Start » Forum » pod-uitgeverijen

pod-uitgeverijen

9 reacties [Laatste bericht]
berbke
Laatst aanwezig: 9 jaren 33 weken geleden
Sinds: 12 Nov 2008
Berichten: 3

pod-uitgeverijen

Hallo,

Kan iemand mij verduidelijken (concreet) wat het verschil is tussen de kwaliteit van boeken uitgegeven door reguliere uitgeverijen en die van pod-uitgeverijen? Het gaat mij niet om het technisch gedeelte, maar puur om het inhoudelijke aspect.

Reacties

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 50 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Er zijn verschillende topics die je kunt lezen, maar over het algemeen geldt dat de tekst van een POD-drukker niet door een bekwame redacteur onder handen is genomen en bij een regulier wel. Er zijn uitzonderingen natuurlijk, beide kanten op, maar dit is het wel ongeveer.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 2 dagen 13 uren geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

berbke, het hoeft niet te verschillen, maar in de praktijk is dat vaak wel zo. Een POD rekent voor extra diensten zoals redactie, opmaak en omslagontwerp vaak geld, waar dat bij een reguliere uitgever altijd door de uitgeverij wordt betaald.

Daarom kiezen schrijvers er bij een POD vaak voor die diensten niet af te nemen of het zelf te doen. Bijna geen enkele schrijver is een topredacteur, en dus treden er kwaliteitsverschillen op in tekst en vormgeving.

Scribendi salutem!

berbke
Laatst aanwezig: 9 jaren 33 weken geleden
Sinds: 12 Nov 2008
Berichten: 3

Hallo,

Bedankt voor jullie reacties.
Ik probeer mijn vraag iets te verduidelijken.
Is bijvoorbeeld een roman uitgegeven door een reguliere uitgeverij over het algemeen genomen een kwalitatief/inhoudelijk beter verhaal dan eentje uitgegeven door een pod-uitgeverij? (Dan heb ik het niet over uitgeven in eigen beheer, want ook pod-uitgeverijen hebben redacteuren neem ik aan)

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802
berbke schreef:

Is bijvoorbeeld een roman uitgegeven door een reguliere uitgeverij over het algemeen genomen een kwalitatief/inhoudelijk beter verhaal dan eentje uitgegeven door een pod-uitgeverij?

Ja.

berbke schreef:

(Dan heb ik het niet over uitgeven in eigen beheer, want ook pod-uitgeverijen hebben redacteuren neem ik aan)

Nou, ja en nee, die gaan dus alleen maar iets doen als je er voor betaalt ...

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Waarom stel je die vraag, berbke? Overweeg je zelf een pod-boek uit te geven?

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 3 uren 13 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907
berbke schreef:

Is bijvoorbeeld een roman uitgegeven door een reguliere uitgeverij over het algemeen genomen een kwalitatief/inhoudelijk beter verhaal dan eentje uitgegeven door een pod-uitgeverij?

Inhoudelijk valt er over veel verhalen weinig te zeggen. Een verhaal kan inhoudelijk zó sterk zijn, en zó belabberd verteld worden dat het de inhoud bijna helemaal wegvaagt.

Anderzijds kan een verhaal met een matige inhoud meeslepend verteld worden.

Het schrijven van een verhaal is een ambacht waarbij een aantal elementen belangrijk is. Dat zijn bijvoorbeeld stijl, woordkeus, structuur en perspectief. En die elementen hebben allemaal weer hun eigen 'sub'-elementen. Hoe beter die elementen beheerst en bespeeld worden door een auteur, des te beter wordt het verhaal.

Maar ook zijn alle reguliere uitgeverijen niet zomaar met elkaar te vergelijken, want de een legt andere maatstaven aan dan de ander.

Wat Dries zegt, is waar: vrijwel alle auteurs hebben een medelezer of redacteur nodig, voordat een verhaal de wereld in kan. De meeste mensen hebben de neiging zichzelf beter te begrijpen dan dat ze precies kunnen overbrengen wat ze bedoelen. Dat is geen luiheid of onmacht, maar tijdens het schrijven is er vaak niet voldoende afstand tussen het werk en de werker.

Iemand die een p.o.d.-uitgave overweegt, zou zich moeten realiseren dat een p.o.d.-bedrijf zich over het algemeen meer bezighoudt met het vervaardigen van een eindproduct dan dat hij zich verdiept in de aard van wat hij drukt. Dat zijn twee verschillende dingen: papier en wat erop staat.

Een reguliere uitgeverij wil graag beide op zo hoog mogelijk niveau tillen. Het economisch aspect hangt daar ook mee samen, maar dat is voor nu een zijtak.

Als je dus een p.o.d.-uitgave overweegt - en daarbij je doel duidelijk voor ogen stelt - zou ik je aanraden die medelezer (beter nog: enkele) te zoeken. Zie hun reacties als een try out. En als je er geld voor (over) hebt, zou je een professionele redacteur kunnen zoeken.

Wanneer je liever je boek regulier laat uitbrengen, zouden de proeflezers toch ook hun diensten kunnen bewijzen, maar de redactie krijg je er eigenlijk altijd vanzelf bij, mits men je manuscript accepteert, natuurlijk.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

anoniem18
Laatst aanwezig: 8 jaren 9 weken geleden
Sinds: 3 Mrt 2006
Berichten: 441

Dit is wel een heel uitgekauwd onderwerp Berbke. Ik zou zeggen, doe even moeite om rond te kijken op de site. Het wemelt hier van de informatie over POD-uitgevers. het staat zelfs als apart item vermeld op de homepagina en je kunt het ook bij "zoeken' intypen.
Succes!

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 4 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2008
Berichten: 2243

Precies. Helemaal eens met Asdale.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

berbke
Laatst aanwezig: 9 jaren 33 weken geleden
Sinds: 12 Nov 2008
Berichten: 3

Waarom mijn vraag Zjors?
Ik heb nooit enige ambitie gehad om te schrijven tot een jaar of twee geleden. Een nieuwe vriend (een soulmate) zei tegen me: 'Jij moet eens een boek gaan schrijven.' Ben toen vanuit het niets begonnen.
In oktober van dit jaar heb ik mijn manuscript opgestuurd naar verschillende uitgeverijen. Ik dacht bij mezelf: 'Niet geschoten is altijd mis.' Kort daarna kreeg ik twee verschillende pod-uitgeverijen aan de telefoon. Ze wilden mijn werk uitgeven onder hun eigen uitgeverslabel.
Kan ik niet beter wachten totdat een reguliere uitgeverij interesse toont? Begeleiden zij je beter zodat je uiteindelijke boek meer aan kwaliteit wint? Ik heb eens om me heen gevraagd en zit voor deze vraag nu ook op dit forum.
Wat ik vooral hoor is dat het een bijna onmogelijke opgave is om bij een reguliere uitgeverij binnen te komen. Vooral als onbekende Nederlander. Sommigen hebben het zelfs over een elite-club.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee