Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Uitgevers

Hallo mede-schrijvers, Ik heb de afgelopen 3,5 maanden non-stop gewerkt aan een biografie en het is bijna af. Het is de eerste keer dat ik een boek schrijf maar ik heb het een aantal kennissen laten zien en het ziet er goed uit. Nu heb ik begrepen dat uitgevers altijd een aantal synopsy willen hebben, overzichten van de hoofdstukken. Mijn vraag is : Hoe betrouwbaar zijn uitgevers? Ik heb bijvoorbeeld veel ervaringen met uitzendbureau's en detacheringsbureau's, aangezien ik eerst in de IT werkte. Ze hebben altijd hun best gedaan om me zoveel mogelijk uit te buiten en ik heb al die jaren weinig geld gezien. Kan een uitgever ervandoor gaan met je scripts? Ik ben als de dood dat straks alles voor niets is geweest omdat uitgevers uitsluitend winst voor zichzelf willen maken en ook zij zullen proberen mij zo weinig mogelijk te laten verdienen. Is het niet beter om voor mijzelf een website-based uitgeverij op te zetten, met Kvk-registratie? Hoe belangrijk vinden lezers de naam van de uitgever? Kijken ze meer naar die naam of naar de inhoud van het boek? Zijn er hier mensen die ervaring hebben met uitgevers of hun eigen uitgeverij, en mij hierover advies kunnen geven? Bij voorbaat dank voor eventuele reacties.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Erkende uitgevers gaan echt niet op de loop met je ideeën. Dat zou snijden zijn in eigen vingers. Dat doen ze echt niet. Als ze er iets in zien nemen ze contact met je op om er iets van te maken. Met begeleiding. Je krijgt een contract waarin alles duidelijk staat vermeld. En als je dan nog vragen hebt, gewoon naar ze bellen. Ja, de naam van de uitgever zegt veel maar niet alles! Er zijn een hoop goede uitgevers die nog niet die bekendheid hebben. Met een synopsis kunnen ze het manuscript beter overzien, als je een paar goede hoofdstukken en informatie over jezelf (een soort cv) daarbij opstuurt/mailt dan hebben ze een nog vollediger idee. Bel ze niet meteen op of het wel aangekomen is. Stel je coulant op. Wacht een maand (of een week of drie of zo) af, vraag ze dan of het wel aangekomen is. Je krijgt namelijk een ontvangstbevestiging. Je moet ze niet tegen de haren instrijken. Maar meewerken is altijd goed!

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als een uitgever je idee prachtig vindt, zal hij het niet nog eens laten schrijven. Dat kost bakken geld! Een uitgever is allang blij dat het manuscript voor hem ligt... En als het nog niet naar zijn zin is, dan zal hij je begeleiden in het herschrijven, dat is veel goedkoper dan een biografie op nieuw te laten schrijven (zoals je zelf al schrijft, dat kan jaren duren.)

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Misschien een idee om een héél klein stukje te plaatsen bij Proeflezen, Jan Keizers123? Je zegt dat het er goed uitziet. Er zijn hier mensen die daar een goede kijk op hebben, en ervaring hebben met uitgevers. Zij kunnen je dan gerichter adviseren. Zelf vind ik 3,5 maand werken aan een boek nog niet zo veel, temeer daar je ook zegt dat het je eerste boek is. En dan zijn er nog de vragen: * is het een heel bijzondere biografie, waardoor je denkt dat uitgevers ermee aan de haal zouden willen gaan? * en dacht je dat je van schrijven rijk werd? (gezien je voorbeeld van de uitzendbureaus)?

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het voordeel van bij een uitgeverij uitgeven, is dat zij de ingangen hebben bij boekhandels etc. Ja, zij krijgen daarvoor een aanzienlijk deel van de opbrengsten dus, maar dat is waar je voor kiest. Als je het zelf zou uitgeven, zou je w.s. veel minder boeken verkopen aangezien je boek minder bij het grote publiek bekend zal worden. Bang dat de uitgever ermee aan de haal gaat? Ik snap die angst wel, heb dat zelf ook wel gehad. Maar nee, daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Als je écht wilt weten of je boek levensvatbaar is (want ook ik vind net als Marriejeanne 3,5 maand echt superkort) kun je nog overwegen het eerst naar een manuscriptbeoordelaar te sturen. Die zijn redelijk recht voor z'n raap, en leggen de goede en zwakke kanten van je verhaal bloot) Succes!

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Marriejeanne, Mijn antwoorden op je vragen : * Het is een bijzondere biografie, over een relatief nieuw persoon op de wereld. * Ik denk dat de meeste schrijvers niet rijk worden, maar wat is reeël? Bijvoorbeeld E. 3000,- --- E. 4000,- per maand?? Is dat niet gemiddeld ? Het ligt er natuurlijk aan hoe en wat je doet. Ik ga er bijvoorbeeld vanuit, als mijn eerste boek verkoopt, dat ik zeker motivatie kan vinden om een fulltime schrijver te worden. Aangezien je dan nauwelijks tijd kwijt bent aan Reizen, wat mij vroeger letterlijk 20 uur per week koste zonder er iets voor terug te krijgen, moet je toch redelijk efficiënt kunnen werken, toch ? O ja, en ik schrijf uitsluitend in het engels.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ha die Jan, Ik wil je niet ontmoedigen, maar slechts een heel klein gedeelte van de Nederlandse auteurs kan leven van het schrijven en zou een gat in de lucht springen met 3000 euro in de maand. 'Don't give up the day job just yet' zeggen ze dan in Amerika. Daarbij is het voor een niet-Amerikaan/Engelsman behoorlijk moeilijk (en dan druk ik me nog voorzichtig uit) om de Amerikaanse/Britse markt te veroveren. Om te beginnen moet je een agent vinden - in tegenstelling tot Nederlandse uitgeverijen nemen 'echte' uitgevers in de VS en Engeland vrijwel nooit ongevraagde inzendingen aan. Zomaar je ms op de bus doen heeft dan dus geen enkele zin. Nogmaals: ik wil je niet ontmoedigen - wie weet heb je een geweldig manuscript in handen en lukt het jou wel - maar de meeste debutanten zijn allang blij dat ze voor hun debuut een voorschot van 1000 euro krijgen (en dat is het dan, voor maanden of jaren werk.) Uitzonderingen daargelaten levert een baan toch een stuk meer op. Je kunt natuurlijk wel aan een mengvorm denken: parttime werken en daarnaast schrijven. Succes! S.G.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Marriejeanne, [ ... ] Ik denk dat de meeste schrijvers niet rijk worden, maar wat is reeël? Bijvoorbeeld E. 3000,- --- E. 4000,- per maand?? [ ... ]
Jan, het zou fantastisch zijn als je dat lukt!!! Hoeveel boeken moet je voor dat bedrag verkopen? Per maand?

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Sorry, Jan, doe er voorlopig even een 0 vanaf. Tenzij je gelijk een bestseller schreef. Zelf ben ik nooit bang geweest dat een uitgever er met mijn idee vandoor zou gaan. Ik ken ook geen voorbeelden waar het wel gebeurd is.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zoveel zou ik ook wel willen verdienen met schrijven. De meeste schrijvers zullen dat niet hebben, zeker niet van de verkoop van een boek. Ben je eenmaal bekend dan zullen de snabbels wel geld opleveren. In drie maanden een bestseller van zulk formaat schrijven is volgens mij niet mogelijk. Als het jou lukt ben je een schrijfgenie.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor jullie feedback. Nu weet ik meer over de markt. Ik ga eerst maar eens een uitgever proberen te zoeken, en kijken of ze iets in mijn boek zien. Mijn boek zal bijna zeker geen ingrediënten hebben om een bestseller te worden, aangezien het een biografie is en geen kinderboek, zoals de bij jullie ongetwijfeld bekende mevrouw J.K. Maar ik kan mezelf motiveren om dagen achter elkaar te schrijven zonder het saai te gaan vinden. Ik blijf ermee doorgaan. Is dat bij jullie herkenbaar? Ik zie het namelijk bij mezelf als teken dat schrijven mij goed ligt en dat ik er dus fulltime mee bezig kan en wil zijn. In dat geval kan ik misschien wel drie tot vier boeken per jaar schrijven. Ik geef wel toe dat ik soms de neiging heb om een beetje voorbarig te zijn met mijn plannen. Over enkele weken weet ik in ieder geval meer.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Er staat veel op de site. Lees daar eerst even doorheen. Dan worden je inzichten ook wat realistischer. Als het jouw lukt om 3 tot 4 goede boeken per jaar af te levern wordt je de superman onder de schrijvers!

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
* Ik denk dat de meeste schrijvers niet rijk worden, maar wat is reeël? Bijvoorbeeld E. 3000,- --- E. 4000,- per maand?? Is dat niet gemiddeld ?
Dit topic helemaal over het hoofd gezien, maar van deze opmerking moet ik wel even glimlachen :)

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een vraagje aan je, Jan. Wat bedoel je hier precies mee, een relatief nieuw persoon op de wereld (en waar jij denkt veel geld mee te kunnen gaan verdienen door daar een biografie over te schrijven en uit te laten geven)?
* Het is een bijzondere biografie, over een relatief nieuw persoon op de wereld.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ha, Eigen... ik snap je vraag... ivm je super idee, toch? Ik ben ook benieuwd naar het antwoord! En naar het verhaal van Jan natuurlijk! @Jan: verkijk je niet op het werk dat je nog moet verrichten nádat je een contract in de wacht gesleept hebt... herschrijven... corrigeren... promotie..... Plus: heb jij zóveel ideeen op de plank liggen? Want dit eerste boek ging vlot, je wist wat je wilde schrijven, maar blijft dat zo? Ik heb nu toch echt een tijd zitten broeden op een nieuwe plot, nieuwe verhaallijnen etc. Ik schrijf ook snel maar dit idee moest toch een tijdje rijpen, en die tijd moet je wel bij het daadwerkelijke schrijven optellen. Maar: ik vind je optimisme te prijzen. Alle succes!!

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ha, Eigen... ik snap je vraag... ivm je super idee, toch?
Je bent bijzonder scherp, LIM! :thumbsup:

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Eigen, ik denk dat veel mensen geinteresseerd zijn in het verhaal van die bijzondere persoon. Bovendien ga ik niet de identiteit van een van mijn concurrenten prijsgeven, omdat ik daarmee te veel informatie geef, maar ik heb voldoende auteurs gevonden die een boek geschreven hebben, en waarvan het boek is uitgegeven binnen 13 weken !! Dat waren wel ervaren schrijvers, dus als het mij lukt dan duurt het waarschijnlijk vier - vijf maanden. En de vraag van LessIsMore, sorry dat ik het zeg, maar ik heb voldoende ideeën. Ze zullen heus niet allemaal werken, misschien werken ze allemaal niet. Maar als ik een onderwerp heb gekozen, dan vind ik het leuk om er alles over uit te zoeken, ookal duurt dit maanden. Daarom denk ik dat ik kans maak. Bovendien schijf ik alleen non-fictie, zoals biografiën en compilaties van geschiedenis. Aan dat soort boeken is altijd behoefte, ookal is de concurrentie natuurlijk wel sterk. Volgens mij wordt er nog veel gelachen door mensen die dit topic nog gaan bezoeken! :)

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Eigen, ik denk dat veel mensen geinteresseerd zijn in het verhaal van die bijzondere persoon. Bovendien ga ik niet de identiteit van een van mijn concurrenten prijsgeven, omdat ik daarmee te veel informatie geef, maar ik heb voldoende auteurs gevonden die een boek geschreven hebben, en waarvan het boek is uitgegeven binnen 13 weken !! Dat waren wel ervaren schrijvers, dus als het mij lukt dan duurt het waarschijnlijk vier - vijf maanden.
Dan wens ik je veel succes, Jan, en ik vind het knap dat je als 'onervaren schrijver' gelijk een biografie over een bijzonder persoon mag schrijven waar veel mensen naar geïnteresseerd zijn. Dat is een fantastisch begin.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
pardon? :(

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je bedoelt dus dat een uitgever het mij ook moet gunnen? En het niet zullen doen omdat ze me arrogant vinden en als een beginnertje beschouwen?

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vatte het sarcastisch op, m'n ego is snel gekrenkt. :) Maar goed, ik ga ermee verder, ik neem het risico. Het allerergste wat me kan gebeuren is dat ik in de bijstand beland. En zelfs vanuit zo'n situatie kun je jezelf nog tot modaal of hoger opwerken. Ik houd jullie op de hoogte!

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ten eerste, voor sarcastische opmerkingen ben ik niet slim genoeg, ten tweede... dit zei je bovenaan:
Ik heb de afgelopen 3,5 maanden non-stop gewerkt aan een biografie en het is bijna af.
en dit zeg je nu:
Maar goed, ik ga ermee verder, ik neem het risico. Het allerergste wat me kan gebeuren is dat ik in de bijstand beland. En zelfs vanuit zo'n situatie kun je jezelf nog tot modaal of hoger opwerken. Ik houd jullie op de hoogte!
Gaat onderstaande opmerking over bovenstaande biografie of over je toekomstige schrijversleven?

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@eigen: ik hoop nog steeds dat je project toch door kan gaan hoor. Blijf je het nog proberen? De aanhouder wint, en je gevoel bedriegt je heus niet!! Zoiets intrigeert me, dan denk ik: kom op, bewijs het, bijt door en laat het ze maar zien! (niet te stijfkoppig uiteraard maar met een gezonde dosis 'geloof/vertrouwen in jezelf!'

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
hallo Jankeizers123, is Engels je native tongue of heb je het gestudeerd? Gewoon een vraag uit nieuwsgierigheid.