Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Nieuwe vorm van schrijvers rip of?

Hi ik vind dit toch merkwaardig. Lees onderstaand verhaal maar eens, Van uitgeverij Aspect.. het lijkt een nieuwe vorm van Zelf Uitgeven te zijn. Wij geven je boek uit maar zelf wel even 4500 euro meebetalen. Ik heb wat xjes gezet waar het te prive is. Het grappige is. Ik kreeg van hen al eerder een vergelijkbare mail, (op een ander manuscript) nagenoeg hetzelde maar een andere titel en ietsje lager bedrag montein -------------------------------- *brief verwijderd op verzoek Aspekt*
Hier stond een brief van uitgeverij Aspekt aan de auteur waarin om een auteursbijdrage van 3.500 euro gevraagd werd.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Beheerder
Tsja, er is veel kritiek geweest op uitgeverij Aspekt. Juist vanwege dit soort voorstellen. http://www.schrijvenonline.org/forum-onderwerp/566 Schrijfster Annemarie Postma heeft ook behoorlijk wat strijd met ze gehad: http://www.annemariepostma.nl/documenten/teksten/… http://www.annemariepostma.nl/documenten/teksten/… Die € 3500,- verdien je natuurlijk nooit terug. Het is een soort verkapte eigenbeheeruitgever (hoewel ze ook wel eens alle kosten op zich nemen). Als je eigen beheer zou willen kan dat veel goedkoper dan € 3500,- bij een POD-bedrijf. Je mist dan die aanbiedingsfolders en de vertegenwoordigers, maar die kunnen natuurlijk ook niks garanderen. Er staat verder ook niks vermeld over de opbrengst. Krijg je gewoon royalties? Dat zou vreemd zijn, want je hebt de uitgave in principe zelf gefinancierd. Je zou dus veel meer dan de gebruikelijke 5-8% moeten krijgen. Ik heb in de tijd dat ik bij stichting Schrijven werkte talloze mensen gesproken (en geholpen) die met Aspekt in zee zijn gegaan en later van anderen pas te horen kregen dat dit niet de normale manier van werken is voor uitgeverijen. Dat is ook de voornaamste kritiek. Ze claimen in dit mailtje dat dit de normaalste zaak van de wereld is.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
tx Dries Uitgeversland blijft mij steeds meer verbazen. Met dit soort zaken als uitschieter. Het moet niet gekker worden :) !

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Van een rip off zou alleen sprake kunnen zijn als ze proberen je op te lichten. Het is eerder een onhandig manier je een eigen beheer uitgave te laten overwegen. Ze zouden wat dat betreft meer kans maken als... ...ze het kind de juiste naam geven: namelijk eigen beheer, maar onder hun label. ...ze dit niet in detail aanbieden aan auteurs die op een reguliere manier hun manuscript aanbieden en die ze dus afwijzen. Een afwijzingsbrief met de opmerking, dat het ook mogelijk is via hun uitgeverij EB-uitgaves te regelen en het verzoek bij interesse, hierover contact op te nemen, zou strategisch beter zijn. Zoals het uit dit topic blijkt, brengt het op de manier hoe ze het nu aanpakken de uitgeverij in diskrediet.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Inderdaad Montein, we hadden ze al 'in het snotje'. Nooit mee in zee gaan dus. Dat kan elders goedkoper. En ook nooit je boek daar laten redigeren als ze in een brief zetten: 'Het geen ook geregeld gebeurD' :p Het enige voordeel is dat de buitenwereld niet kan zien dat het een eigenbeheeruitgave is, omdat ze ook 'gewone' uitgaven hebben van mensen die vast wel een kaskraker schreven. Bij Gopher en FM en dergelijke heb je dat natuurlijk wel. Daar krijg je bijvoorbeeld nooit een recensie in een krant omdat journalisten meteen denken: o, eigenbeheer, niks mee doen dus.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, ze moeten gewoon neerzetten dat dit zo niet de regel is bij erkende uitgeverijen. Maar dat zij dit weleens doen omdat het werk anders geen kans heeft terwijl zij het wel een leuk onderwerp vinden. Zoiets. Ik heb bij Thoeris helemaal niets hoeven betalen. Ze hebben echt alle kosten op zich genomen. Ik was een debutante en die moest helemaal wegwijs worden gemaakt met het proces. Ze hebben echt alles aan reclame gedaan wat voor hen mogelijk was. Ze konden niet gaan 'overvragen' bij redacties. Toen heb ik zelf een beetje meegeholpen in mijn onschuld. En dat pakte ook goed uit, zoals je misschien bij boekpresentaties gelezen hebt. Nee, de methode van Aspekt is zelfs duurder als bij Free Musketeers! En ik weet toevallig dat heus niet alle werken bij een reguliere uitgever onmiddellijk vooraan in de boekhandel komen. Je moet plek op het schap afkopen wil je vooraan staan. Net als de lekkere dingen bij de kassa, weet je wel ... Rare methode van Aspekt.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
... omdat journalisten meteen denken: o, eigenbeheer, niks mee doen dus.
Hierover had ik een interessant gesprek met een journalist die bij mij op de koffie was. Hij vertelde dat dit enkele jaren geleden inderdaad het geval was, maar ondertussen kunnen ze de EB-auteur niet meer negeren, gezien het feit 9 van de 10 boeken (volgens hem) EB-titels zijn.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jaaaa..... maar dan moet je wél even kijken over welke auteurs die journalist het had, Mario! Ik zag gisteren dat Haye van der Heiden een boek van hem laat uitbrengen door FM. Zó iemand willen ze waarschijnlijk wel graag aandacht geven. Maar Truus met het sjaaltje kan het nog steeds vergeten, hoor. En misschien ook wel terecht. Aspekt zal niet blij zijn met dit topc. Weet je wat ik het naarste vind aan hun bericht? Je moet wel SNEL beslissen, want je boek kan mee met de zomeraanbieding: "De catalogus moet deze zomer nog worden gemaakt, dus dan moeten we voor omslag en aanbiedingstekst met spoed aan de slag." En dit dan: "Ik leg u dit maar in alle openheid voor. Voor wat betreft de buitenwereld blijft dit een afspraak tussen auteur en uitgever." Is er ook een begripvollegrijnsemoticon?

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jaaaa..... maar dan moet je wél even kijken over welke auteurs die journalist het had, Mario!
Hij had het over auteurs zolas jij en mij. Het grootste gedeelte van het gesprek ging echter over mij.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
:) Auteurs zoals jou en mij? :? Ik heb nog niet bij FM gepubliceerd en ben dat ook niet van plan. Beter dat het vooral over jou ging! :thumbsup: :)

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mijn posting had helemaal niets me FM te maken. De journalist zei: 'Omdat er ondertussen 9 van de 10 boeken in eigen beheer gepubliceerd worden, kunnen we deze schrijvers niet meer negeren. Enkele jaren geleden was het nog ondenkbaar geweest dat we over een EB-uitgave een artikel hadden geplaatst.' Heeft helemaal niks met FM, BS of SM te maken.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je hebt gelijk, we hadden het over Aspekt. Dat was de draad. Daar heb ik ook nog niets laten uitbrengen, overigens.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Luister eens: Uitgeverij aspekt is geen lid van de GAU. En dat verklaart dus een heleboel. Alle erkende uitgeverijen zijn hierbij aangesloten. De lijst Algemene Uitgevers. Die hebben verklaard zich aan bepaalde regeltjes te houden. Zoals bijvoorbeeld het standaard contract. Er zijn wel meerdere verenigingen. Waar is Aspekt dan lid van? Ik vind het namelijk wel een algemene uitgeverij.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In Engeland hebben ze een mooie naam voor uitgevers zoals Aspect (die dus veel geld vragen en er verder niets voor doen, behalve je boek drukken): Vanity Press. Dat zegt alles, nietwaar?

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nou wil ik het niet voor Aspect opnemen, maar op hun uiterst slechte website komen wel wat bekende schrijvers langs. Waar komt die info vandaan dat ze verder niets doen dan boeken drukken?

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Aspekt schreef: 'De uitgeverij speelt gelijk bij verkoop 1600 exemplaren...' Ik meen dat Gilbert 500 stuks noemde. ?

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Van een rip off zou alleen sprake kunnen zijn als ze proberen je op te lichten.
Ik vind dit wel een vorm van oplichten. In dat mailtje stelt de uitgever dat het "normaal" is dat de auteur een deel van de kosten op zich neemt.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je dit uit deze zin opmaakt: Dit kan alleen worden opgevangen door een auteursbijdrage, hetgeen ook geregeld gebeurd. Dan heb je gelijk. Er wordt wel gesuggereerd dat dit bij vele uitgevers zo is.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoe doen die boeken van Aspekt het eigenlijk? Liggen die boekhandels in de boekhandel of niet? Ik zie dat Raven Dice, ook hier forumlid, haar titel ook bij Aspekt heeft uitgegeven. Ik zou benieuwd zijn om te weten of zij er zoveel geld voor heeft betaald of dat ze 'gewoon' is uitgegeven.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat een megavoorjaarscatalogus heeft Aspekt trouwens. Er zitten meer boeken in dan bladzijden!

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb het idee dat er ook mensen zijn (mensen met naam) die een geweldig voorschot krijgen als ze bij Aspekt willen uitgeven. Of ik moet me vergissen en weer wat dingen in mijn informatiebrein door elkaar hebben gehaald. Gebeurt vaker. :\\ Wat bedoel je, Rudolf? Staan er meerdere boeken op een bladzijde? Is de catalogus dun?

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat bedoel je, Rudolf? Staan er meerdere boeken op een bladzijde? Is de catalogus dun?
Ik bedoel dat ze een stortvloed aan titels hebben. Bekijk hun catalogus maar eens. Heel veel titels met obscure onderwerpen waarvan ik me dan toch afvraag of dit niet voornamelijk titels zijn waar de schrijver voor heeft moeten betalen.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor deze tip Dries, Het blijkt, als schrijver dat je beter eerst navraag kan doen voor met een uitgever in zee te gaan. Want straks ga je koppie onder.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De journalist zei: 'Omdat er ondertussen 9 van de 10 boeken in eigen beheer gepubliceerd worden, kunnen we deze schrijvers niet meer negeren. Enkele jaren geleden was het nog ondenkbaar geweest dat we over een EB-uitgave een artikel hadden geplaatst.'
Dit klopt, Mario. Uit onderzoek (Vlaanderen en Nederland) blijkt dat slechts 1 op 250 manuscripten aanvaard wordt bij de reguliere uitgeverij.