Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

herschrijven en woorden tellen

4 januari 2008 - 13:19
Allereerst iedereen de beste wensen voor het 2008 en dat het maar een heel productief jaar mag worden! Ik vroeg me af hoe jullie herschrijven en of jullie daar ook speciale trucjes voor hebben of tips. Zelf ben ik, als beginneling, toch wel erg gecharmeerd geraakt van het woorden tellen. De verhaallijn is af en nu gaat het er vooral om te schrappen en om zinnen en woorden op een weegschaal te leggen. Elke keer als ik een paar pagina's heb doorgelezen, tel ik de woorden en houd ik in een schrift bij hoeveel er bij zijn gekomen of zijn verdwenen. Het geeft best wel voldoening als er zo'n 1.000 woorden sneuvelen bij het herschrijven van 100 pagina's ;-). Ik vraag me af of meer mensen zo kijken of het schrappen effectief is? Ik heb er nog niet over gelezen. Zelf vind ik het motiverend om telkens een overzicht te zien, een soort teken dat ik goed op weg ben. Misschien is het ook wel een nadeel, omdat ik teveel ga schrappen, omdat ik een goede score wil halen met het aantal woorden dat eraf gaat ;-). Gelukkig zijn er bij mij genoeg woorden te schrappen, zoals herhalingen, twijfelwoordjes, 'hij zei' en 'zij zei' enz. En bij elke herschrijfronde leer ik weer nieuwe dingen (hoera voor de schrijffora!), dus zo zal ik vast nog wel een poosje bezig blijven ;-). Maarja, ik heb nu al zoveel tijd in mijn manuscript gestoken, dat het zonde is om er niet mee door te gaan, dus een groot deel van 2008 zal ik wel gedoemd zijn tot het herschrijven ;-), mijn eigen schuld, want ik merk nu dat ik wel aan een erg lang verhaal ben begonnen ;-). Qua stijl maak ik nog veel fouten, dus als mensen nog tips hebben vanuit hun eigen ervaringen over stijl (bijv. 'beginnersfouten), dan is dat misschien wel leerzaam, ook voor andere beginners. De fouten die ik nu van mezelf zie, - is dat bepaalde woorden iets te vaak worden herhaald, terwijl ze ook door een synoniem kunnen worden vervangen. - dat in dialogen te vaak 'hij zei' wordt gezegd en dat ik ook de neiging heb om achter het 'hij zei' een gevoel te plakken ('zei hij somber/vrolijk/kil') of het te vervangen door 'knipoogde hij', 'lachte hij,', waardoor de emoties tijdens zo'n dialoog heen en weer vliegen. Dan vergeet ik dat de lezer zelf ook wel in staat is om te begrijpen hoe het wordt bedoeld. - daarnaast heel veel woordjes als 'nu', 'ondanks', 'maar', 'nog steeds', 'even later' enz. enz. enz. en vast nog wel veel meer, maar dit zijn de punten waarop ik het manuscript nu probeer te verbeteren. Ik ben benieuwd hoe jullie te werk gaan.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 januari 2008 - 13:40
Ik krijg meer worden als ik ga herschrijven, ben nogal kort van stof en wordt vaak gewezen op het uitgebreider beschrijven. Zodoende schrap ik minder dan dat ik toevoeg.

4 januari 2008 - 14:13
Als je zegt: Er sneuvelen 1.000 woorden op 100 pagina's, dan zijn dat toch nog maar 10 woorden op 1 pagina. Nu weet ik niet hoeveel woorden je op een pagina hebt staan? Probeer voor de oefening eens 10% van een pagina te schrappen? Zien wat er dan gebeurt?

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 januari 2008 - 15:02
Er zijn wel schrijfboeken te verkrijgen waar bijvoorbeeld de meest gemaakte stijlfouten wel in staan. Ik geloof dat Renkema hier vaak genoemd wordt (zelf heb ik die niet).

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 januari 2008 - 16:01
Mijn grote fouten: Te veel verkleinwoord(jes.) Een (hele) :thumbsdown: berg (met) :thumbsdown: stopwoorden die ik met zoek en vervang opspoor en opnieuw bepaal of ze (wel) :thumbsdown: nodig zijn. Snappie :wink: Voorbeelden: altijd, helemaal, weer, jullie, heel, wel, best enz. Ik schrijf ze (allemaal) :thumbsdown: op en elke tekst doorzoek ik op deze woorden. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 januari 2008 - 19:39
@marriejeanne: Wat je voorstelt klinkt heel eng hoor! Ik heb zo'n 550 woorden per pagina en ik vond 10 woorden minder per pagina al een redelijk gemiddelde. Toch sneuvelden tijdens de 2e ronde weer zo'n 10 per pagina en ik verwacht er nog meer te kunnen lozen in een volgende ronde. Ik weet niet of ik in een keer 10% minder kan schrijven, want ik vind het soms moeilijk om dingen te veranderen ('kill your darlings'). Voor mij helpt het om die beslissing naar de volgende herschrijfronde uit te stellen en vaak val ik er dan wel over. Als ik uitga van 5 herschrijfrondes (worden er waarschijnlijk wel meer ;-) ), dan is 10% minder per pagina ook nog wel realistisch, maar ik ben toch wel huiverig om in een keer zoveel te veranderen... Ik merk wel dat ik steeds meer ervaring erin krijg en tot nu toe lijkt het er ook beter van te worden :-). @wonderer: Geef me dan een teletijdmachine zodat ik terug kan naar de tijd voor het werd geschreven ;-). Als ik toen had geweten wat ik me op de hals haalde, was ik er misschien nooit aan begonnen ;-). @Trenke: De schrijfwijzer heb ik, maar daar vind ik het niet in. Wel hoorde ik van het Handboek voor schrijvers en waarschijnlijk staat het daar in? Ik heb inmiddels wel opgevangen dat dat ook een belangrijk boek is. Ik denk dat ik het maar ga halen ook! @Ellis: wat een mooie voorbeelden. Ik ga ze toevoegen aan mijn lijstje, want ik herken een aantal gelijk! De tekst op zulke woorden doorzoeken is ook een goede tip.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2008 - 0:37
@Ajstinad om je een idee te geven ik had 80.000 woorden, heb het gereduceerd tot ongeveer 50.000 woorden. En dat terwijl ik over het algemeen wat té kort door de bocht schrijf. Conclusie ik heb hele stukken eruit gegooid. Herschrijven: ja. Woorden tellen: nee. Het aantal woorden is niet belangrijk, het verhaal wel. Meer afstand nemen van je verhaal en bij elk stuk kijken voegt het iets toe aan je verhaal: ja of nee. Bij nee, stuk eruit gooien. Je werkelijke verhaallijn zal dan duidelijker worden. Bij ja, kijken wat het precies toevoegt en nagaan of de vorm die je gekozen hebt klopt. Dat is tot nu toe mijn ervaring.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2008 - 10:11
De vraag is wat het beste moment is om te herschrijven. Als je jezelf dwingt om op een bepaald moment woorden te schrappen, komt dat op mij eerder dwangmatig over dan effectief en overwogen. Ik zou eerst eindeloos schrijven, het een tijdje laten rusten en dan pas gaan herschrijven. Herschrijven heeft immers m.i. als doel om de boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen. Enige afstand is dan nodig. Stopwoorden eruit halen, spellingscontrole etc. kan helemaal op het eind.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2008 - 10:33
Alleen maar schrappen om het schrappen gaat zijn doel voorbij. Boeken over schrijven vertellen je wat je moet schrappen. Bijvoorbeeld veel bijvoegelijke naamwoorden. Een mooi voorbeeld vind ik: de gele zon. Tja, die is meestal geel, dus voegt het niet veel toe.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
5 januari 2008 - 14:35
Er schijnt een soort van wet te zijn: tweede versie = eerste versie - 10 % Ik las dat bij Stephen King in zijn boek over zijn leven en schrijven. Hij herschrijft meestal pas zes weken nadat hij de eerste versie heeft voltooid. In die zes weken doet hij andere dingen dan schrijven, vooral veel wandelen. Ik ben heel anders. Ik herschrijf terwijl ik met de eerste versie bezig ben. Schrappen hoort daar zeker bij. Dan let ik op teveel overbodige bijwoorden en bijvoegelijke naamwoorden, beeldspraak en zinsdelen die dubbelop zijn, aanloopzinnen, enz. "Hij keek heel erg geschrokken om. Zijn ogen stonden wijdopen en zijn mond was een dunne, strakke streep van angst. Hij vroeg zich in zijn binnenste af wat er aan de hand was, wat hem overkwam, wat er in hemelsnaam gebeurde. De zwarte schaduw naderde zeer snel en voor hij het wist, werd hij bedolven door een zwarte duisternis." [ :\\ Jakkes, excuus voor dit lelijke stukje tekst, maar het is bedoeld als voorbeeld.] Wat kan net zo goed weg? "Hij keek heel erg geschrokken om. Zijn ogen stonden wijdopen en zijn mond was een dunne, strakke streep van angst. Hij vroeg zich in zijn binnenste af wat er aan de hand was, wat hem overkwam, wat er in hemelsnaam gebeurde. De zwarte schaduw naderde zeer snel en voor hij het wist, werd hij bedolven door een zwarte duisternis." Dan wordt de tekst dus: "Hij keek om. Zijn mond was een dunne streep van angst. Wat was er aan de hand? De schaduw naderde snel en voor hij het wist, werd hij bedolven door duisternis."

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2008 - 21:27
@Maya: Wat knap dat je zoveel woorden eruit hebt gekregen, want ik neem aan dat het verhaal ook zonder ze kon ;-). Ik heb nu een beetje afstand van het verhaal gekregen en merk dat ik woorden en soms hele zinnen gemakkelijker weg durf te gooien. Dat is toch al een stap vooruit en zolang ik het gevoel houd dat het er beter op blijft worden, zal het nog wel korter worden. @Eliza: Het is geen gelukkig geen dwangmatigheid, want het gaat me niet om het schrappen zelf. Wel vind ik het leuk om te zien dat er een gemiddelde zit in het aantal woorden dat per pagina verdwijnt. Ik denk dat dat ook komt omdat ik een beetje afstand heb gekregen en omdat ik veel heb bijgeleerd. Daarom zie ik, denk ik, beter mijn eigen fouten en een daarvan is dat ik soms wat langdradig ben waar het korter kan. Als ik op een pagina niet op minder woorden uitkom, dan is het waarschijnlijk al redelijk goed ge(her)schreven, maar tot nu toe komt het nauwelijks voor (wellicht in een volgende ronde). @Ariadne: Ik ben zo bezig als jij het ongeveer beschrijft ;-). Het is een opluchting dat ik niet zo slecht schrijf als in het voorbeeld, maar het is wel een goed voorbeeld! Ik merk dat ik door zulke voorbeelden nog beter op ga letten, ook hier op het forum. (Want ik ben eigenlijk dus van nature soms al een beetje iemand die zeer overvloedig en zeer uitgebreid teksten schrijft...)

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
5 januari 2008 - 22:03
Ik merk dat ik door zulke voorbeelden nog beter op ga letten, ook hier op het forum.
Good for you!
(Want ik ben eigenlijk dus van nature soms al een beetje iemand die zeer overvloedig en zeer uitgebreid teksten schrijft...)
:lol:

6 januari 2008 - 1:35
"Hij keek om. Zijn mond was een dunne streep van angst. Wat was er aan de hand? De schaduw naderde snel en voor hij het wist, werd hij bedolven door duisternis." "Wat was er aan de hand?" kan ook weg. Dat vraagt de lezer zich waarschijnlijk al af. Dan krijg je: "Hij keek om. Zijn mond was een dunne streep van angst. De schaduw naderde snel en voor hij het wist, werd hij bedolven door duisternis." Zo blijft er idd nog maar een fractie over van het geheel.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
6 januari 2008 - 9:33
Ik weet het niet. Je kunt ook te veel schrappen. Neem de korte zin en een iets langere. De korte zin is duidelijk, maar een langere zin kan m.i. weer spannender en beeldender zijn. Het hangt er ook van af waar je in het verhaal zit. Het een zal een uitgebreide beschrijving vragen en het andere niet. "Hij keek om. Zijn mond was een dunne streep van angst. Wat was er aan de hand? De schaduw naderde snel en voor hij het wist, werd hij bedolven door duisternis." "Hij keek geschrokken om. Zijn ogen stonden wijdopen, zijn mond was een dunne, strakke streep van angst. Hij vroeg zich af wat er in hemelsnaam gebeurde, wat hém overkwam. De zwarte schaduw naderde nu snel.Voor hij het wist, was hij bedolven door een zwarte duisternis."

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 januari 2008 - 10:44
Ik denk dat er niets tegen lange zinnen is, het schrappen gaat om overbodige dingen. Zoals te veel bijvoeglijk naarmwoorden. Ik las gisteren bij mezeld een mooi voorbeeld: Ik werd aan haar voorgesteld: "Anika, dit is mevrouw X," zei mevrouw Y. Die eerste zin kan natuurlijk compleet weg. Na de zin van mevrouw Y is natuurlijk duidelijk dat ik aan iemand wordt voorgesteld. En ik schrijf en schrap als een wilde door elkaar heen. Ik schrijf niet eerst en ga dan schrappen, want tijdens het schrijven schieten me dingen te binnen voor andere hoofdstukken die ik dan gelijk aanpas. Elke keer als je begint met schrijven, lees je een stukje terug en dan komen er ook schrap of veranderideen.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 januari 2008 - 14:42
De ene herschrijfronde maak krijg ik meer woorden, de andere weer minder. Ligt net op welk gedeelte ik de nadruk leg in een herschrijfronde. De laatste ronde van mijn manuscript kwamen er juist meer woorden bij. Als ik goed oplet tussen evenwicht van omschrijvingen, komen er woorden bij (ik ben geneigd te weinig te omschrijven) Als ik let op bijvoeglijke naamwoorden wordt er juist weer meer geschrapt.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 februari 2008 - 21:47
De eerste echt grove versie van mijn nieuwe boek is bijna af. Ik schrijf de eerste versie nogal kort door de bocht. De tweede ronde zal worden: inkleuren, verdiepen, beschrijvingen toevoegen, mooiere tijdsovergangen maken enz. Het worden daardoor waarschijnlijk in totaal meer woorden terwijl er veel uit het origineel verdwijnen zal. Volgens de schrijfboeken is het beter echt opnieuw te schrijven dan te gaan klooien in de bestaande tekst. Bij opnieuw schrijven ga je volgens de boeken weer in de emotie en de actie mee. Ook vloeit alles beter in elkaar over na het weghalen van stukken. Dus, in de eerste geprinte versie aantekeningen maken en dan gewoon helemaal opnieuw beginnen. Het is een hoop werk maar spreekt me wel aan. Hoe doen jullie dat?

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
6 februari 2008 - 21:58
Ik zou het doen zoals jij zegt, in de geprinte versie (of de versie op het scherm) aantekeningen maken en dan herschrijven op de computer met de oude versie onder wat je nieuw typt. Telkens wel een paar alinea's van de oude versie verwijderen anders zie je niet meer waar je verhaal nou over gaat.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 februari 2008 - 22:08
Ik had hiervoor speciaal een oude laptop, jammer genoeg doet de floppydrive het niet meer en krijg ik mijn tekst er niet op. :crybaby: Dat zal printen worden vrees ik.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
6 februari 2008 - 22:24
Een laptop met Floppydrive? Bestaan die dan? :confused: Je kan ook via USB-stick overzetten. Of hebben ze die niet in het stuk Turkije waar jij woont? Of gewoon 2 word-schermen onder elkaar. Zonder de balken opmaak enzo bovenaan, dan scheelt het alweer een heel stuk.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
6 februari 2008 - 23:13
Ken je niet iemand die een losse diskdrive (ik neem aan dat je die bedoelt en niet een floppydrive met die grote slappe dingen erin) heeft die je via een usb-poort aansluit? Ja, die ken je wel, ik heb er zelfs twee, maar niet in Turkije. Ik doe nog steeds alles op die kleine disks. Elk manuscript op een andere disk. Die dingen zijn trouwens niet duur, hier kosten ze zelfs maar 15 euro dus bij jullie vast nog minder. Maar als je er even een kan lenen is het nog handiger.

6 februari 2008 - 23:25
Ik lees mijn eigen teksten 100.000 x over. En elke keer verandert er iets. Laatst heb ik twee hoofdstukken (lees: 6.000 woorden!) weggeflikkerd. En dat terwijl ik er zo enorm op heb zitten ploeteren om ze goed te krijgen. Bij objectieve lezing (na tig tijd) zie je ineens dat het er gewoon uit moet. Vandaar dat geploeter tijdens het schrijven: het moest niet. Die 6.000 woorden bewaar ik wel. Maar ik denk dat er nooit meer iets mee gebeurt.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 februari 2008 - 0:34
@Zjors - Je bedoelt vermoedelijk een USB stick. Maar een heel manuscript plus binnenwerk en omslag krijg je nooit op zo'n ding. Misschien wel op een Compact Flash kaart. Alleen de omslag van mijn boek is al 4 Gb. Platte tekst natuurlijk wel maar ik hou ervan om alles bij elkaar te houden en heb ik een externe diskdrive van 500 Gb voor beeldmateriaal en tekstopslag. Dick Walda vertelde me dat Roman Polanski eens 4 jaar over een scenario gedaan heeft en inmiddels loop ik ook al die kant uit. Episoden heb ik wel drie keer herschreven, drie hoofdstukken verwijdert en nog eens een kleine 100 pagina's aan overtollig vet weggehaald: te lange zinnen, herhalingen, nutteloze woorden etc. Research kostte me veel tijd. het nareizen van de hoofdpersoon uit het boek ook. Ik heb een stapel zeekaarten van 20cm dik en een DVD met alle zeekaarten van de wereld. Virtueel kon ik controleren of de gegevens zoals ik die gekregen had ook daadwerkelijk klopten, ook de afgelegde afstanden kon ik op die manier controleren. Verder mijn zee-ervaring kan me vertellen onder welke weersomstandigheden er met welk zeil gevaren kan worden en wat dan de eventuele snelheden zijn. En dat brengt me op een leuk idee.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 februari 2008 - 8:31
Ik heb een losse diskdrive met usb aansluiting. Ik dacht daar de tekst op te zetten en in het oude laptopje te proppen. Laptop geeft aan het niet te kunnen lezen. Usb aansluiting heeft het oude ding niet. Misschien snapt de oude laptop het nieuwere wegschrijven van word wel niet? Geen idee. Het leek zo handig. De oude om te lezen en de nieuwe voor de verse tekst. Printen is een optie maar liever niet. Twee documenten open is echt niet handig. Ik doe dat wel voor vertalen, dan is er niet zo veel overzicht nodig.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 februari 2008 - 11:56
@ Marriejeanne schreef: Ik lees mijn eigen teksten 100.000 x over. Heerlijk om dat te lezen. Zelf ben ik al bijna voor de 10.000e keer alles aan het lezen, maar ik verwacht dat ik ook richting de 100.000 ga voor ik echt tevreden ben. Toen ik hier pas kwam, schreef ik heel trots dat mijn verhaal bijna klaar was, maar met alle tips die ik krijg (ik heb zelfs een boekrecensent kunnen strikken die me nog 1.000 uur werk gaat opleveren ;- ) ) heb ik de deadline maar op het eind van dit jaar gelegd. Het 'probleem' is dat ik veel bijleer en dat telkens weer lijk te kunnen gebruiken. Maar na die 100.000e keer herschrijven hoop ik iets in handen te hebben waarbij ik niet telkens denk: dat kan beter. Zolang ik dat blijf denken, zal ik wel blijven herschrijven ;-). @DeEllis Kan je met je oude laptop het internet op? In dat geval zou je een g-mailadres op de laptop kunnen aanmaken, zodat je je teksten via een omweg naar je laptop kunt sturen. Je hebt dan geen outlook ofzo nodig, alleen toegang tot internet. Zo doen ze het in mijn verhaal ook ;-).