contract
Beste mensen,
Ik lees al een tijdje mee in de verschillende forumonderwerpen en heb zo al aardig wat opgestoken over hoe het er aan toe gaat in het 'schrijvers wereldje.' Daarvoor wil ik jullie bedanken!
Nu heb ik zelf een vraag, wat gaat over het contract dat een uitgever mij heeft aangeboden. We hebben onlangs een goed gesprek gehad en zij zijn erg enthousiast over mijn manuscript; een boek voor kinderen vanaf een jaar of 10. Het is een betrouwbare, traditionele uitgeverij waar ik goede verhalen over heb gehoord.
Nou staat er in mijn contract dat ik 100 exemplaren zelf moet afnemen en dat er geen royalty's worden verrekend over de eerste 500 verkochte boeken. Het eerste punt hebben we besproken tijdens ons gesprek, dat tweede niet.
Nou wist ik al dat ik van schrijven niet rijk zou worden en het gaat me ook helemaal niet om het geld, maar dit voelt wel een beetje zuur. Het betekend dat ik pas vanaf de tweede druk, als die er komt, eraan ga verdienen. Misschien is dit tegenwoordig de norm?
Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Je zou om te beginnen kunnen…
Lid sinds
15 jaar 11 maandenRol
Je zou om te beginnen kunnen vragen waarom men pas royalty's wil betalen na de eerste 500 verkochte exemplaren - en of men verwacht er meer dan 500 te verkopen. En op basis waarvan men 500 boeken gaat drukken: op basis van bestellingen, dus printing on demand? Of maakt men een oplage van 500 boeken?
In hoeverre gaat het om een traditionele uitgeverij, en hoe definieer jij - of hoe definiëren zij zelf - traditioneel?
Het is een betrouwbare,…
Lid sinds
14 jaar 7 maandenRol
Mee eens met Thérèse. Deze twee opmerkingen klinken als een tegenspraak.
Bedankt voor jullie reacties…
Lid sinds
6 maandenRol
Bedankt voor jullie reacties! Ik had ook een mail gestuurd naar de uitgever met de vraag om uitleg over dit punt in het contract, maar moet nog even geduld hebben voordat ik een antwoord kan verwachten.
Verder klinken jullie niet heel verbaasd, komt dit vaker voor bij de gewone uitgeverij? Met andere woorden, is dit een eis die te verwachten is? Het is mijn eerste boek, ben geen bekend persoon en heb ook geen grote achterban waaraan ik honderden boeken kan verkopen. Ook de uitgever loopt dus een risico.
Het is geen POD. De eerste druk bestaat uit 500 exemplaren, dit is inclusief de 100 die ik zelf moet afnemen. Ze zeiden te verwachten dat het boek goed zal lopen, en dat zou betekenen dat er een tweede druk komt van nogmaals 500 stuks. Het voelt zo oneerlijk dat ik pas vanaf dan er wat aan verdien. Niet dat het mij om het geld gaat hoor, ik was er al vanuit gegaan dat ik niet rijk word van het schrijven.
Verder vind ik het ook een ontzettend spannend avontuur en schrijf gewoon lekker verder. Ze hebben zelfs gevraagd of ik een tweede deel wil schrijven, dus dat is wel een heel groot compliment!
Ze zeiden te verwachten dat…
Lid sinds
15 jaar 11 maandenRol
Op basis waarvan? Hoe ziet de marketingmachine eruit?
Hoe ga je dan 100 boeken verkopen?
Misschien moet je een rekensommetje maken van in- en verkoopprijs, en dan een besluit nemen.
Verder klinken jullie…
Lid sinds
14 jaar 7 maandenRol
Nee, nee, bij reguliere uitgeverijen niet. Als ik weinig verbaasd klink, is het omdat ik niet opkijk van vanity press die zich weet voor te doen als regulier en bonafide uitgeefkanaal. Dat is hoe ze zich allemaal voor willen doen. Wat je omschrijft doet me zwaar betwijfelen hoe professioneel en eerlijk deze uitgeverij is.
Misschien is het uitgeefveld de laatste tijd zo hard veranderd dat ik inmiddels out of touch ben, maar niets hieraan klinkt mij bijzonder koosjer in de oren. Zou je willen delen over welke uitgeverij we het hebben?
Ja, dat zou ik ook zeggen als ik jou 100 van je eigen boeken probeerde te verkopen... Hoeveel willen ze dat je hen voor die partij van 100 betaalt? En hebben ze jou een overzicht gegeven van hun eigen markettingplan, ondertussen? Om dit voor jou (financieel) interessant te maken, moet er dus meer dan 500 exemplaren verkocht worden. Wat gaan zij allemaal doen om dat mogelijk te maken? Dat mogen ze je eerst eens goed uitleggen.
Ik denk niet dat je ernaast zit met dit gevoel.
Daar gaat het niet om. Dat is geen reden om je te laten afzetten. Je kunt de rechten voor je boek maar één keer verpanden, en dat kun je dus maar één keer verkeerd doen. Dat zeg ik niet om de druk op jou op de voeren, maar op de partij met wie je aan tafel zit. Jij neemt ook een risico door hen de (vermoedelijk exclusieve) uitgeefrechten te verkopen. Daar mag je wat voor terug vragen. Dus vraag je niet af wat jij allemaal in zou kunnen leveren om dit mogelijk te maken, vraag ze waarom jij met hén in zee zou willen gaan.
Zoek een andere uitgever. …
Lid sinds
8 jaarRol
Zoek een andere uitgever.
Mijn vermoeden is dat die honderd boeken die je zelf afneemt bij de onbetrouwbare uitgevrij zijn eigen zakken er mee vult. De overige 400 boeken gaan mogelijk niet bestaan. Waarschijnlijk komt de onbetrouwbare uitgeverij met een uitvlucht dat ze de andere 400 boeken niet kunnen drukken en vragen nog meer geld.
Zelfs voor een POD uitgevrij is dit te erg.
Bij een kleinere uitgeverij…
Lid sinds
18 jaar 8 maandenRol
Bij een kleinere uitgeverij is het normaal dat je mee betaald, bijvoorbeeld door het afnemen van die eerste 100 boeken. Zover ik weet hoef je bij een grotere uitgeverij helemaal niks mee te betalen. Maar geen royalty's over de eerste boeken die verkocht worden? Daar zet ik een vraagteken bij. Ik weet niet om welke uitgeverij het gaat, maar zoek ervaringen van anderen over deze uitgeverij. Vaak kom je het al snel tegen als je met een vanity uitgeverij te maken hebt.
Verder klinken jullie niet…
Lid sinds
18 jaar 8 maandenRol
Het ligt ook een beetje aan je genre. Ik heb zelf tien jaar geleden een kinderboek uitgebracht via Zilverbron. Zij zijn gespecialiseerd in fantasy en met dit genre zijn ze de grootste. Zilverspoor is de moederonderneming en Zilverbron kan je een beetje als het zusje van Zilverspoor zien. Bij Zilverbron betaal je 1995,- in ruil hiervoor krijg je 100 boeken om zelf te verkopen (ik had iets meer gekregen omdat ik een dun boekje had) als je alle boeken hebt verkocht, heb je je inleg terug. Daarnaast wordt er meer aandacht besteed aan redactie en krijg je van hun verschillende tips voor de promotie van je boek. De boekpresentatie moet jezelf regelen, maar ze helpen wel met de promotie hiervan. Zilverspoor en Zilverbron staan samen in dezelfde stand op festivals. Je krijgt 10% royalty's over de verkochte boeken en boeken die je hebt verkocht tijdens de festivals krijgen een extra percentage uitbetaald.
Dit is 1 van de weinige reguliere uitgevers die ik ken, die op deze manier werken. Je hebt kans dat je bij een kleinere uitgever ook de vraag krijgt om de eerste 100 boeken af te nemen, maar dan hoor je nog steeds je royalty's te krijgen.
Hou er rekening mee dat het heel lastig is om als onbekende schrijver 100 boeken te verkopen. Je zal veel zelf bij (boeken)markten moeten gaan staan. Waarbij het handig is om dit met meer schrijvers samen te doen, anders sta je daar met een gekochte kraam waar 1 boek opstaat. Met andere schrijvers kan je de kosten van de kraam delen en heb je meer boeken in je kraam plus gezelliger. Je kan bij de boekenwinkels vragen om je boek in consignatie te verkopen. Hierbij heb je weinig kans bij de grotere boekenwinkels, die halen hun boeken allemaal via CB, maar de kleine plaatselijke boekenwinkels willen dit vaak wel doen. Je spreekt dan af met een contract dat zij een klein percentage krijgen per verkocht boek.
Uiteindelijk heb ik na tien jaar zelf ongeveer 70 boeken van de 120 'verkocht.' Behalve verkoop aan familie en andere bekenden, heb ik ook veel boeken weggegeven. Bij meer bekendheid en meer boeken zou het op een gegeven moment makkelijker moeten worden.
Maar ik zou dus niet te snel akkoord gaan met wat je nu geboden is.