Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Nieuwe vorm van schrijvers rip of?

7 maart 2008 - 10:26
Hi ik vind dit toch merkwaardig. Lees onderstaand verhaal maar eens, Van uitgeverij Aspect.. het lijkt een nieuwe vorm van Zelf Uitgeven te zijn. Wij geven je boek uit maar zelf wel even 4500 euro meebetalen. Ik heb wat xjes gezet waar het te prive is. Het grappige is. Ik kreeg van hen al eerder een vergelijkbare mail, (op een ander manuscript) nagenoeg hetzelde maar een andere titel en ietsje lager bedrag montein -------------------------------- *brief verwijderd op verzoek Aspekt*
Hier stond een brief van uitgeverij Aspekt aan de auteur waarin om een auteursbijdrage van 3.500 euro gevraagd werd.

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
7 maart 2008 - 10:29
Tsja, er is veel kritiek geweest op uitgeverij Aspekt. Juist vanwege dit soort voorstellen. http://www.schrijvenonline.org/forum-onderwerp/566 Schrijfster Annemarie Postma heeft ook behoorlijk wat strijd met ze gehad: http://www.annemariepostma.nl/documenten/teksten/… http://www.annemariepostma.nl/documenten/teksten/… Die € 3500,- verdien je natuurlijk nooit terug. Het is een soort verkapte eigenbeheeruitgever (hoewel ze ook wel eens alle kosten op zich nemen). Als je eigen beheer zou willen kan dat veel goedkoper dan € 3500,- bij een POD-bedrijf. Je mist dan die aanbiedingsfolders en de vertegenwoordigers, maar die kunnen natuurlijk ook niks garanderen. Er staat verder ook niks vermeld over de opbrengst. Krijg je gewoon royalties? Dat zou vreemd zijn, want je hebt de uitgave in principe zelf gefinancierd. Je zou dus veel meer dan de gebruikelijke 5-8% moeten krijgen. Ik heb in de tijd dat ik bij stichting Schrijven werkte talloze mensen gesproken (en geholpen) die met Aspekt in zee zijn gegaan en later van anderen pas te horen kregen dat dit niet de normale manier van werken is voor uitgeverijen. Dat is ook de voornaamste kritiek. Ze claimen in dit mailtje dat dit de normaalste zaak van de wereld is.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 10:45
tx Dries Uitgeversland blijft mij steeds meer verbazen. Met dit soort zaken als uitschieter. Het moet niet gekker worden :) !

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 10:46
Van een rip off zou alleen sprake kunnen zijn als ze proberen je op te lichten. Het is eerder een onhandig manier je een eigen beheer uitgave te laten overwegen. Ze zouden wat dat betreft meer kans maken als... ...ze het kind de juiste naam geven: namelijk eigen beheer, maar onder hun label. ...ze dit niet in detail aanbieden aan auteurs die op een reguliere manier hun manuscript aanbieden en die ze dus afwijzen. Een afwijzingsbrief met de opmerking, dat het ook mogelijk is via hun uitgeverij EB-uitgaves te regelen en het verzoek bij interesse, hierover contact op te nemen, zou strategisch beter zijn. Zoals het uit dit topic blijkt, brengt het op de manier hoe ze het nu aanpakken de uitgeverij in diskrediet.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 11:01
Inderdaad Montein, we hadden ze al 'in het snotje'. Nooit mee in zee gaan dus. Dat kan elders goedkoper. En ook nooit je boek daar laten redigeren als ze in een brief zetten: 'Het geen ook geregeld gebeurD' :p Het enige voordeel is dat de buitenwereld niet kan zien dat het een eigenbeheeruitgave is, omdat ze ook 'gewone' uitgaven hebben van mensen die vast wel een kaskraker schreven. Bij Gopher en FM en dergelijke heb je dat natuurlijk wel. Daar krijg je bijvoorbeeld nooit een recensie in een krant omdat journalisten meteen denken: o, eigenbeheer, niks mee doen dus.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 11:03
Ja, ze moeten gewoon neerzetten dat dit zo niet de regel is bij erkende uitgeverijen. Maar dat zij dit weleens doen omdat het werk anders geen kans heeft terwijl zij het wel een leuk onderwerp vinden. Zoiets. Ik heb bij Thoeris helemaal niets hoeven betalen. Ze hebben echt alle kosten op zich genomen. Ik was een debutante en die moest helemaal wegwijs worden gemaakt met het proces. Ze hebben echt alles aan reclame gedaan wat voor hen mogelijk was. Ze konden niet gaan 'overvragen' bij redacties. Toen heb ik zelf een beetje meegeholpen in mijn onschuld. En dat pakte ook goed uit, zoals je misschien bij boekpresentaties gelezen hebt. Nee, de methode van Aspekt is zelfs duurder als bij Free Musketeers! En ik weet toevallig dat heus niet alle werken bij een reguliere uitgever onmiddellijk vooraan in de boekhandel komen. Je moet plek op het schap afkopen wil je vooraan staan. Net als de lekkere dingen bij de kassa, weet je wel ... Rare methode van Aspekt.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 11:08
... omdat journalisten meteen denken: o, eigenbeheer, niks mee doen dus.
Hierover had ik een interessant gesprek met een journalist die bij mij op de koffie was. Hij vertelde dat dit enkele jaren geleden inderdaad het geval was, maar ondertussen kunnen ze de EB-auteur niet meer negeren, gezien het feit 9 van de 10 boeken (volgens hem) EB-titels zijn.

7 maart 2008 - 12:56
Jaaaa..... maar dan moet je wél even kijken over welke auteurs die journalist het had, Mario! Ik zag gisteren dat Haye van der Heiden een boek van hem laat uitbrengen door FM. Zó iemand willen ze waarschijnlijk wel graag aandacht geven. Maar Truus met het sjaaltje kan het nog steeds vergeten, hoor. En misschien ook wel terecht. Aspekt zal niet blij zijn met dit topc. Weet je wat ik het naarste vind aan hun bericht? Je moet wel SNEL beslissen, want je boek kan mee met de zomeraanbieding: "De catalogus moet deze zomer nog worden gemaakt, dus dan moeten we voor omslag en aanbiedingstekst met spoed aan de slag." En dit dan: "Ik leg u dit maar in alle openheid voor. Voor wat betreft de buitenwereld blijft dit een afspraak tussen auteur en uitgever." Is er ook een begripvollegrijnsemoticon?

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 14:20
Jaaaa..... maar dan moet je wél even kijken over welke auteurs die journalist het had, Mario!
Hij had het over auteurs zolas jij en mij. Het grootste gedeelte van het gesprek ging echter over mij.

7 maart 2008 - 14:39
:) Auteurs zoals jou en mij? :? Ik heb nog niet bij FM gepubliceerd en ben dat ook niet van plan. Beter dat het vooral over jou ging! :thumbsup: :)

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 15:11
Mijn posting had helemaal niets me FM te maken. De journalist zei: 'Omdat er ondertussen 9 van de 10 boeken in eigen beheer gepubliceerd worden, kunnen we deze schrijvers niet meer negeren. Enkele jaren geleden was het nog ondenkbaar geweest dat we over een EB-uitgave een artikel hadden geplaatst.' Heeft helemaal niks met FM, BS of SM te maken.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 15:48
Luister eens: Uitgeverij aspekt is geen lid van de GAU. En dat verklaart dus een heleboel. Alle erkende uitgeverijen zijn hierbij aangesloten. De lijst Algemene Uitgevers. Die hebben verklaard zich aan bepaalde regeltjes te houden. Zoals bijvoorbeeld het standaard contract. Er zijn wel meerdere verenigingen. Waar is Aspekt dan lid van? Ik vind het namelijk wel een algemene uitgeverij.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 17:13
In Engeland hebben ze een mooie naam voor uitgevers zoals Aspect (die dus veel geld vragen en er verder niets voor doen, behalve je boek drukken): Vanity Press. Dat zegt alles, nietwaar?

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 17:28
Nou wil ik het niet voor Aspect opnemen, maar op hun uiterst slechte website komen wel wat bekende schrijvers langs. Waar komt die info vandaan dat ze verder niets doen dan boeken drukken?

7 maart 2008 - 17:32
Aspekt schreef: 'De uitgeverij speelt gelijk bij verkoop 1600 exemplaren...' Ik meen dat Gilbert 500 stuks noemde. ?

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2008 - 18:47
Van een rip off zou alleen sprake kunnen zijn als ze proberen je op te lichten.
Ik vind dit wel een vorm van oplichten. In dat mailtje stelt de uitgever dat het "normaal" is dat de auteur een deel van de kosten op zich neemt.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 maart 2008 - 1:06
Als je dit uit deze zin opmaakt: Dit kan alleen worden opgevangen door een auteursbijdrage, hetgeen ook geregeld gebeurd. Dan heb je gelijk. Er wordt wel gesuggereerd dat dit bij vele uitgevers zo is.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 maart 2008 - 17:00
Ik heb het idee dat er ook mensen zijn (mensen met naam) die een geweldig voorschot krijgen als ze bij Aspekt willen uitgeven. Of ik moet me vergissen en weer wat dingen in mijn informatiebrein door elkaar hebben gehaald. Gebeurt vaker. :\\ Wat bedoel je, Rudolf? Staan er meerdere boeken op een bladzijde? Is de catalogus dun?

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 maart 2008 - 12:27
Bedankt voor deze tip Dries, Het blijkt, als schrijver dat je beter eerst navraag kan doen voor met een uitgever in zee te gaan. Want straks ga je koppie onder.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 maart 2008 - 11:33
De journalist zei: 'Omdat er ondertussen 9 van de 10 boeken in eigen beheer gepubliceerd worden, kunnen we deze schrijvers niet meer negeren. Enkele jaren geleden was het nog ondenkbaar geweest dat we over een EB-uitgave een artikel hadden geplaatst.'
Dit klopt, Mario. Uit onderzoek (Vlaanderen en Nederland) blijkt dat slechts 1 op 250 manuscripten aanvaard wordt bij de reguliere uitgeverij.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 maart 2008 - 16:30
Omdat erg veel mensen een manu schrijven, maar er maar weinig goed genoeg zijn om veel verkocht te worden, denk ik. :rolleyes: :P

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 maart 2008 - 9:33
Ja, dat kan om verscheidene redenen zijn. Maar de kwaliteit van de inhoud, commerciële draagwijdte en thema/genre lijken mij de meest voorkomende struikelblokken.

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 maart 2008 - 9:43
Ik had geen tijd het hele lijntje te lezen, dus misschien zeg ik wel dingen die al gezegd zijn, maar huppa even 4500 voorschieten zou ik nooit doen. Ik heb mijn eerste boek bij Boekenbent laten drukken. Daar werd erg duidelijk inzichtelijk gemaakt hoeveel het drukken mij zou gaan kosten en hoeveel bijkomende kosten er zoude zijn. Dat bedrag heb ik hen betaald, dat lijkt me ook logisch. De verkoop kan ook via hen en kostte indertijd niets extra's. Ik heb zelf de verkoop ook ter hand genomen. Dan kun je ook je eigen winst bepalen. Maar 4500 voorschieten. Tjee man hoeveel boeken moet je dan wel niet verkopen om je winst eruit te halen?