Lid sinds

5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#538 Nehalennia

27 december 2024 - 20:23

 

Er blijft zand in zijn sandalen zitten. Die zijn echt niet gemaakt voor dit klimaat. Gaius Aelius Blandus loopt zwijgend naast hem, samen verzonken in gedachten. Het uitgesleten pad loopt steil tegen het duin op. Bovenop die natuurlijke dijk staat een houten wachttoren.

'Kijk Tib, ze staan al te wachten op de aflossing.' Tiberius Julius Valens kijkt op. Hij heeft gelijk, twee legionairs die ze niet kennen zwaaien als groet vanaf hun hoge positie. Boven aangekomen hijgen ze allebei. Sinds hun vertrek uit Colonia Claudia Ara Agrippinensium hebben ze niet meer zo hoeven klimmen. Maar het was het waard: de wachttoren heeft een groots uitzicht. Achter hen ligt castellum Flevum. Strakke houten muren omringen het fort. Een paar schepen dansen aangemeerd aan lange steigers die de rivier insteken. Eeuwige rookpluimen van kookvuren kringelen omhoog.

Voor hen golft het water van de zee. Donkerder, dreigender dan hun eigen azuurblauwe Mare Nostrum. Hier heeft de zee de kleur van leisteen. Verder overal waar je kijkt duinen, hoge zandbergen getooid met plukjes gras die dit moerassige land beschermden. Nou ja, beschermen, elk jaar breekt er wel een stuk af en spoelt de zee halve dorpen weg. Waarom iemand hier zou willen wonen is de meeste Romeinen een raadsel. En nu wil de keizer ons naar Brittania sturen. Nog verder weg! Waarom moest hij als derde zoon geboren worden?

In het oranje avondlicht slenteren ze terug door het mulle zand. Aan de voet van het duin slaat Tiberius af. Gaius knikt begrijpend. Aan het eind van het pad, in een kleine duinpan, staat een ruw gehouwen vuilwit marmeren blok waarin vagelijk de trekken van een vrouw te herkennen zijn.

'Nehalennia, schenk me een behouden vaart, en breng me alsjeblieft weer thuis.' Tiberius trekt zijn blinkende bronzen mantelspeld van zijn schouder en legt deze voorzichtig op het blok. Morgen varen ze uit.

 

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2024 - 20:35

Hier hou ik wel van Sonnema.
Leuke originele combinatie van de geschiedenis en een klein verhaal.
Dat hij 'Tib' wordt genoemd. Daar struikelde ik een beetje over. Vind ik iets te ver gezocht. Van de andere kant, wie weet? 

Lid sinds

5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2024 - 20:39

Hoi Angus,

Dankjewel. Ik snap dat je erover struikelt, maar ik weet uit ervaring ( ik ben archeoloog) dat er vondsten zijn gedaan (aardewerk, grafschriften etc) waaruit blijkt dat ze veelal namen afkorten, vooral omdat de meeste mannen officieel drie namen hadden (familienaam, bijnaam/aanwijsvorm zoals derde, en voornaam, vaak vernoemd) zoals ik ze verderop ook gebruik, en dat lijkt toch echt te lang zijn geweest.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2024 - 20:45

Ah, ik dacht al dat jij er meer van afwist :-)
Ook wel een beetje benieuwd waar jij castellum Flevum dan plaatst.
Gewoon nieuwsgierig. Zal dan toch Castricum zijn?

Lid sinds

5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2024 - 20:51

Waarschijnlijk is het Velsen geweest, en zijn er twee fases, waarbij fase twee meer in steen moet zijn uitgevoerd. Wat dat betreft kloppen er wat zaken niet hoor, Nehalennia werd waarschijnlijk verder naar het zuiden aanbeden en pas vanaf de tweede eeuw, en wat dat betreft moet ik bij de beschrijving van Flevum geen houten pallisade neerzetten, maargoed een beetje dichterlijke vrijheid mag wel toch?

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2024 - 20:55

Hoi Sonnema, een vindingrijk verhaal, goed gedaan. Mooie namen ook, het nadeel is wel dat ze in een verhaal met een woordbeperking veel plaats opeisen. Bijvoorbeeld Gaius Aelius Blandus. Waarom niet alleen Gaius? De rest van zijn naam komt verder niet meer ter sprake. Idem bij Tiberius Julius Valens. Je moet de namen opzoeken om de betekenis erbij te krijgen, maar moeten we weten wie die mannen waren om het verhaal te begrijpen? Maar wellicht is dat muggenziften. Het leest wel authentiek en daar gaat het natuurlijk wel om.
Maar zoals gezegd, als je op een woordenaantal moet letten, zijn dit wel woordenvreters. Dat gezegd hebbende, heb je er een bijzonder verhaal van gemaakt ongeveer binnen de gestelde limiet. Het schetst een mooi tijdsbeeld, graag gelezen.

De tweede alinea zou nog wel wat lucht kunnen gebruiken. De zin "Voor hen golft het water ..." zou je op een nieuwe regel kunnen beginnen. Als je de tekst in Word bekijkt, zou de zin "Boven aangekomen hijgen ze allebei." ook op een nieuwe regel mogen beginnen. Hier op SOL lijkt hij daar al te staan.

Bovenop die natuurlijke dijk  ---> boven op

Maar het was het waard: De wachttoren heeft een groots uitzicht.  ---> De achter de dubbele punt hoeft niet met een hoofdletter

'Nehalennia, schenk me een behouden vaart, en breng me alsjeblieft weer thuis.' ---> de komma voor "en" mag weg. 

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2024 - 21:05

'Nehalennia, schenk me een behouden vaart, en breng me alsjeblieft weer thuis.' ---> de komma voor "en" mag weg. 
En ik hou net weer van zo'n komma op die plaats. Een soort rustpunt. Grammaticaal zal het wel niet kloppen, maar toch.

Lid sinds

5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2024 - 21:11

@Fief 

Dank voor je feedback, ik heb serieus overwogen wat te doen met de namen, inderdaad vanwege de woordlimiet. Deze keer heb ik bewust voor de authenticiteit gekozen, ook vanwege de setting, omdat het anders wellicht teveel in het luchtledige hing wat betreft de tijdsperiode e.d.

Verder uiteraard dank voor je technische hulp. Ik heb inderdaad een extra witregel toegevoegd, hoewel ik daarover twijfelde omdat je nog in de beschrijving van het uitzicht zit. De komma laat ik nog even staan, zoals Angus aangeeft vind ik het een fijn rustpunt. Bovenop is me nog niet helemaal duidelijk wat grammaticaal correct is. 

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2024 - 10:39

Goed verhaal zeg. Origineel om de schrijfopdracht in die periode te situeren. Opmerking: "Tiberius ....keek op." Moet dit niet "kijkt op" zijn?

Lid sinds

5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2024 - 11:23

@Johan en Job, dankjewel. Scherp ook Johan, heb het aangepast. Ik heb meerdere versies geschreven in tegenwoordige en verleden tijd en ook verschillende perspectieven, maar deze is erdoorheen geglipt.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2024 - 14:55

Ha Sonnema,
Mooi en orgineel verhaal! Je schrijft: samen in gedachten verzonken, ik zou hier beiden verzonken in gedchten omdat denken bij uitstek iets is dat je niet samen kan doen. (Wel van gedachten wisselen natuurlijk.) Een mooi beeld dat uitgesleten pad. De koosnamen vind ik ook een leuk detail, het brengt het verleden tot leven. Maar kan weg bij: Maar het was het waard. Ik zou de schepen niet op het water laten dansen, maar ze laten weigen op het water. Een eeuwige rookpluim is wel heel lang. Het perspectief is een keer veranderd naar de ik persoon (bij de keizer ons, ik denk dat dit hen moet zijn.) 

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2024 - 15:48

Tijden herleven in dit sfeervolle historische verhaal. De uitgebreide namen geven nog meer sfeer aan het verhaal. Ik zie het ook voor mij. Heerlijke wereld om over te lezen, interessant. Ik zou zelf nog iets over de wacht vermelden, dan voorkom je dat de lezer denkt, wacht, ze liepen net nog naar boven en nu alweer weg. Maar ook dat is een persoonlijke keuze.

Lid sinds

5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2024 - 17:20

Hoi Odile,

Dankjewel voor je complimenten en feedback. Over de wacht had ik graag meer geschreven, ik herken de wat kale overgang zeker. Maar 300 woorden is net te weinig om dat goed neer te zetten. Ik probeer een korte bundel/jeugdboek te maken met verhalen over deze periode. Ik heb net vandaag bij het proeflezen een deel neergezet.