Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Boekopverzoek en KvK

21 juni 2008 - 20:32
Hallo allemaal. Ik ben van plan zelf een boek uit te geven en ik wil graag dat dat via het Centraal Boekhuis leverbaar is (en daarmee bij boekhandels, BOL etc.). Nu zijn er volgens mij verschilende manieren om levebaarheid via CB te hebben: 1. uitgeven via een reguliere uitgever (geprobeerd, maar 'past niet in fonds') 2. zelf een uitgeverij beginnen en dan een aansluiting bij het cb nemen (is erg duur) 3. zelf een uitgeverij beginnen en dan aansluiten bij een clusteruitgeverij (goedkoper, maar nog steeds vrij duur) 4. POD bij het CB zelf afnemen: Boek op verzoek. Dat is wat ik graag wil doen, maar dat betekent dat ik een KvK-inschrijving nodig heb. 5. Of kennen jullie andere manieren? Heeft iemand van jullie hier ervaring met een KvK-nummer? Ik wil eigenlijk geen 'eigen zaak' hebben met alle besognes, ik wil gewoon dat boek uitgeven en landelijk leverbaar maken. Wat voor consequenties heeft het bezitten van een KvK-nummer? Belastingtechnisch bijvoorbeeld? En wat zijn jullie ervaringen met de Boekopverzoek-dienst van het Centraal Boekhuis?

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 12:09
Beste Mara en Redhed, ja, ik heb daar al gekeken en rondgelezen, ook elders. POD-uitgevers zijn er genoeg, maar ik kom er geen een tegen die mijn boeken leverbaar maakt via het Centraal Boekhuis. Natuurlijk kan ik een ISBN kopen en dan kan ik in principe gevonden worden door de boekhandel, maar dat is fundamenteel anders dan leverbaarheid via CB (een heel belangrijk kanaal). Hebben jullie ervaring met leverbaarheid van een boek via CB of de Boekopverzoek-dienst?

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 12:26
Op de site van het centraal boekhuis staat er het een en ander te lezen (en uitgebreider te downloaden). Het komt er op neer dat een 'uitgever' een pdf-bestand kan aanleveren om als boekopverzoek-boek te worden verkocht door het cb. Voordeel voor een uitgever is dat hij niet een stapel boeken hoeft neer te leggen bij het cb (wat heel duur is). Het werkt zo, als ik alles snap: je stuurt de pdf naar het centraal boekhuis, die neemt het boek vervolgens op in het cb-bestand (waardoor het echt leverbaar is via de boekhandel). Ook via BOL en andere boekhandels wordt het leverbaar. Bij BOL wordt het zelfs ingelezen en zijn er een aantal bladzijden op de site te bekijken. Bestelt een boekhandel een boek (of een klant via een internetboekhandel) dan drukt het CB snel een exemplaar van het boek af (via printing on demand) en verstuurt dit. Van bestelling tot aflevering duurt een paar dagen. Dit alles kost 99 euro per titel, daarvoor krijg je dan 1. een proefexemplaar en 2. goede leverbaarheid via de (internet)boekhandel! Punt is wel: er wordt een Kamer van Koophandel-inschrijving gevraagd... die ik niet heb.

22 juni 2008 - 12:51
Ik zal daar eens kijken. 99 euro per titel. En hoeveel dan per exemplaar? Toch de moeite waard om mee te nemen in de overwegingen. CB heeft nu eenmaal een sterke positie.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 12:53
Ze zijn er toch mee bezig, dat binnenkort alle boeken met ISBN in de cataglus van het Cb moeten worden opgenomen. Wat is hiervan dan nog het voordeel? Gaat het CB opeens zelf boeken drukken?

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
22 juni 2008 - 16:35
Een kvk inschrijving betekent ook extra belastingaangifte doen en aan verschillende administratieve verplichtingen voldoen. Er zijn natuurlijk ook (geringe) inschrijfkosten. Samen met de kosten van het CB lijkt me dat voor één boek zwaar overdreven. Dan komt er nog bij dat bij het CB liggen niet automatisch betekent dat boekhandels je boek gaan bestellen. Daar moet je heel veel boekhandels- en andere promotie tegenaan gooien. Dan nog zijn er boekhandelsketens die alleen maar boeken afnemen van gevestigde uitgeverijen. Dus DvdW, je stap lijkt me niet de juiste weg naar succes. Dat is mijn bescheiden mening.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 16:47
Klopt, het CB gaat zelf boeken drukken. Stichting Auteursdomein heeft een rechtzaak aangespannnen tegen het centraal boekhuis om het zogenaamde ISBN-bestand openbaar te maken. Het CB (de eigenaar van het bestand) heeft inmiddels beloofd dat dit jaar nog te gaan doen. Alles goed en wel, dit maakt je boek echt nog niet leverbaar in de boekhandel. Want hoe gaat dat? Vraag maar eens in een willekeurige boekhandel of een willekeurig eigen uitgave/POD-uitgave leverbaar is. De boekhandelaar kijkt in het CB-bestand, vindt het daarin niet en zal je vertellen dat het niet te bestellen is. (Wat feitelijk onjuist is, want als hij iets verder zoekt dan komt hij in het ISBN-bestand, waar hij het bepaalde boek wel vindt (als de maker tenminste een ISBN heeft aangevraagd). De boekverkoper kan de uitgever dan bellen, mailen, faxen om het boek te bestellen. Het kan wel, maar het gebeurt zelden.) Korte samenvatting: als je in het CB-bestand zit, ben je leverbaar. Ook via interboekhandels. Zit je daar niet in, dan zit er niets anders op dan je boek via je eigen kanalen te verkopen (vrienden, kennisen, netwerken, internet, bij de plaatselijke boekhandel afspraken maken en je boek daar neerleggen etc.). @Marriejeanne: de prijs per exemplaar hangt af van je boek. Je spreekt dan een verkoopprijs af met CB, daarvan gaat een deel naar het CB, een deel naar jou en een deel naar de boekhandel. Hoe die verhoudingen liggen weet ik niet precies.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 16:57
@Dries: 1. inderdaad, naar al die verplichtingen die je noemt was ik benieuwd. Naar ervaringen daarmee met name. Of dat wel de moeite waard is. En als het klopt wat je zegt zeg ik al gauw: nee, niet de moeite waard. Mij veel te veel rompslomp. 2. De kosten van het CB vallen wel mee, toch? 99 euro. Ik heb hier wel eens bedragen van 1500 euro voorbij zien komen. 3. Ik weet dat boekhandels niet zo maar een boek zullen voorbestellen (heb zelf een tijdje boekhandelsinkoop gedaan). Maar veel mensen die een boek willen bestellen waar ze iets over gehoord hebben (in de pers of van een vriend) vragen aan hun plaatselijke boekhandel of het te bestellen is of kijken bij bol.com. Zit het daar niet in dan is het volgens mij al gauw afgelopen met die aankoopimpuls (in het verlengde: veel pod-uitgevers hebben hun eigen webwinkel, maar het algemene publiek komt daar niet zo gauw op terecht).

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
22 juni 2008 - 18:15
Het klopt wat ik zeg, want ik heb zelf een eigen bedrijf met bijbehorende kvk-inschrijving. Er zijn nog meer verplichtingen als je ook echt alle voordeel uit een eigen bedrijf wilt halen (btw-aftrek enzo).

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 19:15
@Ceridwen: ja, maar ik heb er geen antwoord op gevonden. Weet jij het? @Dries: mooi. Dan begint het al wat duidelijker te worden voor mijzelf: geen inschrijving Kvk. Maar een andere vraag: denken jullie niet dat er een markt is voor een bedrijfje dat zo'n Boekopverzoek-aansluiting regelt op zijn eigen naam (bv Uitgeverij X), waar anderen (schrijvers) dan gebruik van kunnen maken? Niet dat ik zo'n bedrijf zelf zou willen opzetten, maar iemand met een zakeninteresse misschien? Je hebt dan dus een bedrijfje waar een schrijver een pdf-bestandje naar kan versturen - een bestand dat aan bepaalde eisen voldoet, zodat het bedrijf er niets aan hoeft te doen, alleen maar aanmelden bij CB. Een tussenpersoon dus, maar toch weer heel anders dan al die POD-uitgeverijen die we nu kennen: een tussenpersoon die niets anders doet dan leverbaarheid via CB garanderen. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat er bij de lezers van dit forum mensen zitten die al hebben uitgegeven via Boekopverzoek en dus feitelijk een uitgeverijtje zijn met kvk-nummer etc. Anderen zouden op dat 'uitgeverschap' kunnen meeliften.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 19:41
Mooie gedachte maar die tussenpersoon wil ook weer iets voor zijn diensten. En nog belangrijker: de tussen persoon zal niet voor schut willen staan door slecht werk. Voor je het weet gaat deze een kwaliteitstoets creeren zowel voor het verhaal inhoudelijk als de opmaak. Tja, en dan heet het gewoon weer een uitgever. :confused:

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 19:48
Dat die tussenpersoon iets voor zijn diensten vraagt lijkt me redelijk. Over de inhoudelijke kwaliteit kan hij naar zijn schrijvers verwijzen, als zijn dienstverlening maar adequaat is. Wat kwaliteitseisen betreft: heb je bij de POD-uitgeverijen wel eens iets gemerkt van kwaliteitseisen? Volgens mij geven die alles uit als het maar geld opbrengt. Voor de uitgever dan met name!

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 19:57
Ik denk zeker dat het een oplossing zou zijn voor een aantal boeken. Zeker boeken waar mensen naar zoeken dmv het onderwerp. Voor een roman lijkt het me lastiger, daar moet echt een hoop promotie bij en dat kan een uitgever met zijn netwerk toch net effe beter organiseren.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 20:04
Een goede uitgever is voor de meesten van ons toch wel het ideaal, denk ik. Maar er worden toch veel teksten gemaakt waar uitgevers niet veel mee kunnen of willen doen. Mijn boek is inderdaad non-fictie, maar heeft denk ik alsnog heel veel promotie nodig om geinteresseerden te trekken. Helemaal omdat het niet in de boekhandel bij de kassa of op de boekentafel zal liggen!

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2008 - 22:48
Ik weet dat je 'plek op het schap' kunt kopen. (Daar heb je het al: de uitgever dan. Jij als particulier niet.) Het is zoals bij de supermarkt. Waarom denk je dat die speciale spullen nou net lekker dicht bij de kassa liggen?

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2008 - 10:55
Zoals ik al zei: het Cb moet binnekort alle boeken opnemen in zijn bestand. En de discussie over de boekhandel hadden we ook al in een ander thema. Ik geloof dat het Oscar was die ook in een boekwinkel werkte en zei dat hij alle boeken kon vinden en bestellen en dit ook deed voor zijn klanten.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2008 - 12:02
Dan werkt Oscar in een goede boekhandel. Heb je het zelf wel eens geprobeerd, Redhed, een willekeurige eigen uitgave bestellen in een boekhandel? Als je schrijft "het Cb moet binnekort alle boeken opnemen in zijn bestand" bedoel je dan hetzelfde als ik bedoelde in mijn entry van 22 Juni, 2008 - 16:47?

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2008 - 13:00
nee, dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik lag in een paar boekwinkels in de buurt, afgezien van het CBW. Maar ik geloof sowieso niet zo in eigen uitgave. er zijn zoveel boeken op de markt, de verkoopskansen zijn dan gewoon niet zo groot.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2008 - 13:16
Een eigen uitgave is toch een beetje een noodsprong. Ik geef liever uit bij een echte uitgeverij, geloof me, maar de kansen om daar terecht te komen zijn klein (ik lees dat 99,9% wordt afgewezen; ik heb het ook geprobeerd). Ik wil toch uitgeven, dus dan moet het maar zelf... Verkoopkansen zijn dan niet groot, ik weet het.

23 juni 2008 - 13:18
Het hangt ook van het soort boek af, DvdW. Er zijn (kleine) uitgeverijen die wel willen uitgeven, maar waar een investering van jouw kant wordt gevraagd. Maar die ben je ook kwijt als je zelf uitgeeft.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2008 - 13:30
Als de verkoopkansen toch niet groot zijn, zou ik niet zoveel moeite doen bij het CB te komen. Misschien kan je beter investerern in schrijfcursussen en het later nog eens bij uitgeverijen proberen?

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2008 - 13:43
Mijn boek is non-fictie. Ik geloof dat het niet in de eerste plaats mijn schrijfstijl is maar meer het afwijkende onderwerp waar het over gaat. Een zogenaamd niche-onderwerp.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2008 - 13:59
Van Dale schrijft: niche: eigen terrein op de markt, specifieke afnemersgroep waaraan men specifieke producten levert. Je hebt de mainstream (Sonja Bakker, Dan Brown) en de nichemarkt (een boek over een bepaald onderdeel van een motorfiets, de meeste dichtbundels).

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2008 - 14:10
Als een uitgever al niet verwacht dat er veel van verkocht zullen worden, waarom zou jij dat dan wel verwachten? Ik kan me juist voorstellen dat uitgeverijen graag iets uitgeven waarover nog niets geschreven is.

23 juni 2008 - 14:18
Oké, bedankt DvdW. Ik hoop dat het je lukt en waarom zou het niet? Kijk eens verder hier op het forum, en wie weet wat je nog ontdekt! Succes!