Literair Agent

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Literair Agent

Ik zie nu dat het forum 'Een literair agent iets voor jou' al gesloten is. Omdat er een stuk over de workshop van Paul Sebes, naar aanleiding van zijn boek 'Bestseller', op de site staat ben ik zo brutaal een nieuw forumonderwerp aan te maken. Ik heb zijn boekje gelezen. Wel vermakelijk. Ik ben iemand die voor Sebes in de B-categorie valt. Ik zou best zo'n leesverslag willen, maar 450 euro is toch een hoop geld. Heeft één van jullie hier ervaring mee? Zo ja, heb je er iets aan gehad? Zouden jullie het aanraden om te doen? Alvast bedankt voor jullie reactie. Groeten, Anita

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag vrouw Anita :) . Welkom hier. Wat is de B-categorie voor Sebes en hoe weet je dat je daar in valt? Je merkt wel aan mijn antwoord dat jij hier meer ervaring mee hebt dan ik. Wat zou een reden zijn om niet een leesverslag van iemand als hij (of iemand anders) aan te vragen?

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi marriejanne, In het stuk dat op de site staat over die tour van Sebes, staat het uitgelegd hoe je ingedeeld wordt. Ik dacht dat jullie dat al wel gelezen zouden hebben, Sorry gemakzucht van mij. Ik heb een gedeelte van mijn manuscript aan zijn bureau gestuurd. Ze hadden het binnen twee weken beoordeeld. Categorie A is dat ze je direct uitnodigen, ze willen je vertegenwoordigen. Categorie B is manuscript verdiend verbetering. In dat geval kun je een leesverslag (max. 2 A-viertjes) vragen. Daarna kun je je manuscript opnieuw voorleggen. Categorie C is wij gaan niet met u in zee. Behalve dat het 450 euro kost om het verslag te krijgen heb ik een beetje argwaan. Ik weet niet, hij zit daar toch ook om geld te verdienen?

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee, volgens mij is het toch niet gesloten. Ik zag een grijs envelopje en dacht dat het dan gesloten was. Je ziet ik doe nog geen uur mee, of ik maak er meteen een rommeltje van.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar is dit niet gewoon een nieuw onderwerp, de indeling van Sebes? Tja, als je het zo uitlegt zou ik inderdaad ook argwanend zijn. Want een leesverslag betekend nog niet automatisch dat je na die verbeteringen welkom bent. En als er niet goed staat uitgelegd waar het verslag op in gaat en wat dan verstaan mag worden onder de verbetering, ah, ja, dan weet ik het ook niet, Dan kan je net zoveel mensen als je 450 euro nodig hebt in de B proppen. Dat aan de ene kant. Aan de andere kant heb ik nu een paar keer professionele redactie ervaren op schrijfwerk, en mijn werk is er echt van opgeknapt. De onduidelijkheden zijn uit het verhaal, de herhalingen waar ik maar niet van af schijn te komen en waarvan ik nu eindelijk de basis van het probleem zie, de balans in het verhaal is beter. Van proeflezen krijgt je verhaal al een enorme boost, proeflezen door iemand met veel ervaring én een commerciele oog maakt het dan nog mooier en aantrekkelijker voor uitgevers. En weer aan de ene kant, deze redactie kost 450 euro. Het duurt wel even voor je dat terugverdient, zelfs al komt je boek bij de uitgever in het fonds. Dus ja, dan is de vraag, waar wordt naar gekeken, en voor leesrapport is dat dan een hele terechte. En weer terug naar de andere kant, niet alles in de wereld hoeft om geld te draaien. Het kan heel leerzaam en vooral heel leuk zijn om je verhaal zo naar een hoger plan te tillen en dat alleen al zou je 450 euro waard kunnen zijn. Veel invalshoeken dus. (OT - Gewoon goed is goed genoeg, interessant onderschrift. Moest ik maar eens boven de keukendeur hangen. ´t Lijkt me goed advies, vooral omdat mijn eerste reactie en valse was; ´Néé, gewoon goed kan altijd beter.´En met zo´n houding word je dus overspannen :nod: ).

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je wel voor de uitleg, vrouw. Categorie B is dan toch wel hoopgevend. Natuurlijk zit hij daar om geld te verdienen. Een onderneming drijven kost ook geld.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik moet toegeven dat ik best blij was met die B. En dan te bedenken dat ik altijd ontevreden was met een zesje. En daar wordt je inderdaad overspannen van. Maar ja een zeven is altijd leuker, of een acht, of..... Ik zat dus ook met die twee kanten. Ik wil wel graag weten wat ze er nu precies op aan te merken hebben. Ze vonden het manuscript onderhoudend en helemaal niet slecht geschreven. Het zou voor hun bureau alleen te veel werk zijn om het zo goed te krijgen dat het naar één van de literaire uitgeverijen kan waar zij mee samenwerken. Dat werk wil ik best zelf doen, maar ja dan zal ik eerst een leesverslag nodig hebben. :confused:

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo vrouw, Ik ben een paar weken geleden naar de workshop Literair Debuteren geweest, van Paul Sebes dus. Hij heeft uitleg gegeven over de manier waarop hij (samen met zijn collega's) te werk gaat en inderdaad ook over die indeling :D . Je zou eens kunnen kijken of de workshop ook bij jou in de buurt gegeven wordt (in Arnhem, waar ik geweest ben, vond hij plaats in de bieb), dan kun je zijn verhaal horen, hem in de ogen kijken en het hem ook rechtstreeks vragen. Paul Sebes komt op mij heel betrouwbaar en recht door zee over. Hij benoemt zelf dat hij er ook van moet leven, dus dat er een bepaald prijskaartje aan zijn diensten hangt. Zeer terecht volgens mij, en bovendien doet hij daar helemaal niet geheimzinnig over. Wat ik begrepen heb over categorie B is dat maar weinig mensen daarin terecht komen (en nog minder in A), dus dat je zeker blij mag zijn met die beoordeling ;) . Ik dacht begrepen te hebben dat, wanneer jij een leesverslag zou willen, hij echt je manuscript (of in ieder geval een deel daarvan) gaat "close readen" zoals dat heet en dat je het helemaal volgekrabbeld met verbeterpunten terug krijgt (dus over punten, komma's en formuleringen), met daarbij ook 2 A4tjes aanvullingen t.a.v. je verhaal (over je personages, structuur etc.). Ik zou zelf dit aanbod meteen aangrijpen om het manuscript op een hoger plan te kunnen tillen. En vergeet niet dat Paul Sebes contact heeft met de belangrijkste uitgeverijen in Nederland. Dus als je manuscript uiteindelijk een A'tje krijgt, dan kun je ervan uit gaan dat de kans groot is dat je uitgegeven wordt, en dan meteen bij een bekende uitgever.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, het is inderdaad de kip en het ei, en het ei en de kip. En wij kunnen niet in je beurs kijken, voor de een is 450 nu eenmaal meer dan voor de ander. Je zou ook eens rond kunnen shoppen bij verschillende manuscript beoordelingsbureaus (script plus en zo), kijken wat het daar kost, wat je krijgt voor je investering, etc. Misschien kom je dan tot de ontdekking, nee, ik wil toch dat Sebes het doet, of denk je, nou, bij hen vindt ik het veel duidelijker. Ik weet niet of je schrijven magazine hebt, daarin stond laatst een paar edities geleden een heel stuk over beoordelaars. (tegelijk met pebbles, wat mijn stukje een beetje overbodig maakt :o ).

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar Sebes is niet de enige die zo'n leesverslag kan maken. Of ben je bang dat wanneer je aan de hand van een leesverslag van iemand anders jouw verhaal verbeterd, je dan niet meer bij Sebes hoeft aan te komen? Dat was mijn eerste gedachte ook, maar in tweede instantie lijkt het mij niet waarschijnlijk dat hij een goed herschreven manuscript zal afwijzen, enkel en alleen omdat hij niet eerst 450 euro aan het leesverslag heeft verdiend. Je zou dus op zoek kunnen gaan naar een ander (goedkoper) manuscriptbeoordelingsbureau (ook op deze site zijn hiervan adressen te vinden). Succes.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als ik het geld zou hebben zou ik voor Sebes kiezen. Je hebt nu al contact met hem en als jij jouw herschreven manuscript uiteindelijk naar hem stuurt, heb je al een voetje tussn de deur. Ik kan het niet zo goed uitleggen waarom, het is meer een gevoelskwestie.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Sinds gisteren zit ik in hetzelfde schuitje. Mijn eerste contact met Sebes verliep vlot. Ik had zeven velletjes opgestuurd en na amper drie dagen kreeg ik mail. De stukjes waren goed en hij vroeg me om meer en of ik ook iets meer over mezelf wilde vertellen. Toen bleef het twee weken stil en kreeg ik een mail waarin hij mij een B sticker opplakte. Ik heb geen flauw idee wat ik er mee aan moet vangen. Nu lees ik hier bij Pebbles dat maar weinigen een B krijgen. Waar hebt U dat gelezen of gehoord? Inderdaad zou het kunnen zijn dat ze velen een B sticker geven in de hoop meerdere leesverslagen te kunnen slijten. Let wel, ik zeg niet dat dit het geval is maar het zou natuurlijk wel kunnen. Vandaar mijn twijfel om 450€ op te hoesten. Was getekend

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Van de pot gerukt, zie mijn reactie hierboven. Ik ben dus naar zijn lezing geweest waarin hij dat vertelde. Ik kan alleen maar op mijn eigen gevoel afgaan, en dat is dat hij niet zomaar B'tjes uitdeelt om zoveel mogelijk geld te verdienen aan leesverslagen. Maarja, dat is slechts mijn mening, mijn gevoel. Misschien is het een idee om eens na te gaan of je ook naar zijn lezing kunt gaan, van wat ik begrepen heb doen ze de komende weken (maanden?) nog veel meer plaatsen aan. Dan kun je Paul Sebes ontmoeten, en hem deze vraag rechtstreeks stellen en zo bepalen of je het 'risico' wilt nemen om hem 450 euro te betalen voor een leesverslag. Succes!

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor de snelle reactie Pebbles. Ik heb het vermoeden dat de eerste zeven velletjes in de smaak vielen want hij vroeg me zelfs wanneer ik in België of Nederland toefde, ik woon namelijk al vele jaren in de buurt van Barcelona. Van 19 december tot 26 December kom ik naar België (Gent) Ik zoek op of hij ergens in Zuid-Nederland een lezing geeft tijdens die periode. Dat hij zelf aangeeft dat er weinig B'tjes uitgedeeld worden is logisch. Hij weet ook dat mensen meteen denken dat die B'tjes lucratief zouden kunnen zijn. Was getekend

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Als hij dat soort vragen gaat stellen, kun je er wel vanuit gaan dat hij echt wat in je ziet hoor :D . Je moet je de andere kant ook voorstellen, hij krijgt dagelijks nieuwe manuscripten voor zich, dus voor jou tien anderen bij wijze van spreken. Blijkbaar heb je een bepaalde stijl die hem erg aanspreekt! Als je stevig in je schoenen staat zou je hem zelfs kunnen mailen over je verblijf in België en of jullie niet even een korte afspraak zouden kunnen maken over hoe en wat ;) . Ik zou dit lijntje wel even aanhouden als ik jou was ;) .

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat heb ik gedaan, hij mailde me dat hij zou kijken of we elkaar konden ontmoeten. Maar toen ik de volgende dertig velletjes opstuurde veranderde zijn aanvankelijk enthousiasme. Dus vrees ik dat het geheel toch minder in de smaak viel. Was getekend

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Hmmm, dat is jammer... Wie weet wil hij alsnog afspreken. Ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat, hou je ons op de hoogte?

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk dat er nog een B bijgekomen is. Ik weet nog steeds niet wat ik ga doen. I.i.g ga ik naar zo'n bijeenkomst met Sebes. Op 22 januari is hij in Middelburg. Daar heb jij tussen de feestdagen niets aan. Ik vind het zo moeilijk om ze te benaderen. Sebes schrijft in zijn Bestseller ook dat je dat vooral niet moet doen. Ik heb e-mail contact gehad met Willem Besselink, een medewerker van Sebes. Ik heb hem gemaild dat ik eerst de reacties van de uitgeverijen waaraan ik mijn manuscript heb gestuurd af zou wachten. Dat was geen probleem. Ik kan met een referentie aan zijn eerdere mail later alsnog om een verslag vragen.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb met Sebes een vrij intensief mail contact gehad. (23 mails in totaal). Ik heb zonet de laatste opgestuurd met de vraag of ik gelijk heb dat de eerste zeven velletjes zeer in de smaak vielen maar dat de daaropvolgende zorgden voor afkoeling. Ik heb hem voorgesteld de dertig in de papiermand te gooien en mij ze te laten uitwerken en alsnog op te sturen. Ik ben benieuwd of hij daarop in gaat. Op 22 januari hoop ik dat je een verslagje wil schrijven over je ervaring, vooral of je hetzelfde gevoel hebt als Pebbles. Was getekend

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Natuurlijk wil ik een verslagje schrijven. Heb nog even op de site van Sebes gekeken of er nog een eerdere workshop was, desnoods verder weg. Die in Middelburg is de eerste. Wat grappig dat jij al zoveel e-mail contact hebt gehad. Ik ben dan toch weer te bescheiden. Gewoon de eerste pagina's herschrijven is ook een optie. Ik ben helaas in een stadium waarin ik zelf niet goed meer kan beoordelen wat er veranderd moet worden en wat niet. Ik ben bang dat ik als ik nu ga sleutelen en het weer toestuur, het alleen maar verpest. Of dat Sebes gaat denken "daar heb je haar weer". Mag ik van jou nog horen of hij op jouw voorstel ingaat?

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In elk geval kost een leesverslag schrijven toch ook veel tijd en aandacht: je moet eerst zoveel pagina's lezen, vervolgens verwoorden wat er aan schort, en adviezen geven over hoe het beter kan. Daarbij is elk manuscript weer anders, dus een standaardleesverslag bestaat er niet. Bovendien betaal je niet alleen het leesverslag, maar natuurlijk worden van jouw geld ook alle andere kosten van iemand als Sebes gedekt: kantoor, verzekeringen, hypotheek of huur, personeel ... etc. Dat is altijd zo, als je van iemands diensten gebruikmaakt. Maar voor jezelf maak je voor die 450 euro gebruik van een ervaren, professionele lezer en adviseur, die ook nog eens de mogelijkheid heeft om je manuscript bij een uitgever onder te brengen. Dat laatste zie ik vooral als de grote bonus, hoewel je natuurlijk met een herschreven manuscript ook zélf een uitgever kunt benaderen, met iets meer kans op succes dan zónder een Sebes-verslag - en iets meer procenten van de royalty's die je dan niet hoeft te delen. Plus dat je vrij blijft als auteur. Eenmaal klant bij Sebes, altijd klant bij Sebes. Dan moet je al je volgende werken óók bij hem onderbrengen. Ik zou dan die 450 euro vooral als een investering in mezelf zien, en niet in Sebes. Want dat binden van mensen aan je, vind ik een moeilijke zaak.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kijk, dat Paul ook zijn natje en droogje moet bekostigen is normaal. Mocht ik die centen investeren staat het buiten kijf dat het voor mezelf is. Ik zou er geen moeite met hebben om vast te zitten aan een literair agent, ik woon ver van Nederland en als iemand degelijk zijn job doet is het normaal dat hij eraan verdient. @vrouw Hij vindt het mischien een goed idee, hij laat er nog een paar anderen naar kijken en maandag weet ik meer. Ik stond verwonderd van het snelle antwoord. Was getekend

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
[ ... ] Ik zou er geen moeite met hebben om vast te zitten aan een literair agent, ik woon ver van Nederland en als iemand degelijk zijn job doet is het normaal dat hij eraan verdient. [ ... ]
Ja, in dat geval is het juist heel handig om hem te 'hebben'.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
[ ... ] Ik ben bang dat ik als ik nu ga sleutelen en het weer toestuur, het alleen maar verpest. Of dat Sebes gaat denken "daar heb je haar weer". [ ... ]
Wat kan jou dat nu schelen, vrouw, wat Sebes denkt. Hij doet óf het een óf het ander: het manuscript aanvaarden (en dan komt er van alles bij kijken, ook 'gezeur') of het manuscript afwijzen (en als daar 'gezeur' van komt, zal hij dat effectief en professioneel weten af te kappen). Het gaat er echter om wat jij doet. Richt niet alleen je hoop op Sebes. Een goed manuscript komt ook zonder hem bij een uitgeverij binnen, en smaken verschillen. Sebes is niet de enige die beschikt over literaire smaak of wansmaak.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Vrouw, Ik heb niets meer gehoord. Maar ergens vind ik geen nieuws goed nieuws. Ik had hem tenslotte gevraagd om een groot gedeelte weg te gooien en mij de tijd te geven de zooi degelijk te laten uitwerken. Na veel gelezen te hebben op forum's en een aantal reportages gezien te hebben van Paul Sebes en zijn bedrijf ben ik voor MEZELF tot de conclusie gekomen dat ik geloof in zijn kunnen en handelen. De negatieve commentaren komen steevast van mensen die zijn afgewezen of die nooit iets hebben opgestuurd en dientengevolge geen ervaring hebben met hem of zijn bedrijf. Als er nieuws is houd ik U zeker op de hoogte. Was getekend

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
:) @van de pot gerukt, Uw naam nodigt uit tot tutoyeren. Ik begrijp de hint, maar een hoofdletter u is te veel eer voor mij, die is voor God gereserveerd. Taalkundig gesproken dan, wat mij betreft. Ik heb ook wel vertrouwen in hem. Ik wacht 22 januari af, dan ga ik naar de workshop in Middelburg. Heeft u het boek Bestseller van hem gelezen? Hij stipt het daarin nog even aan, dat hij vaak wordt uitgemaakt voor geldwolf, omdat hij beginnende schrijvers op kosten zou jagen. Hij geeft zelf aan dat als je daar zo veel mee kunt verdienen er wel veel meer literair agenten zouden zijn. @ Marriejeanne, Je hebt gelijk. Als je ziet wat een ellende er in de boekwinkels te koop is. Het viel me trouwens al op bij de sterren die uitgedeeld werden bij de kerstverhalen wedstrijd van de ncrv. Er zaten 5-sterren tussen...... Op het laatst werd er alleen nog maar één ster uitgedeeld. Waarschijnlijk al té veel 5-sterren.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Iedereen is altijd heel negatief over Sebes ik begrijp dat niet zo goed. Natuurlijk wil die man geld verdienen, dat is niet meer dan iedereen wenst. Ik zou er voor tekenen om iemand zoals hij te hebben om mijn zaken te behartigen. Marketing daar draait het allemaal om. Een kant van het schrijven waar ik nu werkelijk geen zin in heb. Als hij dit goed doet verdient hij zichzelf terug. Maar om een hoop geld te investeren voor een beoordeling dat zou ik geen makkelijke beslissing vinden. Dat verdien je in royalties niet zo snel terug. Aan de andere kant zullen de aanbevelingen misschien net die verandering brengen die je nodig hebt om bij een uitgever terecht te komen. Dan is het alles dubbel en dwars waard. Moeilijk, moeilijk. Als ik het geld kon missen zou ik het doen.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
[ ... ] De negatieve commentaren komen steevast van mensen die zijn afgewezen of die nooit iets hebben opgestuurd en dientengevolge geen ervaring hebben met hem of zijn bedrijf. [ ... ]
Hoe weet je dat? Vooral steevast? Heb je daar inzicht in?