Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Tweede boek, ander genre

Hoi iedereen,

Het manuscript van mijn eerste boek is afgewerkt (genre: thriller, crime, police).
Ik moet het nu nog laten proeflezen, maar mijn vingers kriebelen om aan een nieuw verhaal te beginnen. :) 

Nu heb ik twee ideeën voor twee nieuwe boeken:

- Het eerste idee is eveneens een thriller (genre: thriller, crime).
- Het tweede idee is meer een sci-fi romance (genre: sci-fi, romance, drama... en naar het einde toe misschien thriller). 

Hoewel het eerste idee min of meer in de lijn ligt van mijn eerste verhaal,
vind ik het sci-fi verhaal interessanter en zou ik daaraan willen beginnen.

Nu las ik echter dat je als auteur (zeker als beginnend auteur) best bij één genre blijft (of meerde, maar altijd min of meer dezelfde) zodat je lezers weten wat ze kunnen verwachten van je nieuwe boek.

De genre's van mijn sci-fi-idee liggen mijlenver van de genres van mijn eerste boek. 
Ik ben natuurlijk helemaal voor het idee dat je in de eerste plaats moet schrijven wat je wil schrijven. Maar aangezien ik een carrière wil uitbouwen als auteur (specifiek thriller-auteur) is het misschien een domme zet om het sci-fi verhaal te schrijven? Ik ben ook minder voor het idee om enkele van mijn boeken onder een pseudoniem uit te geven, dan voelt je werk zo versnipperd aan. 

Wat is jullie ervaring met ideeën die afwijken van het genre waarin je uitgegeven werk zich bevindt? 
Alvast bedankt!

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hi Hitch,
We hebben wat gemeenschappelijk: Mijn eerste boek is eveneens afgewerkt en gaat over een week naar een redacteur. De overeenkomst is al gesloten. En ja, ook stoute plannen om een tweede boek te schrijven. Ik heb gekozen voor weer een thriller. In een ver verleden sci-fi geprobeerd (met fantasy aspecten). Helaas kreeg ik het niet voor elkaar een consistente en geloofwaardige wereld te scheppen. Dat is nogal een klus, vind je ook terug op deze site. Voor mij een zaak van blijven doen waar ik goed in ben. Of wat bescheidener: waar ik wat beter in ben. Als je een uitdaging zoekt kan je het altijd proberen.

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik zou hierbij allereerst uitgaan van waar jij het meest gemotiveerd toe bent! De tijd die je investeert in dat scifi-verhaal is alvast geen verloren tijd (als dat je passie is). 

Tegelijk... Ik zit momenteel in hetzelfde straatje, verhaal is al even klaar en heb ook al materiaal en eerste stukjes klaar voor het volgende boek... Ik heb ook al een tiental proeflezers die het lazen en van commentaar hebben voorzien (ik wacht momenteel nog op twee mensen die er mee bezig zijn en hoop zelfs nog een paar andere proeflezers te vinden). Mijn advies: onderschat toch niet wat voor een werk dat nog kan meebrengen! Persoonlijk zou ik nog niet aan het volgende boek starten zolang er nog werk is aan het huidige (in mijn geval is dat een fulltime job). Maar ik moet dan ook nog veel leren... 

Mijn verhaal is al klaar sinds begin 2018, dankzij vele opmerkingen en meerdere keren herschrijven is het ondertussen toch nog een stuk beter geworden. Statistisch gezien hebben wij als beginnend schrijver het zeker niet makkelijk... Nu al aan een nieuw boek starten terwijl je nog proeflezers of een manuscriptbeoordeling voor je hebt...

Ik wens je alvast heel veel succes toe!

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Zolang het past in het fonds van je uitgever lijkt er me geen probleem.

Wat ik een belangrijk punt vind, is waar is de grens tussen genres? Genres versmelten vaak samen waardoor het verhaal moeilijk in hokjes te plaatsen is. Ik persoonlijk vind het thema van een verhaal belangrijker. Dit is de kern van het verhaal en hetgeen waar alles om draait. Of je nu met pistolen achter elkaar aanloopt, op een draak rondvliegt of op met een ruimteschip het thema in het universum ontdekt. Jammer genoeg wordt er weinig aandacht gegeven aan het thema van een verhaal bij het uitgeefproces. Als je bij een boekenwinkel op thema wilt zoeken is dit meestal onmogelijk (bij mijn bib gaat dit gelukkig wel.) Een reden zou kunnen zijn om spoilers te vermijden, of dat je het zelf moet ontdekken.