Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ontvangstbevestiging/E-mail

Hoi, ik ben een beginnend schrijver met een paar kleine uitgaven en wat journalistiek werk achter de rug. Zes weken geleden heb ik het manuscript van een roman naar een redelijk grote uitgeverij gestuurd, maar heb nog steeds geen ontvangstbevestiging gehad. Ik heb netjes mijn cotactgegevens, inclusief e-mail, vermeld op zowel het manuscript als de begeleidende brief. Kan ik nu beter even contact met ze opnemen? En is een e-mail versturen in zo'n geval acceptabel of hebben ze liever dat ik bel? Alvast bedankt voor een eventueel antwoord! -Robert.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Voor wat ik hier op dit forum heb gehoord kan het soms wel drie maanden duren voor je antwoord hebt. Vier weken is eigenlijk best snel. Dus misschien moet je nog even wachten?

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, maar bij die drie maanden gaat het om een beoordeling van het manuscript, ik heb het over de ontvangstbevestiging die meestal binnen een week of twee wordt verstuurd.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dan doe ik dat. Ik was even bang dat het drammerig over zou komen om na zes weken te bellen, maar het gaat tenslotte alleen maar om een ontvangstbevestiging. Het was een nogal zware, dikke envelop en ik heb niet zoveel vertrouwen in de post...

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is heel verschillend, sommige sturen een ontvangstbevestiging per mail, sommigen per post, sommigen helemaal niet. Ik heb het ook wel eens nagevraagd en daar normal reacties (geen geirriteerde) op gekregen.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou zeker even informeren of ze het ontvangen hebben, je weet maar nooit. Niet dat ik veel ervaring heb in het opsturen van ms'en, maar de vorige keer heb ik daar ook helemaal geen negatieve reacties op gekregen. Ik vind ook dat ze kunnen verwachten dat je contact opneemt als ze zelf geen ontvangstbevestiging sturen. Vorige week heb ik mijn 2e ms de deur uit gedaan en ik heb nu al twee bevestigingen binnen. Erg snel en wel zo prettig.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zouden we niet een beetje te bang zijn (gemaakt)? Natuurlijk is het niet leuk als iemand de hele tijd belt en 'heb je het al gelezen, heb je het al gelezen heb je het al gelezen' brult. Of gaat vragen, 'bent u al bij de gevechtsscene op pagina 514, vind u ook niet dat de karakters daar op scherp komen te staan?' Maar dat is toch iets heel anders als vragen of je sollicitatie goed ontvangen is, of na een paar weken informeren wat de status is. Edit: Oeps. Het is iets anders dan vragen of etcetera (als vragen is westfries, geloof ik.... :? )

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor de antwoorden! Ik heb toch maar gebeld en kreeg als antwoord dat het manuscript inderdaad was ontvangen en 'zojuist op de stapel' was gelegd 'om door de uitgever gelezen te worden'. En dat ik hoogstwaarschijnlijk binnen een week iets van ze zou horen. Zou dat betekenen dat het al door een proeflezer is gelezen (omdat het nu op de stapel voor de uitgever is gelegd)? En zou ik echt op een reactie binnen een week kunnen rekenen? Het is immers een vrij grote uitgever en ik heb het manuscript nog maar zes weken geleden opgestuurd... Het moge duidelijk zijn dat ik nerveus ben.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Goed dat je gebeld hebt! Weet je in elk geval zeker dat het is aangekomen en behandeld wordt. En tja, verder is het eigenlijk niets anders dan een andere sollicitatie. Maar dan wel een met een enorme voorbereidingstijd! Spannend hoor.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Reuzespannend, dat is het zeker! En je kunt van alles bedenken bij die opmerking "de stapel van de uitgever", dat maakt het nóg spannender! Lukt het nog wel om te slapen, denk je, of ben je volgende week een wrak?

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Vooral even relativeren... 'Een reactie binnen een week' kan natuurlijk ook het standaardantwoord zijn dat ze bellende schrijvers geven.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je weet het niet. Sommige uitgevers bellen of laten echt rond die tijd iets van zich horen. Sommigen ook niet ... Maar laat je niet gek maken!

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb onlangs drie uitgevers aangeschreven. Bij alledrie heb ik een ontvangstbevestiging gekregen en gemeld dat het ter beoordeling lag. Bij twee had ik een contactpersoon en kreeg een bevestiging van de secretaresse dat het ook bij die personen lag om te beoordelen. Een van die uitgevers zou een maand geleden al reactie geven (stond in bevestiging gemiddeld binnen twee maanden). Ik ben nu drie maanden verder en heb nog niets gehoord. Ik wilde vanochtend bellen, maar had op de een of andere manier een faxnummer. Een andere uitgever gaf een maand geleden in de ontvangstbevestiging aan spoedig antwoord te geven. De derde verwacht gaf aan dat ze gemiddeld na een half jaar pas kunnen reageren op een manuscript. Succes met wachten. Ik hoop dat je binnen een week je antwoord krijgt.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is moeilijk, Robert1974, maar op dit moment kun je even helemaal niets doen. Tenminste, niet hieraan. Wel aan iets anders. Ik raad je aan om dat dan ook maar te doen. Leid jezelf af. Of er een proeflezer is geweest, of 'de uitgever' jouw manuscript deze week uit de stapel vist, wat hij/zij er dan van vindt, of je inderdaad komende week antwoord krijgt... je kunt er geen enkele invloed op uitoefenen. Wees blij met elke stap en elke reactie. De eerste stap heb je zelf gezet. De volgende zullen je alleen maar verder brengen op je weg.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Inderdaad, erg spannend. Ben benieuwd of we over een week hier een reactie van jou krijgen. Het lijkt me ook een mooi moment om iets nieuws te starten. Nieuwe ideeën uitwerken. Dat leidt ook af!

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En gewoon door blijven schrijven, Robert1974. Heel cool blijven. Is beter voor je gezondheid ...

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Spannend, Robert. Succes met geduld oefenen, ik hoop voor jou dat dat niet al te lang hoeft. Zoals Frits al zegt: begin met iets nieuws! Van mij part neem je een nieuwe hobby. Is breien iets voor je? :-D Alles is beter dan straks met holle ogen naast je telefoon of de computer aangetroffen te worden, half uitgehongerd en mompelend: "Waarom hoor ik niks? Waarom hoor ik niks? Waarom..." :-P groetjes, Ariadne

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
begin met iets nieuws!
Het volgende boek. Want als de lezers je boek hebben uitgelezen kijken ze al uit naar het volgende! :)

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb begin dit jaar mijn manuscript naar een uitgever gestuurd. Op hun internetsite las ik dat ze binnen vier maanden zouden reageren. Het is nu oktober, maar ik heb nog steeds niks van hen gehoord. Ik wacht geduldig af.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je vraagt je dan wel af waarom ze aan een schrijver die belt om naar een ontvangstbevestiging te vragen vertellen (ik heb er niet eens naar gevraagd) dat hij binnen een week iets zal horen. Zo werk je toch juist lastige bellende schrijvers in de hand? Als ze helemaal niet van plan zijn om binnen die periode iets te laten horen, kunnen ze beter een of twee maanden aanhouden. Dat had mij ook wat realistischer overgekomen.

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Eigenlijk vraag ik mij af hoe jullie het aanpakken vóór je een uitgever een manuscript toestuurt. Ze hebben misschien op het moment dat je het wilt versturen, helemaal geen behoefte aan een bepaald genre. Het lijkt mij geen slecht idee om eerst even te mailen met de vraag of ze wel behoefte hebben aan een bepaald type verhaal.

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik moet zeggen dat dit op mij ook wel vrij toepasselijk is... meestal! Overigens, als je vooraf mailt met de vraag of een uitgever op dat bepaalde moment wel behoefte heeft aan jouw verhaal, voorkom je wellicht een (te) lange wachttijd.