Start » Forum » namen personages

namen personages

39 reacties [Laatste bericht]
Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 16 Mei 2008
Berichten: 2243

namen personages

Een beetje in het verlengde van het topic over verschillende aanduidingen voor dezelfde personage, hebben jullie ook wel eens last van een blokkade bij het schrijven omdat je geen goede naam voor die personage kunt bedenken. Ik heb ontdekt dat ik dan redelijk snel dichtsla. Verder schrijven onder de voorlopige naam mijnheer of mevrouw X lukt niet omdat ik me geen beeld van ze kan vormen. Gek genoeg heb ik daarvoor eerst een naam nodig. Je zou denken dat het meer andersom zou zijn: je hebt eerst een beeld en verzint daar dan een naam bij. Kennelijk werkt dat bij mij niet. Ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Reacties

Madelief
Laatst aanwezig: 12 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Jan 2008
Berichten: 1731

Ik herken dat. De naam maakt het plaatje weer iets completer. Het eerste beeld in nu samen te vatten in die naam. Gedurende het verhaal kan de naam wel veranderen al gebeurt dat niet vaak. Toevallig heb ik gisteren een naam veranderd omdat ik niet langer de echte naam van de persoon waar ik over schrijf wilde gebruiken.

Madelief
Laatst aanwezig: 12 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Jan 2008
Berichten: 1731

O ja, ik heb ook een naam nodig om te kunnen schrijven en het liefst meteen een/de goede.

MichaM
Laatst aanwezig: 4 jaren 10 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Daar heb ik nooit last van, eigenlijk. Op het moment zelf als ik een naam nodig hebt, verzin ik er eentje en die blijft dan meestal wel hangen.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

anoniem05
Laatst aanwezig: 10 jaren 32 weken geleden
Sinds: 22 Feb 2008
Berichten: 203

Ik vind namen heel belangrijk. Ik had nooit voor een naam gekozen als Sara Lindemans (ik zeg maar wat) in een verhaal over spoken. Robin Fabel klonk veel gepaster. Als de spokenjager Alderic Elbertinck pakweg Jacques Vervoort had geheten, was hij nooit zo echt geweest als nu. Ik zou bijvoorbeeld ook niet zo gauw een personage in een sf_verhaal een naam geven als Stef Coppens. Dit zijn natuurlijk extreme voorbeelden, maar toch.
Nomen est omen.

Jeanet
Laatst aanwezig: 4 jaren 45 weken geleden
Sinds: 23 Okt 2006
Berichten: 2206

Ik heb ook het liefst direct een naam bij mijn personage, al is het soms wel moeilijk om een passende naam te vinden. Soms veranderd de naam ook wel eens als ik vanaf het begin toch niet helemaal tevreden ben met mijn eerste keus.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 5 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Ik herken het, Zjaan - maar ook niet altijd. Als ik op dat moment niet aan namen kan komen (d.w.z. ik heb geen internet bij me) hou ik het op een leeg wit stuk in de regel. En dat geeft me dan weer het gevoel wat bij dat personage past stick out tongue

A. Redhed
Laatst aanwezig: 7 jaren 35 weken geleden
Sinds: 20 Jun 2007
Berichten: 1543

Volgens de schrijfgoeroes moet je voor je begint met je roma zelfs per belangrijke persoon een heel cv samen stellen, met naam, hobbies, politieke voorkeur, hoe hij of zij eruit ziet. Vind ik geen slecht idee.

Ik haal namen uit telefoonboek of krant ofzo. Ik zoch Chinese namen en heb toen in de Chinese krant gekeken.

Of denk aan iemand van vroeger die je kenden en wat van het personage weg heeft. Dan heb je er ook gelijk een beeld bij.

Merel
Laatst aanwezig: 8 jaren 21 weken geleden
Sinds: 10 Mrt 2008
Berichten: 400

Ik kijk altijd op voornamen.nl of een verwante site. Krijg ik leuke ideeen van.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 5 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

www.allenamen.nl is ook een goeie.
voor Ierse namen: www.namenerds.com/irish/lists.html
www.kindernamen.nl voor als je wel de beginletter of het einde van een naam weet maar verder nog niks stick out tongue

marriejeanne
Laatst aanwezig: 10 jaren 16 weken geleden
Sinds: 6 Mrt 2005
Berichten: 7248

Het vreemde is: zodra je over iemand schrijft, dan leeft hij al (ook al is het alleen in fantasie), dus heeft hij een naam.

Daarom kun je eigenlijk nooit beginnen te schrijven over iemand zonder dat je hem een naam hebt gegeven.

Ik begin gewoon met een naam, en als uit het verhaal blijkt dat hij niet zo kan heten, krijgt hij een andere naam, die beter bij hem past. Aan het eind klopt alles.

A dedication to Michael Jackson, the King of Pop:
http://marriejeanne.hyves.nl/blog/24735374/A_dedic...

anoniem02
Laatst aanwezig: 10 jaren 42 weken geleden
Sinds: 31 Mrt 2008
Berichten: 379

Telefoonboek is goed idee! Bordewijk haalde voor zijn Bint ook namen uit de Haagse telefoongids, als Van der Karbargenbok, Punselie, Klotterbooke, Bolmikolke. Geweldig toch? En iedereen maar denken dat Bordewijk zo goed was in namen!
Vergeet niet dat de connotatie die je zelf bij een naam hebt (een 'Frans' is bij mij een snotterend, wat ziekeliijk iemand, uit mijn jeugd overgehouden). Dat hoeft voor anderen natuurlijk niet zo te zijn. What's in a name, zei de grote bard terecht. Noem een persoon bijvoorbeeld Bard in plaats van Bart. Wat maakt het allemaal uit. Als het verhaal maar lekker leest.
Passende namen? Wat zijn dat? Je kan een serie-moordenares bijvoorbeeld best Madeliefje noemen. Ik ken iemand die Adolf Heinrich heette. Van voor de oorlog... Je kan alle kanten op. Maar ik snap dat het lastig is.

Mara
Laatst aanwezig: 7 jaren 1 week geleden
Sinds: 11 Apr 2007
Berichten: 4343

Ik weet ze gewoon al van tevoren, ik zoek die namen niet op. Dan raak ik in de war. Gewoon zelf verzinnen, lekker laten borrelen en dan ineens... weet je ze!

www.thoeris.nl
Mooie, non-fictie uitgeverij

Droomz
Laatst aanwezig: 1 jaar 32 weken geleden
Sinds: 16 Dec 2007
Berichten: 439

Ik kan wel schrijven zonder dat de hoofdpersoon een naam heeft, maar dan wordt het vaak overloos gezij en gehij.
Soms weet ik al vanaf het begin hoe een hoofdpersoon gaat heten, soms geef ik een heleboel namen die stuk voor stuk niet passen tot ik er uiteindelijk eentje vind die wel bij de hoofdpersoon past.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 3 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Het is moeilijk er een regel of handvat aan te geven. Zoals Marriejeanne zegt, zodra je over ze schrijft leven ze, of ze nu een naam hebben of niet. Een naam is belangrijk, maar niet zo belangrijk als het beeld dat je in je hoofd hebt van je karakter. Hoe de naam ontstaat is voor iedereen en misschien zelfs per verhaal verschillend. Ik heb verhalen waarin de hoofdpersoon wel zes verschillende namen kreeg, die ik aan het einde allemaal verving met een zevende. En er zijn verhalen die geschreven zijn rondom een hoofdpersoon met een dwingende naam, waarbij ik het verhaal zes keer wijzigde om het beter bij de naam te laten passen.

DJ, met jouw stelling dat het niet uitmaakt kan ik het niet helemaal eens zijn. Ouders kiezen namen voor hun kinderen en doen dat vanuit hun sfeer, hun levensinstelling. Zo dacht mijn man eraan dat de kinderen later een email adres nodig hebben, en wilde hij geen lastige tekens in de naam cool , want hij is ict specialist. En mijn speeltuinvriendin noemde haar jongste zoon Roderick, omdat die naam zo prachtig past bij hun adelijke klinkende achternaam. In de speeltuin speelde ook Sem. Zijn moeder had gekeken naar de namen van de kinderen in de klas van haar andere zoontje, en er een gekozen die erbij paste.

Die levensinstelling die zorgt voor de naamkeuze vloeit ook door in de opvoeding, Roderick wordt in een andere omgeving grootgebracht dan Sem. De moeder van Sem vind het belangrijk dat haar kind lekker kan ravotten en maalt er niet om dat hij vies wordt. De moeder van Roddy vindt het fijn als haar kind weer schoon de auto ingaat, ze heeft doekjes mee en een andere broek.

Vergeet ook de tijd niet. Er zijn momenteel veel Sems op school en haast geen Ronalds, dertig jaar geleden was dat andersom. Rodericken daarintegen zijn er altijd al geweest.

trannel
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 3 Feb 2006
Berichten: 561

Ik heb er ook last van. Als een personage geen naam heeft, bestaat hij nog niet echt. Meestal zet ik als ik een naam nodig heb, de leuning van mijn stoel lekker achterover en ga filosoferen wat een goede naam kan zijn. Vooral het goede gevoel bij een naam is belangrijk, zoals mooi naar voren komt in de post van Robin.

Ik ben nu bezig met een kinderverhaal in eeen middeleeuwse setting. De onderstaande link heeft mij geholpen een paar leuke namen te vinden.

http://www.keesn.nl/names/nl1_intro.htm

‘Is dat een ruiter?’ Lassara wees naar het bos waar het pad heen liep.
Alric kon het niet goed zien, maar er bewoog inderdaad een schaduw tussen de bomen.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 5 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Hee die ja smile dat zijn grappige namen.

Geven jullie ook sommige personages bijv. een middeleeuwse naam, anderen een Ierse naam en anderen een aparte naam? Dat je groepen van namen hebt zeg maar, en elke groep zegt iets over het personage?

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 32 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Ceridwen schreef:
DJ, met jouw stelling dat het niet uitmaakt kan ik het niet helemaal eens zijn. Ouders kiezen namen voor hun kinderen en doen dat vanuit hun sfeer, hun levensinstelling.

Het schijnt zelfs dat je aan de namen kunt horen of de ouders welgesteld zijn of niet. In arme wijken zou je vaker lange, fantasievolle kindernamen horen dan in de rijkere buurten. In mijn buurt zijn geen Sems, Patricks Lisa's, maar wel Damions, Ronaldo's, Shaneska's en Naromi's wink.

Zelf zoek ik vaak namen op klank (Mwamba, Siowatta), uit popsongs, of kies ik bewust namen die ouderwets aandoen.
Namen samenvoegen is ook erg leuk, bijv. een Ronhilda. Zelf ben ik in het bezit van de allermooiste namen ter wereld, want mijn tweede naam is een samentrekking van de namen van mijn pake en beppe (in Friesland heb je vaak een opa en een oma en een pake en beppe, zodat je, als je naar opa en oma gaat niet hoeft te vragen naar welke wink ) en mijn tweede naam is een samentrekking van die van mijn opa en oma. En het klinkt ook nog eens heel sjiek wink.

Soms zoek ik ook op internet naar namen met een betekenis. Cuspid betekent bijv. 'tand' en Eofra (help, ik weet niet eens of ik het goed spel wink ) betekent 'elf'. Namen omdraaien kan soms ook heel leuk zijn (neem bijv. de hond die Castor heette en mijn schoonmoeder over het grind meesleurde wink )

Groetjes van Ajstinad

anoniem02
Laatst aanwezig: 10 jaren 42 weken geleden
Sinds: 31 Mrt 2008
Berichten: 379

Ín het werkelijke leven wordt er over een naam nagedacht, en de naam moet vaak worden verklaard. Of modieus zijn. Maar in een roman kan je echt alle kanten op. Je geeft zelf voorbeelden van de werkelijkheid, Ceridwen. Rekening houden met een emailadres. Jemig, wel erg vooruitdenkend...

De volgende mogelijkheden:
1. In een kinderverhaal de koning 'Piet' noemen.
2. Een verlopen sujet in een roman Baron Gerard.
3. Gebruik maken van namen (in een film van Clint Eastwood heet een vrouw Echo. Wanneer Clint de naam niet verstaat zegt ze nogmaals 'Echo'. Dit meerdere keren in de film. Hilariteit).
4. Bijnamen zijn leuk: Karel de Dikke, Johanna de Waanzinnige. Koning Willem Bier.
5. Allitererende namen zijn ook aardig: Karel Kneus, Hendrik Hennetaster.
6. Denk aan bekende mensen: Koos Joling, Karel-Klaas Balkenende. Wat geven die namen aan?
7. Noem eens een personage Judas en kijk wat dat met het verhaal doet...

Kortom: Je kan nog steeds alle kanten uit.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 3 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Natuurlijk kan je met je namen in een boek alle kanten op, dat zal ik niet ontkennen. Maar het wordt er niet aannemelijker op als je achtiende eeuwse amsterdamse upperclass dame ineens ´Beauty´heet, en een meisje met de naam Trui heet was in de jaren vijftig vast heel hip maar nu een tikje sneu.

Deze voorbeelden zijn natuurlijk grote stappen snel thuis. Maar het werkt ook subtieler, er zit een hele achtergrond bij die namen, die jij, als mens en als schrijver, bewust of onbewust aanvoelt. Voeg daarbij dan nog je eigen gevoel over namen, je haalt zelf een snotterend jochie met de naam Frans aan, ah gos, ik zie hem zo staan met die snottebriebel, en dan heb je een hele stapel redenen waarom de ene naam wel en de andere naam niet past. Daarom is het soms zo moeilijk.

Ik wil ook niet zeggen dat je er niet mee kan spelen. Misschien heeft de achtiende eeuwse dame wel Beauty, en blijkt ze de dochter van een piratenkapitein, en is Trui de dochter van een heel hip Amsterdams yuppie echtpaar.

Met andere woorden, als jij zegt, wat maakt het uit, dan zeg ik veel.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 3 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

(ik had trouwens twee pakes en twee beppes nod het klinkt ook zo lief he! )

MichaM
Laatst aanwezig: 4 jaren 10 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Zelfs Arthur is toeval. Het was de eerste naam die in me opkwam toen mijn maatje vroeg hoe mijn personage eigenlijk heette, want alleen zijn achternaam was bekend.

RPG doet dat met je wink

Ik had trouwens ook een pake <3 En Trui is een schaap stick out tongue

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Ja, dat herken ik de naam volgt rap op de rest of is er zelfs eerder dan het verhaal, bijvoorbeeld bij: Theresa zoekt een man. Ik schud hem als een goochelaar uit m'n mouw. Hij is er gewoon, en het zijn soms namen die ik geen jaren heb gehoord.

Nu pieker ik me al weken rot over de namen van de twee hoofdpersonages van mijn nieuwe verhaal ik kom er niet echt verder mee: Ava en Silver, maar nee, hun karakters ontrollen niet echt uit de klank van hun namen. Met zo'n lang verghaal waar je misschien jaren over schrijft moeten die namen ook echt leuk blijven. Trouwens net als je eigen naam die hoort ook je leven lang bij je.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Carduelis
Laatst aanwezig: 7 jaren 21 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2007
Berichten: 2311
trannel schreef:

Ik heb er ook last van. Als een personage geen naam heeft, bestaat hij nog niet echt.

Inderdaad. Soms is een tijdelijke naam als "moeder" of "de directeur" ook wel goed. Maar een echte naam biedt ook meer ruimte tot ontplooiing.

Appel
Laatst aanwezig: 5 jaren 48 weken geleden
Sinds: 27 Sep 2006
Berichten: 1098

Daarom moeten sommige personages ook juist géén naam hebben. Dan weet je dat ze op de achtergrond spelen of zomaar even langskomen.

I stay, I pray, see you in heaven - one day

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 16 Mei 2008
Berichten: 2243

Jeetje, wat een boel herkenning. Bedankt voor de tips en websites. Wanneer ik een verhaal anno 2008 zou schrijven, dan zou het veel makkelijker zijn, maar ik 'moet' voorlopig bijna 500 jaar terug in de tijd en na de zoveelste Jean (het speelt zich af in Frankrijk) was de inspiratie even weg. Ook daarvoor zijn oplossingen via allerlei genealogie-sites, dus het komt vast goed.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Pebbles
Laatst aanwezig: 2 dagen 8 uren geleden
Sinds: 24 Mrt 2008
Berichten: 118
Zjaan schreef:

Jeetje, wat een boel herkenning. Bedankt voor de tips en websites. Wanneer ik een verhaal anno 2008 zou schrijven, dan zou het veel makkelijker zijn, maar ik 'moet' voorlopig bijna 500 jaar terug in de tijd en na de zoveelste Jean (het speelt zich af in Frankrijk) was de inspiratie even weg. Ook daarvoor zijn oplossingen via allerlei genealogie-sites, dus het komt vast goed.

En Pierre dan? big grin
Succes Zjaan, met het zoeken naar geschikte namen, je hebt jezelf een mooie uitdaging opgelegd! Er worden inderdaad al veel tips gegeven hierboven. Ik heb zelf ook altijd wel een naam nodig om een personage echt goed voor me te kunnen zien en haal mijn inspiratie eigenlijk vooral uit dagelijkse dingen (vrachtwagens die voorbij rijden met grote familienamen op de aanhanger, mensen die elkaar roepen op straat, een moeder die haar kind streng toespreekt in de supermarkt etc.), maar ik kan me voorstellen dat je daar niet veel aan hebt als je op zoek bent naar Franse namen van 500 jaar geleden wink .

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 5 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Zjaan, is deze site wat voor je?
http://www.s-gabriel.org/names/french.shtml
Daar staan een boel Franse namen op uit het einde van de middeleeuwen.

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 16 Mei 2008
Berichten: 2243
Waus schreef:

Zjaan, is deze site wat voor je?
http://www.s-gabriel.org/names/french.shtml
Daar staan een boel Franse namen op uit het einde van de middeleeuwen.

Hee, Waus!!
Bedankt voor deze fantastische tip. Ik had al eerder gezocht, maar deze dus nog niet eerder ontdekt. Het is dat ik getrouwd ben (en nog een aantal andere drempels heb), maar anders had ik je virtueel gezoend!

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 5 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Alsjeblieft Zjaan, blij dat het je helpt smile zoeken op Google met 'medieval French names' levert trouwens nog een of twee sites op, geloof ik.

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 16 Mei 2008
Berichten: 2243

Ik heb waarschijnlijk alleen via de franse google gezocht. In elk geval nogmaals dank.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!