Start » Forum » Herschrijven en manuscriptbeoordeling

Herschrijven en manuscriptbeoordeling

28 reacties [Laatste bericht]
Foher
Laatst aanwezig: 2 jaren 32 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 89

Herschrijven en manuscriptbeoordeling

Hoi allen,

Ik zit met een klein dilemma en ik hoop dat jullie me hierbij kunnen helpen.
Sinds een maand of drie heb ik de eerste versie van mijn roman af. Ik heb het een tijdje laten rusten en heb het onlangs weer ter hand genomen. Na een pagina of tachtig te zijn gekomen met 'herschrijven' ga ik me steeds meer afvragen of ik het wel goed doe. Ik verander namelijk wel erg weinig. Ik schat dat het hele manuscript na de herschrijfronde voor nog geen vijf procent is gewijzigd. Ik heb het op verschillende manieren geprobeerd, maar niets lijkt te helpen. Ik begin me sterk af te vragen of ik zelf nog wel kan zien wat eraan schort. Veel te vaak tob ik over zinnen, alinea's en paragrafen en weet ik totaal niet of ze kwaliteit en noodzaak hebben.

Oorspronkelijk wilde ik mijn manuscript na een grondige herschrijfronde opsturen naar een manuscriptbeoordelingsbureau. Nu denk ik dat het mij misschien tijd en frustratie bespaart als ik het nu al zou opsturen. Nee, het is nog niet het beste wat ik ervan kan maken, maar ik weet gewoon niet wat er veranderd moet worden. Met het advies van zo'n bureau op zak, zal ik gerichter kunnen herschrijven, dunkt me.

Maar is het niet zonde om iets op te sturen (en hier dus een behoorlijk bedrag voor te betalen) terwijl je zelf al weet dat er nog behoorlijk wat aan moet veranderen?

Wil iemand mij goede raad geven? Ik kom er echt even niet meer uit.
Dank.

Reacties

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 32 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Heb je het verhaal al laten proeflezen door enkele kritische lezers? Dat helpt mij altijd om dingen te ontdekken die ik zelf niet zie (waarna ik vaak weer uuuren zoet ben met mijn manuscript wink ).

Groetjes van Ajstinad

Foher
Laatst aanwezig: 2 jaren 32 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 89

Nee, dat heb ik nog niet gedaan. Ik heb het expres nog nooit aan iemand laten lezen. Dat is ook een reden waarom de stap nu zo groot is. En hoe langer ik ermee wacht, hoe enger het wordt het te laten lezen. Daarom wil ik eigenlijk eerst naar een bureau gaan waar niemand me kent. Dat maakt het minder eng, vind ik.

marja
Laatst aanwezig: 5 jaren 1 week geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 1298

Je ziet het zelf niet meer, zeg je, dus ben je op het punt aangekomen waarop je het aan anderen moet laten lezen.
Doen, ze bijten toch niet? Ik heb een (schrijf)vriendin en we lezen elkaars werk voor iemand anders het te zien krijgt. Dat zijn dan geen romans, maar zoek iemand wiens oordeel je vertrouwt. Heb je die niet voor handen of wil je dat toch niet, dan is dat bureau een heel goede oplossing. Ik heb ooit Script + ingeschakeld, maar voor kleiner werk dan een roman. Ik heb er veel aan gehad. Misschien kun je vanwege de kosten het deel sturen waar je nu mee zit te worstelen, je hoeft niet een heel manuscript op te sturen.
Maar inderdaad, ze zijn anoniem en onpartijdig en voor je gaat herschrijven is het handig als je weet wat er aan schort. Volgens mij heb je wel al een beslissing in gedachten, maar heb je een zetje nodig. Als je zelf je werk het waard vind om te gaan uitgeven, is het het ook waard door iemand kritisch gelezen te worden. Of je geld hebt voor die beoordeling is dan de volgende vraag. Als het een goed boek wordt verdien je dat terug, toch? Maar
je budget kun je alleen zelf bekijken.

Naast de boeddha bloeit
kardinaalshoed, monnikskap
salomonszegel.

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 37 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Dan heb je dus een heel ander probleem: je durft niet in de openbaarheid. Dat is een fase waar je echt als schrijver doorheen moet. Eng, maar het moet! Je zult het lef moeten krijgen om je werk door anderen te laten lezen, ook door vrienden die het misschien helemaal niks vinden (maar jouzelf nog steeds wel big grin ) en die je op zwakke punten wijzen.

Ik zou het in dit stadium zeker nog niet naar zo'n bureau sturen. Ik vrees dat je dan dadelijk nog een ronde nodig hebt en weer geld kwijt bent.
Je stuurt het pas op als je weet dat je er zelf niets meer aan verbeteren kunt.

Een middenweg is misschien om het te laten lezen door iemand (of een paar personen) van dit forum. Niet echt bekend (dus een objectiever oordeel en minder eng) en niet meteen zo duur als een manuscriptbeoordelaar, meestal ook een snellere verwerkingstijd.
Er zijn hier wel mensen die dat tegen een geringe betaling doen. Ook zij leggen genadeloos de manco's bloot.

Daarna herschrijven en eventueel naar een manuscripbeoordelingsbureau en dan weer een keer herschrijven.
Zou dat een oplossing kunnen zijn??

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Foher
Laatst aanwezig: 2 jaren 32 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 89

Dat klinkt allemaal heel zinnig, Marja. En je hebt gelijk, denk ik. Ik moet het gewoon aan iemand laten lezen. Nu word ik er steeds maar onzekerder van. Ik zie het gewoon niet meer!
Het lastige is wel: ik ken eigenlijk niemand die en mij niet zo goed kent (dus redelijk objectief), en goed commentaar kan leveren. Dan toch maar met een bureau in zee, denk ik. En het geld heb ik er zeker voor over, hoor!

sabarinde
Laatst aanwezig: 7 weken 3 dagen geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

mijn ervaring is dat je in eerste instantie aan het opsturen van bv. 1 hoofdstuk, naar iemand die zeer goede kritiek geeft, al genoeg kunt hebben om weer zelf vooruit te komen. Vaak komen in de beoordeling zaken naar voren die je in de rest van je ms kunt gebruiken.

Foher
Laatst aanwezig: 2 jaren 32 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 89

Hoi Zjors, ik had je bericht nog niet gelezen. Dacht ik net eruit te zijn... wink
Zucht, ja, misschien heb jij wel gelijk. Het is inderdaad iets waar ik natuurlijk doorheen moet. Als ik wil dat men ooit iets van mij leest, moet ik het wel de kans geven. Maar toch...
Iemand van het forum om raad vragen is misschien niet eens zo'n gek idee. Ik zal er eens over nadenken.

sabarinde
Laatst aanwezig: 7 weken 3 dagen geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

oe tegelijk

Ariadne
Laatst aanwezig: 44 weken 5 dagen geleden
Sinds: 16 Dec 2005
Berichten: 907

Het is gewoon een stap om je teksten te laten bekijken door een ander. Ik heb er nog altijd moeite mee, hoewel ik al jaren en jaren ervaring heb met feedback op mijn teksten. Echt makkelijk wordt het niet. Het is toch iets van mezelf wat ik zomaar aan anderen laat zien. Help! Maar het komt altijd goed. smile

Het is nu eenmaal zo, het hoort er zelfs bij. Er komt altijd een moment dat je het zelf niet meer ziet, al kijk je er nog eens en nog eens naar - tot het je duizelt. Dat is normaal, want ons eigen hoofd is ook maar alleen ons eigen hoofd. Hoe interessant ook... (wink), meer hoofden bevatten nog veel meer interessants!

Het is misschien een idee om het stapsgewijs te doen?
Eerst hier iets neerzetten om te laten proeflezen. Of op een kleiner forum als Zinniger Zinnen, dat speciaal is opgezet om elkaar te lezen en te helpen met teksten.
Dan gaat het maar om fragmenten, maar in het algemeen wordt er goed naar gekeken en zijn de aanwijzingen ook geschikt voor de rest van je verhaal. Bovendien kun je dan zien hoe iemand commentaar levert. Qua inhoud en qua toon. Misschien vind je dat prettig, om vantevoren te weten of het een beetje klikt. Dan kun je altijd nog kijken wat je verder wilt. Of je inderdaad iemand van het forum wilt benaderen via een persoonlijke oproep. Er is keuze genoeg! Zelf lees ik proef voor een aantal mensen hier en dat gebeurt omgekeerd ook.
Tot slot: Er zijn hier ook schrijfgroepen opgericht. Daar kun je je ook nog bij aansluiten.

Je ziet, je hebt allerlei mogelijkheden. smile
Hoe dan ook, succes!

'Het kost tijd om schrijver te zijn, veel tijd. Om te lanterfanten, niets te doen. Helemaal niets.'
~ Gertrud Stein

Mara
Laatst aanwezig: 7 jaren 1 week geleden
Sinds: 11 Apr 2007
Berichten: 4343

Het kan iets kleins zijn dat je over het hoofd ziet. Ik heb pasgeleden nl. de clou van het verhaal ontdekt waar ik aan bezig ben... en het zat echt in iets nietigs. Maar zo nodig voor de logica-opbouw.

www.thoeris.nl
Mooie, non-fictie uitgeverij

Foher
Laatst aanwezig: 2 jaren 32 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 89

Ik vind dat jullie allemaal erg goede ideeën hebben en ik wil jullie erg bedanken voor het meedenken. Fijn om te weten dat iedereen dit herkent! Ik ga eens goed nadenken over al jullie wijze raad en neem binnenkort een beslissing met mijn nieuw opgedane kennis van zaken. Mijn dank!

marriejeanne
Laatst aanwezig: 10 jaren 16 weken geleden
Sinds: 6 Mrt 2005
Berichten: 7248

Ik hoop dat je ertoe besluit om een stukje in Proeflezen te plaatsen! smile

A dedication to Michael Jackson, the King of Pop:
http://marriejeanne.hyves.nl/blog/24735374/A_dedic...

Ariadne
Laatst aanwezig: 44 weken 5 dagen geleden
Sinds: 16 Dec 2005
Berichten: 907

thumbsup

'Het kost tijd om schrijver te zijn, veel tijd. Om te lanterfanten, niets te doen. Helemaal niets.'
~ Gertrud Stein

Pluisebol
Laatst aanwezig: 4 dagen 3 uren geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Foher, het blíjft eng, hoor, om je tekst te laten lezen.
Het is net alsof je uit de kleren moet, iedere keer weer.
Misschien een schrale troost?

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Waus
Laatst aanwezig: 7 weken 23 uren geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Pluis, heb jij dat zelfs nog, na al die columns? Ik heb het al niet meer, ik vind het leuk. Heerlijk een ongezouten mening (als het goed is tenminste stick out tongue ).

Pluisebol
Laatst aanwezig: 4 dagen 3 uren geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

O ja, Waus, dat blíjf ik houden, denk ik.
Ik heb het gevoel alsof ik me iedere keer wéér moet bewijzen.

Bovendien geef je als schrijver een stukje van jezelf bloot.
Eng!!! the real ultimate power

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Lucatero
Laatst aanwezig: 8 jaren 28 weken geleden
Sinds: 21 Jul 2008
Berichten: 474

manuscriptbeoordeling kun je erg veel aan hebben. proeflezen ook. Zelf moet je beslissen waar je voor kiest.

Mara
Laatst aanwezig: 7 jaren 1 week geleden
Sinds: 11 Apr 2007
Berichten: 4343

Het is ook eng, telkens weer opnieuw. 'Baf!! Boem!! knal!! Zo voel ik dat altijd echt. Maar je kunt je manuscript er wel mee redden, letterlijk!

www.thoeris.nl
Mooie, non-fictie uitgeverij

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 32 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Qua proeflezers heb je verschillende categorieën, hè?
Je heb vrienden en familieleden die, in de meeste gevallen, niet-objectief en dus erg enthousiast zijn. Daar haal ik altijd veel vertrouwen uit.
Vaak zijn dit ook de mensen die niet zo snel zullen zeggen dat iets niet leuk is, hoewel sommigen na verloop van tijd heel kritisch kunnen worden (en zich in het begin doodschamen dat ze commentaar op je werk durven te hebben, ondanks dat je daar uitdrukkelijk om hebt gevraagd wink ).

Daarnaast heb je de meer ervaren proeflezers, die ook meer schrijftechnische feedback kunnen geven. Dat is soms wel even slikken, maar achteraf blijk je met veel dingen iets te kunnen (al is het maar er heel lang over nadenken en er niets mee te doen wink ).

Ik moet zeggen dat ik ontzettend veel heb geleerd van het plaatsen van fragmenten bij proeflezen, vaak krijg je goede en objectieve feedback. Ik zou zeggen, probeer het eens (dan ben je, hopelijk, gelijk van je koudwatervrees af wink )

Groetjes van Ajstinad

Bien
Laatst aanwezig: 6 jaren 48 weken geleden
Sinds: 6 Dec 2007
Berichten: 22

Ik heb onlangs mijn manuscript laten lezen door een mede-docent (bij Scriptplus) en dat gaf me een enorme zet in de goede richtining. Eng was het wel. Dat blijft het. Kritiek krijgen, zeker als het een recent geschreven verhaal is en je nog weinig afstand hebt genomen, is spannend. Ik mag geen reclame maken begrijp ik, maar van schrijver tot schrijver mag ik neem ik aan wel zeggen dat ik je hierbij kan helpen

*link verwijderd*

Lucatero
Laatst aanwezig: 8 jaren 28 weken geleden
Sinds: 21 Jul 2008
Berichten: 474

volgens mij mag ook dit niet.

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 9 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4849

Bien, dit mag dus ook niet. Ik vraag je nogmaals om geen links meer te plaatsen naar je manuscriptbeoordelingssite of je diensten aan te bieden. Iedereen heeft hier wel wat te verkopen, het forum zou totaal onbruikbaar worden als iedereen elkaar hun boeken/diensten/cursussen etc aan ging bieden.

Scribendi salutem!

Joël Pen en Papier
Laatst aanwezig: 10 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Nov 2007
Berichten: 27

Je zou eigenlijk vanaf het begin af aan stukjes moeten laten lezen door anderen. Het stuurt je in de goede weg, houdt je op de goede weg en vooral: fouten die je dan maakt, kan je voorkomen voor de rest van het boek. Als je dan met herschrijven begint, zal je later in het verhaal, steeds minder fouten eruit moeten halen. (Al kan ik je daar ook voor waarschuwen - bij mij levert dat ook nog wel eens kwaliteitsverschil tussen begin en eind van het boek op. Ook dit kan je er makkelijk uithalen; vaak met veel minder moeite dan herschrijven.)
Als je goed zoekt, moet je wel iemand kunnen vinden die je manuscript wilt beoordelen, zonder dat er een sloot geld aan te pas komt. Hier op het forum geldt dat voor kleinere stukjes, en misschien willen sommigen wel kijken naar het hele manuscript.
Toch zeg ik, vraag iemand die je goed kent en vertrouwt met dit soort dingen. Als er harde kritiek uitrolt, is dat vaak makkelijker te slikken van iemand die dichtbij je staat, dan iemand die op een afstand aan het schreeuwen is.
Tja, in ieder geval wat laten zien stick out tongue
Succes!

Geluk is gratis, maar sommigen krijgen er zoveel van dat ze moeten betalen!

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 6 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Soms helpt het om eerst een tijdje actief bezig te zijn met het beoordelen van teksten van anderen (hier in proeflezen bijvoorbeeld). Hoe voel jij je als je iets zegt over de tekst van een ander, hoe formuleer je je woorden. Hoe reageren mensen op kritiek, wat doen ze er mee en wat doen ze er niet mee. Maar ook, waar let je op, wat vind je belangrijk in een tekst (zo leer je ook weer dingen zien in jouw tekst). Dat helpt bij het krijgen van zelfvertrouwen want we zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje.

En wie weet kom je wel iemand tegen in de bak waarvan je denkt, die persoon sluit aan bij wat ik wil met mijn boek, als die nu eens naar hoofdstuk 1 zou willen kijken! En dan vraag je dat ´gewoon´, zeg, zou jij tijd en zin hebben om naar mijn hoofdstuk te kijken? Vaak krijg je dan de vraag terug waar je wilt dat op gelet wordt. Wil je weten of je zinnen mooi zijn, of je tekst logisch overkomt, of het met vaart leest, of het spannend is, noem maar op. En als je wat je in hoofdstuk 1 leert toepast op de rest van je boek heb je al een aardig handvat voor je herschrijf ronde.

Secret Garden
Laatst aanwezig: 3 jaren 19 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2007
Berichten: 279
Joël Pen en Papier schreef:

Als er harde kritiek uitrolt, is dat vaak makkelijker te slikken van iemand die dichtbij je staat, dan iemand die op een afstand aan het schreeuwen is.

Ik vraag me af of kritiek van een dierbare echt makkelijker te slikken is. Met die dierbare heb je namelijk een relatie. Nadat die dierbare feedback gegeven heeft op je werk, moet je daar gewoon weer mee thee drinken/een vorkje prikken/de stad in/aan het ontbijt zitten. Dat moet je kunnen. Als je van jezelf weet dat je moeite hebt met het ontvangen van kritiek, bestaat het gevaar dat de relatie die je met de feedbackgever hebt (tijdelijk) onder druk komt te staan. Dat is wel iets waar je je van bewust moet zijn.
Bovendien: ook het geven van kritiek is moeilijker bij een dierbare. Want wat als je het nou drie keer niks vindt? Durf je dat eerlijk te zeggen? Ook als je weet dat je er de ander toch mee kwetst, hoe voorzichtig je het ook verwoordt? Is dat de vriendschap/familieband/relatie waard? Feit is dat veel vrienden/familieleden geneigd zullen zijn om te zeggen dat ze je werk helemaal geweldig vinden.

Mij lijkt het dat het eenvoudiger kritiek geven en ontvangen is aan/van iemand die je wel vertrouwt, maar waarmee de band niet zo nauw is dat die het geven van eerlijke feedback in de weg staat en ook niet zo nauw dat die relatie door minder juichende feedback onder druk kan komen te staan. Dus daarom is een forum als dit zo geweldig - schrijvers onder elkaar, maar relatief neutraal. Je zou verder ook eens aan een schrijfgroep kunnen denken, als bron van potentiele feedbackgevers.

succes!
S.G.

Foher
Laatst aanwezig: 2 jaren 32 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 89

Nou, ik heb het er maar moeilijk mee. Bedankt voor al jullie raad.
Inmiddels heb ik op het forum wat Trenke heeft aangemaakt voor de Wintervertellingenbundel mijn wintervertelling geplaatst. Daar komen reacties op en ik moet reacties op andere geven. Zo wen ik aan dat idee. Maar met mijn roman voelt het toch echt anders dan met een verhaal. Er staat meer op het spel, of zo. Hoe dan ook, ik peins er nog even over verder, met jullie wijze raad in gedachten.

Emma F.
Laatst aanwezig: 8 jaren 39 weken geleden
Sinds: 16 Jun 2007
Berichten: 602

Ik weet niet of je inmiddels al gekozen hebt Foher, maar ik zou het doen, je manuscript opsturen naar een beoordelingsbureau! Ik denk dat je inderdaad daarna veel gerichter zult kunt herschrijven. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat.

Kijkje op mijn website en weblog nemen?
--> www.emmafasol.nl <--

Suma
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3628

Tja, dat opsturen daar zit ik ook tegenaan te hikken. Tijdens de marathon heb ik hele goede fb gehad, maar daarna moest ik het alleen doen en daar twijfel ik dus nu.
En opsturen voor proeflezen ga ik het liefst uit de weg, daar zie ik dan weer tegenop. Het liefst zou ik alles ook meteen naar een uitgever sturen, liever dan alle kritiek krijgen. Die uitgever is tenslotte echt helemaal iemand op afstand en anoniem, proeflezers van hier of bij ZZ weer niet.
Dus: herkenbaar zeker. Goede raad? Nee, helaas. Wist ik het maar dan zou ik het je meteen vertellen. thumbsup

Geef woorden aan gedachten.

  • Hoe schrijf je subtiel over emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Minicursus flashbacks
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's 
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 16:00 uur, dan krijg je het nummer thuisgestuurd!

Introductiekorting!
Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 2 cadeaus!

Word nu abonnee!