Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Vraagje voor de reguliere uitgever

Gilbert, Onder een ander onderwerp, dat inmiddels is afgesloten, stond nog een vraag van mij open, ik citeer: "" Gilbert, Maakt het voor de beslissing om een boek uit te geven, iets uit, of de auteur zelf al een aantal exemplaren van dat boek bestelt? Gegarandeerd koopt? Als dat al zo zou zijn, moeten dat er dan 50, 100 of 500 zijn? "" Ik hoop dat je toch nog hier terecht komt. Ik bedoel niet te denken dat een aantal exemplaren een uitgeverij zou redden, maar dat het mede ondersteunt, dat de auteur het ook echt meent, met zijn boek. Bij voorbaat dank voor je reactie.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vraag me nog steeds af hoe je hierbij komt. Maakt het verschil of de auteur het "echt meent" als het een goed boek is dat de uitgever geld op kan leveren?

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Klopt Ros, maar juist toen ik mijn uitvoerige tekst opstuurde kwam hij niet meer terecht onder de rubriek en ik had geen copie van mijn tekst. Normaal plak ik die wel in mijn kladblok. Maar nu was de discussie een beetje te ver uit de hand aan het lopen dat ik vlug wilde reageren... Maar toch nog te laat. Daar stonden ook nog antwoorden in op enkele andere vraagstellers. (Misschien dat Dries m'n tekst nog ergens terugvindt?) Even trachten samen te vatten: Het maakt helemaal niet uit voor de uitgever of de auteur al dan niet boeken afneemt. Je verwart een beetje de diverse voorstellingen van de internetdrukkers op hun websites met die van de gekende uitgeverijen. In elk geval de door jullie gekende uitgeverijen investeren nog heel wat in hun uitgaven terwijl men er blijkbaar op het internet nogal vlot overheen gaat. Geen kritiek. Wel een vaststelling. Reeds de tijd die een uitgeverij bv steekt in het grondig nalezen van je manuscript kost heel wat tijd en geld. Je begeleidende brief is daar al van het uiterste belang. Ofwel ga je dus scheep met een uitgever die de totale kostprijs en al het voor en na van je boek voor zijn rekening neemt en jij inkomsten ontvangt op de verkoop, ofwel speel je zelf uitgever en dan draai je zelf op voor al de kosten. Ook voor de voorbereiding als de verkoop. Het drukken is een vak. Van de uitgever krijg je gratis één of meerdere presentexemplaren. Soms gaat dat gepaard met een receptie en genodigden voor eventueel een persvoorstelling. Daar worden dan ook de eerste exemplaren uitgedeeld én soms verkocht. Meestal wordt het boek, afhankelijk van de inhoud, gedrukt op 500 tot 1000 ex. en worden de verkoopskanalen bewerkt. Die 5000 ex. drukken, waar iemand van sprak, is erg hoog gegrepen en een zeldzaamheid in dit kleine taalgebied of het moeten tijdschrift- of kioskromannetjes zijn. Het stimuleert de uitgever wel, als de auteur duidelijk zijn inspanningen laat zien voor het boek. Of door zelf aan te kopen, artikeltjes te laten zetten, of interviews in bladen enz. Maar dit houdt zeker geenenkele verplichting in tot zelf boeken kopen. Gewoonlijk is er wel de mondelinge afspraak tussen uitgever-auteur dat eigen werk aan boekhandelsvoorwaarden kan aangekocht worden. Soms geldt dit voor het hele uitgeversfonds. Maar op zich richt de uitgeverij zich uitsluitend tot de boekhandelaar die het verder aan de bibliotheek en man/vrouw brengt. Tegenwoordig met die ketens, boekenclubs, grootwarenhuizen... is die markt erg wisselvallig en neemt de uitgever alle risico's, zelfs van de verkoop, op zich. De evaluatie binnen de uitgeverij, na een ruime verkoopsperiode, is voor de toekomst van en als auteur natuurlijk een heel belangrijk gebeuren.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
In hoeverre laat je een auteur vrij om zijn eigen boek te promoten? Moet alles overlegd worden of geef je ze de vrije teugel? Ik kan me voorstellen dat er ook dingen zijn die een auteur niet moet doen, laat de uitgever weten hoe en wat?

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Micha. Dat weet je nooit vooraf. Geenenkele zanger kan zeggen of zijn nieuw nummer ooit een hit zal worden. Rocco Granata vond voor zijn Marina nooit een uitgever. Hij verkocht zelf zijn plaatje van jukebox tot jukebox. Ineens werden in Nederland de auteursrechten heel voordelig voor Nederland aangekocht voor Willy Alberti en die verkocht er meer dan 100.000 plaatjes van, terwijl Granata zelf niet eens zijn eigen plaatje over de grens mocht brengen. Sindsdien heeft hij wel mooi geïncasseerd via de auteursrechten. Maar ingaan op het voorstel om een boek uit te geven als jij er bv 100 afneemt kan de nagestreefde kwaliteit schaden. Lijkt een klein beetje op omkoperij. Maar die misverstanden krijg je begrijpelijk wel als je de diverse en uitgebreide drukkersvoorstellen op internet leest. Zij maken hun berekening en met een aantal mails of zelfafname door de auteur zijn zij zeker van hun inkomsten. Aan voorbereiding en verkoop wordt weinig of geen tijd besteed.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gilbert, Kun je ook meer vertellen over het break even point? Ofwel:hoeveel boeken moet men verkopen om uit de kosten te raken? (globaal)

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mischa weer een brug (of bericht) te ver. De auteur heeft totale vrijheid om zijn/haar boek te promoten. In de muziekwereld is dat anders (wij hebben toevallig als nevenbedrijf ook een muzieklabel. Had ik al eerder gezegd dacht ik). De manager staat meestal tussen de zanger, uitgever, pers, publiek enz. Bij de auteurs is het enkel Auteur-uitgever. Soms zijn er wel agenten bij gemoeid maar die spelen als zelfstandigen enkel een rol als het over buitenland en vertalingen gaat. Die praten niet enkel over 'n acteur. Wel een groep of zo en die moeit zich evenmin met wat de auteur op zich neemt om het boek te promoten. Dit promoten van de auteur is erg belangrijk voor eigen bestwil.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
MichaD, ik heb nog nooit gevraagd wat ik mocht doen en of ik wat mocht doen. Aan geen van mijn uitgevers. Ik grijp elke kans die ik voorbij zie komen en zend een afschrift of een bericht aan de uitgever wat ik gedaan heb. Dan krijg ik weer complimentjes en af en toe een stapel gratis boeken omdat ik zo goed bezig ben. Ik stuur ook zelf persberichten, naast de berichten die de uitgever stuurt. Veel persoonlijker. Of ik bel of mail naar de pers of de lokale radio of zo. Ik heb het idee: hoe meer je zelf doet hoe meer het gewaardeerd wordt. Zelf regel je meestal ook makkelijker een interview of recensie dan de uitgever. Kijk maar naar het topic van Mara.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Eliza, normaal is die eerstgenoemde 500 ex. laten drukken voor de uitgever voldoende om te scoren. Ook al is er een stock van 100 of meer. Winst of verlies zijn niet altijd ter orde omdat het één boek uit het fonds van laat ons zeggen 200 is en het personeel van de uitgeverij instaat voor die 200 boeken en het eindcijfer van het boekjaar. In de muziek zijn er al zaken aan het licht gekomen dat een manager of zanger zelf een heel pak van de CD's zelf opkocht om goed te staan bij de uitgever of het label. Je zou dat ook kunnen met boeken. Maar het is vooral de media die de opwaardering maakt van je produkt. Muziek of boek. Het moet gewoon door de gevestigde media aanvaardbare kritieken krijgen. Soms lukt dat even. Niet lang.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik wil het ook wel graag zelf doen, direct met mijn doelgroep praten enzo, maar ik ben daar best onzeker over, bang dat ik het verkeerd doe en een reprimande van de uitgever krijg. Beren op de weg enzo. Dus ik hoop dat ik daar wat begeleiding in kan krijgen ;)

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En streeft een uitgever naar BEP, of wil hij ook gewoon winst maken? Of liever gezegd, is BEP voor een uitgever voldoende om een boek uit te geven??

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gilbert, Dank voor je antwoord. Het verbaast me dat een uitgeverij maar zo weinig boeken hoeft te verkopen om te scoren. Ik had gedacht, gezien alle kosten, dat het er meer zouden moeten zijn. Ergens geeft dat een mens toch moed; dat het niet nodig is om een boek te schrijven dat gegarandeerd heel goed verkoopt.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Micha, eerder schreef ik al eens dat twijfel, ongeduld, ook wel een zekere taalslordigheid, slechte kwaliteiten zijn van de auteurs. Dit wordt door bepaalde drukkers goed bespeeld. Die drang naar dat boek. Auteurs denken er soms jaren over om te schrijven, doen er tenslotte nog een hele tijd over om te beginnen en het op papier (tegenwoordig pc) te zetten en verwachten dan op enkele weken tijd dat een totaal vreemde uitgever, die heel wat manuscripten ontvangt, ineens je werk boven alles uit haalt. Samenwerken, zoals hier al gebeurt, een vriend of vriendin, of meerderen, betrekken bij je dromen en aanvaarden als het niet goed blijkt. Herschrijven en blijven schrijven. Laten lezen en zelf dikwijls herlezen. Hoe dan ook schrijven leer je alleen maar met veel te schrijven en weg te gooien. Veel. Soms dagelijks. En neem rustig de tijd... niet voortdurend gericht op dat uitgeven van dat boek of wie gaat er met mijn rechten lopen. Dat komt wel op de gepaste moment. Maar zoals ik zeg laat je door taalvaardige mensen omringen. Je kunt er alleen maar van bijleren. Iedereen, wie ook, is in staat om mooie dingen te schrijven. Maar je moet willen en durven. Twijfel staat bij vrouwen, meer dan bij mannen, nogal hoog in hun vaandel. En dat mag het niet zijn.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Job, als ik het niet begrijp, vraag ik het ook. Ik ben niet de Gotfather van de uitgevers hoor maar boog op tientalle jaren ervaring in de drukkerij-uitgeverij-wereld. Maar ik begrijp jou BEP niet?

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
500 vind ik erg weinig. kan me niet voorstellen, dat dat alle kosten van een uitgever dekt. Alleen al alle uren van redacteuren en correcteuren, zetters, opmakers, omslagontwerpers en dan heb ik het nog niet over drukken. Als je al die uren gaat omrekenen naar uurloon kom je toch veel hoger uit dan pakweg 500 maal 15 Euro?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik snap de relevantie op mijn post niet helemaal, maar bedankt voor je uitleg ;) Ik heb inmiddels een uitgeverij en ben me aan het orienteren op wat ik allemaal kan doen om mijn boek te verkopen straks ;) Beter nu vast dan op het moment zelf.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Redhed: Je bent niet de enige auteur bij een uitgeverij. Vergelijking: van het ene lot dat jij koopt in de loterij kunnen geen miljoenen worden uitgekeerd. Van die ene advertentie in de krant van de slager kan de krant niet bestaan. Et cetera. Et cetera. Ook heeft een uitgever vaak (gelukkig voor hem/haar) enkele kopstukken die de grote omzetten maken. Dat compenseert. @ Gilbert, je schrijft: "Gewoonlijk is er wel de mondelinge afspraak tussen uitgever-auteur dat eigen werk aan boekhandelsvoorwaarden kan aangekocht worden. Soms geldt dit voor het hele uitgeversfonds." Ik dacht dat daar een wetswijziging was geweest. Auteurs mogen niet meer voordelig het werk van de uitgever bij wie ze publiceren, kopen. Athans: niet meer zo voordelig als voorheen.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Micha: dat kan je toch ook met je uitgever bespreken? Ik hoop dat hij of zij je daar ook en beetje in begeleid en tips geeft. @ Marriejeanne: maar die vele uren heb je echte nodig voor 1 boek. Dat zijn per boek kosten. Dan heb ik het nog niet over alle algemene overheaskosten. Die worden over alle boeken verdeeld. En er werd gevraagd naar het breakeven point. Dat bereken je niet met de omzetten van andere boeken.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Is dat zo?

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@A. Redhed ex-10000. Even verduidelijken dat niet dat éne boek de uitgeverij overeind moet houden. Wij hebben ook boeken waarvan er geen 100 verkocht worden over 2 tot 3 jaar. En dan denk je bv wel na voor je een nieuwe uitgave van die auteur uitgeeft. Ik heb nu geen juiste bedragen bij de hand maar het enkel drukken van 500 boeken van 200 à 300 blz. (maakt niet zoveel uit hoor) lopende tekst, zonder kleurenillustraties binnenin, kost zo'n 2500 euro. (pocket - garenloos ingebonden - kaft kleurendruk 250-300 gr. karton). Jouw verkoopprijs (15 euro) gaan we heel breed halveren voor externe kosten naar boekhandel enz. Dat is toch ruim genomen. Dan krijgen we 7.500 - 2.500 euro of 5.000 euro over van de verkoop in de globale vaste jaarkost van de uitgeverij. Dan mogen er nog heel wat boeken in stock liggen... Maar met het ganse pakket is dit bedrag welkom. Of de telefoniste of klusjesman nu inplaats van naar het toilet te gaan of buiten een sigaret staat te roken een telefoontje pleegt voor jouw boek... Zo moet je het gebeuren in de uitgeverij zien als een totaal gebeuren. Maar hoe hoger je in de ranking staat, hoe meer men ook van je verwacht. Maar als nieuweling in de uitgeverij... Je komt er vlug in als je schrijverstalent opvallend op een bureau terecht komt. Haal ergens een prijs! Ik begrijp je helemaal best als je dat éne boek afzonderlijk bekijkt. Maar zo is het niet. Of je al dan niet mee op de folders komt te staan, of op de website... Je stapt gewoon mee in het ganse project. Het énige doel van de uitgeverij. Layout is vakwerk... Maar de meeste kosten gaan eigenlijk naar dat corigeren/redigeren. Daar gaat nogal wat tijd over en is voor de uitgeverij uiterst belangrijk om een naam te behouden. Daarom ook heel belangrijk een zo taalkundig degelijk manuscript in te sturen, zodat de correctors soepel je fouten kunnen bijschaven. Als ze op je eerste blad, of inleidend schrijven al een reeks opmerkelijke taal- en stijlfouten ontdekken denk ik niet dat ze ooit aan blz. 5 van je manuscript geraken. Begrijpelijk dat dan niet een beleefd gefundeerd antwoord zal volgen en is een standaardbriefje ruim voldoende. Alvorens je het manuscript opstuurt moet jezelf op en top tevreden zijn over je eigen werk. Het moet voor u af zijn. De uitgeverij zal nog voldoende aanpassingen, of nodige aanwijzingen geven.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Gilbert Ik kan niet anders doen dan je gelijk geven, maar 30 jaar geleden zat ik in een aanverwante branche. Sindsdien is er wel het nodige veranderd mede gerekend het feit dat met het stijgen der jaren mijn NL er niet beter op geworden is. Dus toen ik uiteindelijk het licht zag en bemerkte dat mijn ms verre van smetteloos was heb ik terstond deskundige hulp ingeroepen. (ik hoop dat er nog rode inkt te krijgen is) Ik kwam tot de verbijsterende ontdekking dat corrigeren en tekst lezen c.q. redigeren een hele kostbare aangelegenheid is. Jij stelt dat zelf ook. Maar wat denk je van een omslagontwerp? Uit je antwoorden krijg ik de indruk dat een kosten/baten analyse een tamelijk zinloos verhaal is en dat je eerder spreekt over het maken van een na calculatie om te weten of een project geld heeft opgebracht of niet. Er is nog een heel ander punt dat hier niet wordt genoemd en dat is de BTW verrekening. De POD drukkers hebben het daar ook niet over. Pas toen ik in jouw Belgie een offerte aanvroeg (die me uiterst correct werd aangeleverd met alle bijzonderheden van papiergewichten tot af te nemen aantallen) kwam ik erachter dat dat aspect niet wordt meegenomen. (bij de POD drukkers) Maar we praten wel over 19% van de netto kostprijs. Dus dit komt nog als een verrassing achteraf?

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
marriejeanne. Ik zit hier in Vlaanderen en bij mijn weten is dat hier niet van toepassing. Maar het kan hoor. Dat ligt ook meer in de juridische sfeer en dat is mijn zwakke plek voor kennis. Daarom misschien dat ik zeg: mondelinge afspraak. Want het wordt nooit op papier gezet. Dat weet ik wel. Maar ik meen dat dit vooral is omdat wij onze naam, auteurs en boeken op de markt willen brengen en het niet helemaal eerlijk is als we de auteur op een voordelige manier een stukje van die markt naar zich laten toehalen. Van eigen boeken mag men meerdere ex. kopen. Maar van andere auteurs lijkt me al verdacht. Je kunt gelijk hebben.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik meen me te herinneren dat we, werkzaam bij een uitgeverij, de door hen uitgebrachte boeken mochten aanschaffen met 40% korting. Dat was ongeveer 10 jaar geleden. Later veranderde dat. Ook jammer voor mijn vrienden. :)

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Gilbert, je schrijft: "Gewoonlijk is er wel de mondelinge afspraak tussen uitgever-auteur dat eigen werk aan boekhandelsvoorwaarden kan aangekocht worden. Soms geldt dit voor het hele uitgeversfonds." Ik dacht dat daar een wetswijziging was geweest. Auteurs mogen niet meer voordelig het werk van de uitgever bij wie ze publiceren, kopen. Athans: niet meer zo voordelig als voorheen.
Marriejeanne, daarom staat er ook: mondelinge afspraak. Indien gewenst kan ik je in een pb nog wel wat tips geven hoe dat in Nederland op te lossen is :wink:

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat lees ik dan toch weer snel en nonchalant over de subtiele hints heen! (En wat ben ik gezagsgetrouw...! Als ze tegen mij zeggen: Dat doen we niet meer, want het mag niet meer, dan denk ik: Dat doen ze niet meer, want het mag niet meer. Zijn er nog meer van die types in de zaal?) Graag, dus, Zjors! :thumbsup:

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
ThePhantom. Even de BTW. Hier is dat omwille van het culturele slechts 6% voor boeken. Daarom dat we al jaren een actie voeren om dat ook voor de muziek-CD toe te passen. Daarvoor is het hier 21%. Op een budget-CD van 10 euro gaat er 2 euro BTW naar de staat. En muziek is toch ook cultuur. Als drukkerij-uitgeverij hebben wij het gemakkelijker en krijgen soms BTW terug. Gewoon omdat we op de aankoop van materialen als papier enz. 21% BTW betalen aan de leverancier en op de verkoop van boeken slechts 6% BTW ontvangen van de koper. Het gebeurt dat we sommige maanden bij een zware aankoop van karton en papier dat we BTW recupereren. Dit is hier geen punt. Dus alles wat met gedrukte cultuur te maken heeft heeft BTW 6%. Nee toch niet hoor. Naast de globale nacalculatie doen we ook een gedetailleerde kosten/baten analyse. Maar daar wilde ik het hier niet over uitleggen omdat het dan nogal ingewikkeld wordt omdat een boek bij de uitgeverij zelden een direkte verkoop is zoal een TV aankopen of zo. De werking van een uitgeverij moet men zeker over een veel langere termijn zien. Zowel in terugblik als toekomstplanning. Dus de beiden zijn zeer belangrijk om daarin beslissingen te kunnen nemen. Een omslagontwerp is iets specifieks dat ik ook niet dadelijk aangehaald heb omdat hierin de auteur ook wel zijn zegje heeft. Maar niet altijd. Ook de corrector kan daarin zijn bijdrage leveren omdat die ondermeer het verhaal gelezen heeft. Maar zeker de ontwerpster als kunstenaar heeft haar uiteindelijke zeg. Gewoonlijk maakt zij twee ontwerpen en wordt op de redactie, na wat uitleg, gekozen. Meestal op basis van het meest aantrekkelijkec als koper. Je weet ook dat de cover, dikwijls belangrijker dan het manuscript, doet kopen. In deze kapitalistische maatschappij staat kwaliteit op de tweede plaats na het oog. Mensen kopen oogverblindend. Eten doen we toch ook meestal met de ogen. Kokhalzen met kokkunst!