25
Op de rand van de afsluitflap af laten stempelen op het postkantoor? Doen ze wel als je het lief vraagt.

20 december 2007 - 8:47
Je auteursrecht is, dacht ik, sowieso beschermd. Maar om te bewijzen dat JIJ het was die dat stuk geschreven heeft... Wat Ellis zegt, is een goeie. Maar als de tegenpartij een beetje een lepe advocaat heeft, zal die wel zeggen: 'U hebt de posterijen omgekocht. Dat is een strafbaar feit.'

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 9:14
Het kan ook simpelweg bij de Belastingdienst vastgelegd worden. Je gaat naar het belastingkantoor met je manuscript (uitgeprint) en daar zet men stempels, met datum, op je werk. Ik kan mij niet meer herinneren of dat op iedere pagina gedaan werd. Wat ik nog wel weet is dat de prijs reuze meeviel. Het zal dus wel afhangen van het aantal pagina's. Even bellen of mailen naar de Belastingdienst voor meer info dus.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 9:49
Inderdaad Scorpio. Vastleggen bij de belastingdienst wordt wel geaccepteerd als bewijs, een envelop, die je inderdaad open kunt laten tot je hem terug hebt, om er drie jaar later het manuscript in te stoppen als je het eindelijk, zucht zucht, af hebt, wordt niet geaccepteerd. Trouwens Mario, typefouten kun je achteraf corrigeren in je post hier door in je eigen bericht op bewerken te drukken. (De doorsnee bobo heeft 19 fouten in een 'simpel' tekstje van Jan Wolkers, dus schaam je niet)

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 10:02
De 'enveloppenmethode' biedt geen bescherming. Ik stuur mijn werk altijd op naar de belastingdienst. Dat kost 3 euro per registratie en een registratie kan uit meerdere pagina's bestaan. Er komt inderdaad een stempel op en een paraaf op de andere pagina's. Het werk vastleggen bij een notaris zal nog beter zijn, maar dat kost ook wel wat. Een andere methode is volgens mij het werk op het net te zetten.Via het internetarchief kun je later bewijzen dat je werk op een bepaald moment al online stond.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 10:07
Draaikever Ideeen zijn niet te beschermen.(aan de lijfe ondervonden) Alleen als ze helemaal uitgewerkt zijn in een concept of als je het al in de praktijk hebt gebracht, heb je een kans. Maar iemand hoeft maar iets kleins te veranderen, en ze kunnen al zeggen dat het jouw idee niet meer is. Denk aan tv programma's als 'sterren op het ijs' en 'dansen op het ijs'. Ze zijn bijna identiek.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 10:16
Sluit niemand meer een enveloppe af met zegellak? Dat was vroeger al het beste bewijs dat er niet met een enveloppe geknoeid is. Zegellak is in elke goede hobbyzaak nog te koop. zegellak smelten, een stempeltje met je initialen erop. Staat nog deftig ook.

20 december 2007 - 10:18
Ik weet niet of we ál te paranoia moeten denken. Een tekst publiceren op het net zou ik niet doen als ik niet wilde dat het voortijdig gelezen en dus gebruikt kan worden, met welk oogmerk ook. Stel: we hadden een topauteur. Laten we hem M. Hulisch noemen. Hij stuurt zijn manuscript, genaamd 'In Oneindig Geloof Over De Woeste Baren des Levens' (voor het gemak hierna afgekort tot IOG O De WeeBee des L) naar uitgeverij Iks, waar toevallig redacteur E. Go het onder ogen krijgt en denkt: 'Pik in, 't is winter! Mijn kans tot debuteren!' en het onder pseudoniem naar uitgeverij Blabla brengt. Ondertussen werkt hij natuurlijk zogenaamd braaf aan de redactie, want ook topauteurs hebben een rode pen nodig. Uitgeverij Blabla denkt: 'Jow! Dít is nog eens een manuscript! Meteen uitgeven!' En binnen een halfjaar ligt het boek 'IOG O De WeeBee des L' van E. Go overal in de boekwinkels. En dan? Daar zijn dus de juristen van een uitgeverij voor. Ze zijn niet alleen uitgever van je werk, maar ook beschermer. Reken maar dat E. Go voor de rechter komt.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 10:43
Marriejeanne, Nu ga je er van uit dat de auteur ook een uitgever heeft die hem/haar zal beschermen. Wat als dat niet zo is? In elk geval vind ik persoonlijk dat je niet paranoia genoeg kan zijn op dit gebied. Ik heb jaren terug 15.000 gestoken in een project, maar helaas mijn ideeen niet goed beschermd. Gevolg is dat de grote jongens er met mijn ideeen vandoor zijn gegaan en ik 15000 euro kwijt was. Ik betaal nu nog rente en aflossing.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 11:30
Je zou dus hard aan het werk kunnen gaan om in ieder geval een (zeer) grove versie te hebben en van je concept er één af laten drukken inclusief ISBN nummer, maar nog niet in de verkoop. Daarna de boel verfijnen en opsturen naar een uitgeverij. Zou dat een bewijs zijn?

20 december 2007 - 11:47
Zo, dat is niet mis, Eliza! Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Maar ik denk toch dat als je wilt dat een manuscript van je wordt uitgegeven, je het zult moeten opsturen naar een uitgeverij. Dan maar een deel, in plaats van het geheel, voor alle zekerheid. Maar op een deel krijg je - zeker als beginnend auteur - geen contract, dus zul je toch alles moeten laten zien. Met de mogelijke gevolgen. Misschien is het een idee om op dezelfde dag hetzelfde manuscript aangetekend te verzenden naar meerdere uitgeverijen? Maar is dat een bewijs? Het bewijst alleen dat je 'iets' hebt verstuurd, toch niet wat er in die enveloppe zat? (Ik word nu natuurlijk wel nieuwgierig naar dat project. Is het al in de lucht?)

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 11:55
@Zjors Dat er achteraf bewerkt kan worden weet ik wel, maar de tekstlink 'bewerken' staat alleen boven je reacties, niet boven het bericht waarmee het topic is geopend.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 12:04
Tegenwoordig moet je wel met iets heel bijzonders komen willen ze het stelen lijkt mij. Ik denk dat als ik alle voorgaande prutsversie's kan overleggen ik al een heel eind bescherming heb. Bang ben ik totaal niet voor dat stelen. Plaatsen op websites is heel andere koek. Daar steelt iedereen alles van iedereen.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 12:27
@ Marriejeanne, Ik leg dus eerst alles vast bij de belastingdienst voordat ik het opstuur. Het project is inderdaad uit de lucht. Ik heb ooit zelf een site in elkaar geknutseld die uniek was.De site kreeg direct free publicity ondanks dat ie nog niet helemaal af was en amateuristisch was. Binnen enkele maanden hing de Telegraaf ook aan de lijn. Ze wouden samenwerken. Daarvoor moest wel mijn site herbouwd worden wat ik heb gedaan. De bank gaf me een lening aangezien ik een intentieverklaring van de Telegraaf had. Vervolgens heb ik een heel nieuw zoeksysteem bedacht om 'spullen te verkopen' aan de doelgroep van mijn site. Maanden werk en ladingen geld aan research besteed. De Telegraaf gaf mij de vrije hand en zei dat ze het zoeksysteem zo zouden maken als ik wou. Na een half jaar vroeg ik om een contract. Het antwoord was dat ze slechts een intentieverklaring hadden afgegeven en dat ze not amused waren bij mijn mail. Ik heb vervolgens mijn site en systeem geprobeerd te verkopen aan Sanoma. Die haakten echter af. Binnen een jaar hadden zowel de Telegraaf als Sanoma een zoeksysteem op hun site dat volledig was gebasseerd op mijn ideeen. Ik kon geen kant uit. Ideeen zijn immers vrij....

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 13:56
@ Marriejeanne 'Bewerken' staat alleen bij de reacties boven het kader. De enige link die bij het openingsbericht van het toopic staat is 'Niet meer volgen'.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2007 - 14:00
Nu hebben we heel wat methodes de revue zien passeren. Het beste is natuurlijk je werk niet aan een uitgever sturen die je niet vertrouwd. Uiteindelijk wint degene met de betere advocaat. Gelijk hebben en gelijk krijgen is ook weer een verschil. Persoonlijk zou ik in een dergelijk geval van diefstal een honkbalknuppel aanschaffen en nadenken of ik eerst de armen of de benen van de dief ga breken.

20 december 2007 - 14:18
Mario, als je naar het topic gaat dat je zelf hebt geopend, zoals dit, en je klikt het aan, dan zie je linksboven Weergeven en Bewerken. Als je op Bewerken klikt, kun je je tekst bewerken.