Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

dun manuscript geen kans van slagen?

12 februari 2010 - 11:13
Ik heb deze nacht mijn verhaal afgewerkt. Nu maak ik me zorgen dat het verhaal (ook al gebeurd er heel veel) misschien te kort is. Het is een ijzersterk verhaal. Dat hoor ik toch van al mijn medelezers, en om eerlijk te zijn vind ik het zelf ook. :o Maar het telt maar 42000 woorden. Met herschrijven kan ik het vast optrekken naar een (max) 45000 tal woorden zonder aan mooischrijverij te gaan doen. Meer zou het verhaal niet ten goede komen. Heeft een dun boek kans op de uitgeversmarkt?

Via

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 11:23
Wat voor genre heb jij geschreven, Rhune? Ik vraag mezelf namelijk eigenlijk een beetje hetzelfde af, want ik heb ook gisteren de allereerste versie van mijn manuscript afgekregen. Het is een psychologische thriller, en telt nu zo'n 48.000 woorden. Allicht ga ik nog wat stukken schrappen en/of eraan toevoegen. Ik schat dat het al met al zo'n 160 - 170 pagina's zal zijn in boekvorm. Is dat interessant voor uitgevers, of zien ze liever een flink manuscript van 80.000 woorden binnen komen?

Set

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 11:32
Een roman is (vanaf) zo'n 80.000 woorden voor zover ik weet. Qua hoeveelheid dus bijna twee keer meer. Misschien dat je/ jullie meer iets van een novelle hebben geschreven? Toch denk ik dat je als je er over een tijdje nog eens naar kijkt, misschien wel (veel) meer bij gaat schrijven, zelfs zonder aan mooischrijverij te gaan doen. Wat het belangrijkste is richting een uitgever: het moet goed geschreven zijn! Als je iets goeds kunt laten zien en je kunt ze daarmee overtuigen, komt de rest vanzelf, daar ben ik van overtuigd.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 11:38
Ja welke genre, moeilijke vraag. Het gaat over iemand die onverwacht naar het verleden terugkeert, dus zou je eigenlijk zeggen sf. Maar voor de rest is het eigenlijk een historische roman. Dus een historische sciencefiction roman? (Hoe absurd en contradictief het eigenlijk ook klinkt.) Of bestaat er een andere naam voor dit genre?

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
12 februari 2010 - 12:00
Geef de marketingmensen een goeie voorzet en presenteer het als de helft van een dubbelnovelle :)

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 12:05
De val van Marga Minco is toch ook uitgegeven? Weet je.... ik zou het gewoon opsturen. Als ze er potentie in zien komen ze vast met een voorstel om het dikker te maken als ze dat nodig vinden. Mijn eerste manuscript, dat van liever niet verliefd (destijds nog een andere werktitel) telde denk ik 40.000 woorden. Veel te weinig voor die uitgever, maar dat is ook goedgekomen! Kortom, wat ik wil zeggen is: niet zo twijfelen. Als het script van goede kwaliteit is, dan laten ze echt wel van zich horen ook al zijn het te weinig woorden. Succes!

12 februari 2010 - 12:18
Ik denk dat een dun manuscript wel kans van slagen heeft, maar dat die minder groot is dan van een dik manuscript. Logisch eigenlijk. Je bezoekt ook liever een grote wereldstad dan een klein dorpje, een grotere verpakking valt in de supermarkt sneller op dan een kleine verpakking, je pakt in de winkel eerder een dikke dan een dunne roman. Dus, gewoon nog twee keer zoveel erbij verzinnen...

Via

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 12:26
De moed zakt alweer in m'n schoenen... :rolleyes: Ik denk niet dat je stukken erbij moet gaan verzinnen alleen maar om het verhaal langer te maken. Het moet natuurlijk wel echt iets toevoegen.

Tja

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
12 februari 2010 - 12:30
Wat is dat, Eigen? Bezoek jij liever een wereldstad dan een dorpje? Ik heb ook verhalen van rond de 42.000 woorden. Ik heb erover gedacht om beide op te sturen. Maar zelf hou ik eigenlijk niet zo van twee verschillende verhalen in een boek. Dus doe ik er voorlopig niets mee. Maar een goed geschreven manuscript zal niet afgewezen worden vanwege te weinig pagina's. Gewoon proberen.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 12:50
Niet de moed in de schoenen laten zakken. Wel reeel blijven. Ik heb er ook 1 van 40K, en hoewel lof alom, o wat leuk, tralala ... fijn verhaal ... 'Kan ie ook twee keer zo dik worden?' Baf. Ehmmm. Nee. Maar ... ik gooi niets weg. Misschien kan het wél en zie ik het nu nog niet. Misschien word ik beroemd en is een novelle dan juist leuk en hip en weet ik het wat. Misschien komt er een uitgever die dol is op dit formaat (omdat hij makkelijk vasthoudboekjes voor in de zomer wil maken). Er kan van alles gebeuren. In de tussentijd, Rhune, kijk eens goed. Heel goed. Kan er iemand een dubbelleven leiden? Kan je een novelle erbij schrijven die het verhaal van de hele andere kant laat zien? Zoals Rietje al aangeeft, 40K kan best 60K worden. het gaat niet zonder au, maar een beetje doorzetter ... :nod:

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 13:29
Geef de marketingmensen een goeie voorzet en presenteer het als de helft van een dubbelnovelle :)
:lol:

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 16:17
Een roman telt voor mij ong 200-300 bladzijdes, maar dat zegt niets. Ze zitten denk ik niet alleen maar op zoiets te wachten. Ken je Oeroeg? Een bestseller geloof ik, wordt nog steeds gelezen en is een gerespecteerd boek. Het is een boek over de vriendschap tussen een Hollands en Indonesisch jongetje, ten tijde dat Holland daar zat. Het boek telt 96 pagina's. Dat noem ik niet veel. Het is ook nog een behoorlijk klein boekje. Boeken zijn er in alle soorten en maten, dus altijd doen! :)

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 19:19
(Ik zie nu in het 'iets te vieren' topic dat je hem nog maar net af hebt. Gefeliciteerd! Eerst genieten, dan pas zorgen maken! Enne, onmogelijk is niets. Lastiger, dat wel.)

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
12 februari 2010 - 19:49
Er zijn wel grafische mogelijkheden om een 'dun' boekje er iets volumineuzer uit te laten zien. Het belangrijkste is en blijft een goed verhaal. En het zou best kunnen - want we kennen je verhaal niet - dat er hier en daar nog wel iets meer te vertellen valt, zodat het al met al een volwaardige roman kan worden. Een roman hoeft echter niet per definitie zo- of zoveel pagina's of woorden te hebben, maar wel gaat op zeker moment de novelle over in een roman. De grens tussen die twee is breed en redelijk vaag. Hij wordt niet alleen bepaald door de omvang van het verhaal, maar vooral door de inhoud, de uitwerking van personages en situaties, en de zeggingskracht.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 20:23
Volgens mij leest iedereen liever kwaliteit, dan kwantiteit... Ik ben niet bekend met uitgevers en hun voorkeuren hoor, maar als je achter je verhaal staat, zou ik er niets aan veranderen... Gewoon proberen, en anders Ceridwens tip opvolgen!

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2010 - 20:52
Ik zou me er niet te druk over maken. Bij mij heeft een uitgever een keer iets teruggestuurd omdat ze het te dik vonden :D (Werd letterlijk zo gezegd. Dit was bij het Davidsfonds voor de geinteresseerden). Als ik het zo uitreken kom jij als snel op 135 bladzijden, zo niet meer. En vooral bij debuten gaan veel uitgevers ervan uit dat een dik manuscript niet alleen met kwaliteit gevuld is. Gewoon opsturen!

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 februari 2010 - 22:29
Geloof me - uitgevers gaan, wanneer ze een manuscript ontvangen, niet eerst kijken naar de lengte van het manuscript. Ze beginnen te lezen en beoordelen direct te stijl. Stijl is dan ook zeer belangrijk. Je stijl kan je maken of breken. Daarna volgt de beoordeling van de structuur, de verhaallijnen, et cetera. Een uitgever wil een kwalitatief goed boek opnemen in zijn fonds. Dat staat voorop. De lengte zal (en moet) daarom geen rol spelen in het positief benaderen van een auteur. Daarnaast: ik vind 40.000 woorden niet heel weinig hoor. Overigens is het soms lastig te bepalen of een boek een 'roman' dan wel een 'novelle' is. De scheidslijn is niet altijd duidelijk. De lengte speelt daarin zeker geen rol. Het gaat om de uitwerking van de personages, het aantal hoofdfiguren, de verhaallijnen, et cetera. Eerlijk is eerlijk: tegenwoordig verschijnen er weinig novellen. En als er dan een novelle verschijnt, dan wordt deze ook nog eens vaak - uit commerciële oogpunten - roman genoemd. Kortom: het is een zeer lastig proces en de begrippen zijn zo langzamerhand vervaagd. Dat neemt niet weg, dat je jouw verhaal zeker moet opsturen. Het gaat om de kwaliteit. Laat je niet leiden door het aantal woorden of de dikte van je verhaal. Je stijl moet goed zijn, je verhaal moet sterk zijn, je personages geloofwaardig en de gebeurtenissen goed gestructureerd.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 februari 2010 - 9:48
Hey iedereen, bedankt voor de vele interessante reacties. Ik heb besloten om het gewoon op te sturen, en terwijl ik op de antwoorden wacht alvast een (eventuele) uitbreidende verhaallijn te bedenken. Ik heb al eens eerder een verhaal geschreven (niet proberen uit te geven) van 336 a4 pagina's. Ik weet niet meer hoeveel woorden dat waren ;). Toen merkte ik vooral dat het boek veel mooie spannende stukken bevatte, maar als geheel niet sterk genoeg was. Teveel personage's, te lange reis... Dus probeer ik het nu beperkter, maar met beter uitgebouwde personage's. En het verhaal is daardoor wel veel sterker geworden. Als een uitgeverij het wel wil, maar het te kort is zullen ze dat wel aangeven denk ik.