Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator

iPad

Vanavond lanceerde Apple de iPad - een multimediale 'gadget', waarmee Apple een contract heeft gesloten met een grote krant (de naam is me ontschoten), die zijn nieuws via de iPad gaat verspreiden. Mensen kunnen zich via iPad abonneren op de krant, schijnen dat ook graag te doen. Daarmee is het krantenabonnementensysteem terug. Ik neem aan dat Apple voor een goede beveiliging zorgdraagt / garant staat. De verwachting is dat uitgeverijen ook iets dergelijks zullen (willen / moeten) doen: contracten sluiten met een concern als Apple dat een licentie krijgt om tekst te verspreiden via zijn iPad, waarná via de uitgeverij een papieren versie zal verschijnen. Het lijkt heel logisch. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen. Zijn hier mensen met een visie hierover? Of met meer kennis?

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Het klinkt iig wel interessant. Het is dus meer dan zo'n multifunctionele telefoon?

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Het heeft geen telefoon. Daar is hij te groot voor, want je kunt er ook films op kijken. Dan zul je er ook wel geen foto's mee kunnen schieten, maar ze waarschijnlijk wel erop verwerken, kan ik me indenken. 't Is misschien krant en bioscoop ineen, zeg maar het Polygoon in een extreem moderne uitvoering. En dan met allerlei mogelijkheden tot implementatie, neem ik aan, zoals lezen en schrijven. Ik merk steeds dat ik er zelf enthousiast van word. 't Lijkt me een heerlijk ding. Wat hij kost, weet ik niet, maar ik ren morgen nog niet meteen naar de D. of MM. Hij komt trouwens pas in april op de markt, geloof ik.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Het lijkt wel op een combinatie van een e-reader, een laptop en een i-Phone. Behalve het bellen dan. Als echte Apple-freak kan ik bijna niet wachten, maar ik wil er eerst nog wel meer op weten. Op www.apple.com kun je een filmpje bekijken over wat je er allemaal mee kunt. Je kunt er bijvoorbeeld boeken mee kopen via i-Books, vergelijkbaar met i-Tunes. En alle apps die je nu op je i-Phone hebt (en zitten daar ook geen krantenabonnementen ed bij?) kun je er ook op gebruiken. Ik ben heel benieuwd en wil er zeker meer over weten (overweeg al een tijdje een e-reader en misschien kan ik beter een iPad kopen).

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator

Ja, dat denk ik ook, jeanne thamar. Ik zou willen weten hoe het zit met het Apple-systeem, voor het geval je de I-Pad op je computer of laptop wilt aansluiten om iets te downloaden, want ik heb geen Apple.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Soort digitaal fotolijstje. Interactief dan. Ziet er wel weer mooi uit. Ik wacht op de multifunctonele tv scherm die buigzaam is en die je overal draadloos op de muren kan plakken.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder

Het is in ieder geval geen E-book lezer in de traditionele zin. Hij heeft geen E-paper (scherm dat niet ververst en dus rustiger is voor je ogen) en de accu gaat veel minder lang mee dan e-book lezers.

Maar Apple is zeker van plan er naast de kranten/tijdschriftenmarkt ook de boekenmarkt mee op te gaan. Ongetwijfeld kun je straks via iTunes boeken kopen. Ik vermoed echter wel dat het net zo werkt als bij iTunes. Niet iedere kleine schrijver kan zomaar op iTunes. Daar zitten voorwaarden en financiële consequenties aan vast die je in eigen beheer niet kunt dragen. Maar het zal wel makkelijker zijn dan landelijk in een boekwinkel te komen liggen.

Wellicht beginnen slimme schrijvers een collectief dat als een soort pseudo-uitgeverij ervoor zorgt dat schrijvers zonder uitgever op iTunes kunnen komen.

Maar goed, dat is allemaal nog toekomstmuziek. Bijna niemand heeft dat ding nog aangeraakt.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Gewoon een tablet-pc, niks bijzonders, zijn al heel lang op de markt. Het is niet eens een PC, lees ik nu. Het is een hele grote iPod. Da's dom :') En ik hou niet van exclusieve licenties. Als ik iets koop (boek, muziek) wil ik zelf bepalen waar ik dat op kan afspelen/-lezen.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator

Ik geloof dat de kwestie of je er een hekel aan hebt of niet, niet aan de orde is. De I-Pod is er, en er zullen wel varianten en verbeteringen komen, in de loop der tijd, maar wat er nu is, is toch ook al revolutionair en onomkeerbaar. Vooral de vele combinatiemogelijkheden lijken mij érg prettig.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tenzij ze me goed gaan betalen, zou ik me echt niet oneindig aan een bepaald platform verbinden. Kijk, dat je je boek exclusief aan een uitgever verbindt, okee. Maar je boek kan wel via allerlei kanalen te koop zijn, niet alleen via, bijvoorbeeld, Bruna. Kan in alle boekwinkels liggen, via allerlei sites besteld worden.

Apple mag dan wel een flinke fanbase hebben, het is wel een beetje suf om je boek alleen maar aan hen te kunnen verkopen omdat zij zo'n (overpriced) ding hebben.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder

Volgens mij zijn er slechts enkele hele grote schrijvers die een exclusieve licentie krijgen en die krijgen er dan ook geld voor neem ik aan. Bij iTunes muziek albums gebeurt dat ook wel eens (soms voor een korte periode) maar de meeste artiesten op iTunes zijn ook op andere digitale netwerken verkrijgbaar (Amazon mp3, Rhapsody). Ik zie nergens exclusiviteit staan als eis.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dan heb ik jouw uitleg verkeerd begrepen.

Als extra verkoopkanaal zou ik het tof vinden. Als hoofdkanaal.. wat minder.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik hoorde net op de radio dat de prijzen vanaf 550 € zijn (afhankelijk van welke uitvoering je kiest ). Genoeg geld als je het mij vraagt, maar wie ben ik?

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder
De Amerikaanse prijs van de goedkoopste versie is $ 499,-. Europese prijzen zijn nog niet bekend. Maar, nog sterker, als je de versie met de meeste opslagruimte wilt hebben en altijd internet (dus niet alleen wifi) ben je $ 829,- kwijt én je moet een 3G internetabonnement hebben. Nu is de verwachting wel dat als je zo'n abonnement tegelijk afsluit met de iPad je korting op het apparaat krijgt, maar het blijft veel geld voor een apparaat wat geen echte computer is. Ik ben ook wel benieuwd naar hoe ze voor het Nederlandse taalgebied schrijvers aan zich gaan binden voor de beginfase. Er valt natuurlijk veel minder te verdienen. Ik vermoed dat er uiteindelijk een soort tussenversie komt tussen dit apparaat en een echte Ebook lezer. Dus zuiniger dan de iPad, maar in tegenstelling met de huidige Ebook lezers wel met internet.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Wat bedoel je met zuiniger, Dries? Qua energieverbruik (ik las ergens dat de accu relatief snel leeg is)? Of bedoel je goedkoper? Uiteindelijk komt er een aantrekkelijke consumentenprijs uit de bus, dat kan niet anders. In het begin zijn de meeste nieuwe ontwikkelingen duur, wat logisch is, maar als je wilt verkopen, moeten prijzen afgestemd worden op een bepaalde beurs. De eerste versie zou ik niet aanschaffen (tenzij ik hem kreeg), vanwege de kinderziektes. Volgende versies zijn meestal beter en goedkoper. P.S. @ jeanne thamar: Ik heb de blog gelezen en kan me er wel in vinden. Vooral de 'John the Baptist' suggestie: dat deze ontwikkelingen een aankondiging zijn van veel grotere.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder

Zuiniger qua accu. De iPad gaat maximaal 10u mee. Een Ebook reader kan 8000 pagina's ombladeren (verbruikt alleen strom bij veranderen van schermweergave).

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

[quote=MichaM]Tenzij ze me goed gaan betalen, zou ik me echt niet oneindig aan een bepaald platform verbinden. Kijk, dat je je boek exclusief aan een uitgever verbindt, okee. Maar je boek kan wel via allerlei kanalen te koop zijn, niet alleen via, bijvoorbeeld, Bruna. Kan in alle boekwinkels liggen, via allerlei sites besteld worden.

Apple mag dan wel een flinke fanbase hebben, het is wel een beetje suf om je boek alleen maar aan hen te kunnen verkopen omdat zij zo'n (overpriced) ding hebben.[/quote]

Jongens, waar hébben we het eigenlijk over? Alsof wij als onbekende schrijvertjes ook maar met één boek ooit op de iPad zullen komen. Daar kun je alleen maar van dromen. Toch? :D

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder

Zoals ik een stuk eerder al zei (reactie #6), komen onbekendere muzikanten ook op iTunes. Als dezelfde voorwaarden gelden voor de boeken zou ik niet blijven dromen eerlijk gezegd.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als consument zal ik niet warm lopen voor dat ding. Het lijkt een laptop maar is het niet. Je kunt er niet mee bellen, fotograferen waarschijnlijk ook niet. Het is ook geen navigator,... het is dus gewoon weer het zoveelste ding *erbij*.
Een ding, zo duur als een laptop, wil ik kunnen gebruiken als een laptop, en dat zie ik met dit ding niet gebeuren.
Ik vind het ook een beetje arm, dat Jobs bij de presentatie zelf het ding moest voorzien van superlatieven, een fantastische 'surf-ervaring' en ga zo maar door. Geef mij maar gewoon een laptop, daar kan ik alles mee.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

ik ben een fan. Maar ik ben al jaren verwoed Apple gebruiker.
Ik zou waarschijnlijk (afhankelijk van de prijs van de tweede editie, om dezelfde redenen die Therese genoemd heeft) eerder een iPad aanschaffen dan een eBook reader.
Juist omdat er meer mee mogelijk is dan slechts een boek lezen.

'Multi tasken' is toch hot nowadays? *Wat is Nederlands toch een mooie taal.*

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik zie enkel minpunten ten opzichte van de eReader, althans voor het lezen van boeken. Dat je meer kunt met dit overpriced gadget boeit me niet, daar heb je toch een desktop en/of laptop voor? Ik las ergens (kan iemand bevestigen/ontkennen?) dat er zelfs geen flash op zit. Dan kan je heel wat websites al niet op...

Ik hoop alvast dat de [i]echte[/i] eReaders met hun E-Ink niet uit de markt geduwd gaan worden door de Apple fanboys... In Amerika kan dat bijna niet meer doordat de Kindle al redelijk ingeburgerd is, maar in Europa... Ik hou m'n hart vast ;)

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

[quote=koenie] Ik las ergens (kan iemand bevestigen/ontkennen?) dat er zelfs geen flash op zit. Dan kan je heel wat websites al niet op...[/quote]

Ja, dat las ik ook. Het schijnt dat Apple en Adobe elkaar 'in de weg' zitten. Dat is niet handig. Een iPad zonder Flash is -zelfs voor mij ;) - een 'nee'.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Ja, de vraag lijkt mij nu: Wat voegt de I-Pad toe aan wat er momenteel is aan digitale readerij en computermogelijkheden?

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

[quote=Thérèse]Ja, de vraag lijkt mij nu:

[i]Wat voegt de I-Pad toe aan wat er momenteel is aan digitale readerij en computermogelijkheden?[/i][/quote]

ja, als-ie nou nog kon [i]bellen[/i]... ;)

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

[quote=assepas]'Multi tasken' is toch hot nowadays? *Wat is Nederlands toch een mooie taal.*[/quote]
Maar multi tasken kan nou juist niet op dat ding. Je kunt niet en muziek luisteren en een boek lezen. Of je e-mail checken zonder je boek af te sluiten. Of msn'en en een filmpje bekijken. Of...

en @Therese, over dat die prijs wel zakt: 't is Apple. Een van de USPs is de belachelijk hoge prijs. Die gaat echt niet zakken.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Domme vraag misschien, maar waarom zou ik met een iPad willen bellen of fotograferen? Daar heb ik dan toch mijn iPhone voor? En wat betreft de prijs: die lijkt voor een Apple nogal mee te vallen (wel veel geld, maar e-readers zijn ook niet goedkoop). En je kunt er volgens mij meer mee dan met een Kindle.

Ik kan me zo voorstellen dat ik de iPad mee op reis zou nemen in plaats van de Macbook. Want je kunt er ook met iWorks op werken. Dan bewaar ik de Macbook voor thuis en de iPad voor in de trein. Om lekker boekje mee te lezen, filmpjes te kijken etc. *smachtende blik smiley van echte Mac-addict*

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator

Op:

http://boekeman.blogspot.com/2010/01/is-dit-de-apple-ipad-waar-iedereen…

zie je dat er een toetsenbord in het scherm verwerkt is. Meteen vraag ik me af hoe dat typt, zonder toetsen. Op mijn navigator vind ik het niet zo fijn als op mijn toetsenbord, maar mister Jobs zegt dat het een [i]dream is to type on.[/i]

:? Toch ook van belang, het tactiele aspect.