Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#537 Ten minste houdbaar tot

19 december 2024 - 18:00

 

‘Hou eens op met dat gepiel met dat kaarsvet, Stef!’
Zijn moeder verplaatste de brandende kaars waar hij al enige tijd met een verkoolde lucifer in zat te porren. Het was ver na zijn gebruikelijke bedtijd, maar Stef wist dat zolang hij zelf niets zei, de kans groot was dat de volwassenen dit gegeven uit het oog zouden verliezen.
De tafel waaraan hij met zijn familie zat werd afgeruimd, op het met vlekken besmeurde tafelkleed na. Kopjes koffie werden op tafel gezet. In deze chaos kon hij stilletjes blijven zitten waar hij zat. Met de koffie kwam nog iets anders mee. Iets begerenswaardigs waar hij zelden beslag op kon leggen.
‘Zo! Dat die nog bestaan!’ Tante Lida pakte lachend een After Eight uit het doosje dat haar voorgehouden werd. Ook Stef mocht van zijn vader een chocolaatje uit zo’n flinterdun envelopje trekken.
‘Denk jij dat we een vaststaande houdbaarheidsdatum hebben?’
‘Hoe bedoel je?’
‘Dat ons moment van sterven al van tevoren bepaald is?’
‘Ik denk het niet alleen, ik wéét het.’ Oom Felix vouwde het papiertje dat zijn chocolaatje omhuld had klein op en stopte het tussen kop en schotel. Hij boog zich dichter naar tante Lida toe. ‘Ik heb je toch wel eens dat verhaal verteld van onze grootmoeder. Jij kent dat toch ook, Arnold?’
‘Jazeker! …naar de bliksem!’
Stef geneerde zich voor zijn vader. Voor de gekke hoge trillerige stem die hij daar opzette en dat overdreven gezwaai en getril met zijn wijsvinger die hij in de lucht liet priemen. Tante Lida kende het verhaal niet of ze deed in elk geval alsof ze het niet kende. Ze genoot zichtbaar van de acteerprestatie van haar zwager. Dit spoorde Oom Felix aan om des te meer zijn best te doen, zelf het hele verhaal uit de doeken te doen.
‘Onze oma, Aleida van Santen, was stervende. De hele familie was naar Dordrecht gekomen. Dat was nog niet eenvoudig. Jij was net geboren Arnold.’
Stef probeerde zich zijn vader als baby voor te stellen.
‘We zaten met de hele goegemeente om oma’s bed. Opa Gerhard had haar hand in de zijne. Ik was acht jaar, net zo oud als Stef nu ongeveer.’ Hij keek Stef aan. Hij was niet de enige. Ook zijn moeder kreeg hem opnieuw in de smiezen.
‘Moet jij niet allang in bed liggen?’
‘Laat die jongen toch, hij heeft vakantie.’
‘Dit zijn geen verhalen voor een kind. Maar Felix, mocht jij daar gewoon bij zijn?’
‘Ja, dat hoorde bij de opvoeding.’
‘Nou, ik ben blij dat ze dat later anders zijn gaan aanpakken.‘
‘Vlak voordat ze stierf, zei ze: ‘Ik ga eraan en over een week…over een week ga jij ook naar de bliksem.’ Ze wees toen gelukkig niet op mij maar naar opa.
‘Het zal je maar gezegd worden.’
‘Een week later paste opa extra goed op, dat snap je wel. Het was kerst, net als nu, al deden we er dat jaar niet veel aan vanwege oma’s dood. Iedereen was die uitspraak van oma weer wat vergeten. We zaten aan tafel en aten rode bietjes en aardappelen, maf hoe je dergelijke details nooit meer vergeet. Het was nogal ontstuimig weer. Opa stond erop het graf van oma nog te bekijken na de mis. Wij waren alvast met moeder naar opa’s huis gegaan. Ik had vast gezeurd dat ik honger had. Wat denk je? Opa kwam nooit meer thuis. Hij werd getroffen door de bliksem!’
‘En nu naar bed, anders ga je...’ Moeder pakte een onthutste Stef bij zijn schouders.
‘…naar de bliksem!’

 

Lid sinds

5 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2024 - 2:16

Hoi Emmy, ik vind het een bijzonder verhaal en in die zin graag gelezen, maar ik weet niet of ik het een echt spookverhaal vind. Het is natuurlijk bizar dat omoe die voorspelling doet, maar dan denk ik niet meteen aan een spookachtig gebeuren. 
Ik moest even wennen aan de benamingen omoe en opoe. in Nederland zeggen we oma en opa. Opoe wordt door ouderen ook nog wel eens gebruikt voor een oma.)
Het nummer voor de titel moet je nog even veranderen in 537 zodat Lizette weet dat  jou verhaal ook bij de opdracht van deze week hoort.

‘Hou eens op met dat gepiel met dat kaarsvet Stef!’  --> twee keer "met dat" leest niet lekker.
Stef is een aanspreking, achter kaarsvet hoort daarom nog een komma.
‘Hou eens op met dat gepiel met dat kaarsvet, Stef!’

Hij boog zich dichter naar tante Lida toe, ‘Ik heb je toch wel eens dat verhaal verteld van onze overgrootmoeder…jij kent dat toch ook Arnold?’ --> De komma achter toe moet een punt zijn. Het gedeelte achter overgrootmoeder zou ik als een nieuwe zin zetten.
Voor en na een aanspreking hoort nog een komma.
Hij boog zich dichter naar tante Lida toe. ‘Ik heb je toch wel eens dat verhaal verteld van onze overgrootmoeder. Jij kent dat toch ook, Arnold?’

‘Jazeker! ….naar de bliksem!’ Stef geneerde zich voor zijn vader. ---> De zin met Stef hoort op de volgende regel. Deze hoort namelijk niet bij de gesproken zin, want ik neem aan dat Arnold dat zegt.
Een beletselteken bestaat uit drie puntjes. Op de site van Onze Taal vind je uitleg over dit teken.
https://onzetaal.nl/taalloket/beletselteken

‘De moeder van onze moeder, Aleida van Santen, was stervende. ---> Moet dit niet gewoon oma Aleida (van Santen) zijn?

Omoe’s bed. Opoe Gerhard   ---> dit mag met kleine letter. Ik neem aan dat je hiermee oma en opa bedoelt.

‘Vlak voordat ze stierf zei ze: ‘Ik ga eraan….en over een week…over een week ga jij ook naar de bliksem…’  --> het beletselteken moet je niet te pas en te onpas gebruiken. Hier zou je het ook weg kunnen laten. Tussen stierf en zei hoort overigens nog een komma
‘Vlak voordat ze stierf, zei ze: ‘Ik ga eraan en over een week, over een week ga jij ook naar de bliksem.’

Wat denk je? Opoe zou nooit meer thuis komen. Hij was getroffen door de bliksem!’  ---> mooier vind ik: Wat denk je? Opoe kwam nooit meer thuis. Hij werd getroffen door de bliksem!’

‘En nu…naar bed, anders ga je….’  --> Hier hoeft het beletselteken alleen achter "je" te staan omdat je wil aangeven dat de zin wordt onderbroken. 
‘En nu naar bed, anders ga je ...’  
 

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2024 - 7:44

Ha Fief,
Dank voor je zeer nuttige wenken, ik ga de tekst straks wat aanpassen. (Wanneer ik ook de teksten van de anderen ga lezen, ik wacht daar altijd even mee tot ik zelf iets geschreven heb, om er niet teveel door beïnvloed te worden.) 
Ik dacht dat het gebruik van Omoe en Opoe algemene synoniemen waren voor overgrootvader en overgrootmoeder, maar het blijkt een Van Swaaijse familietraditie blijkbaar :-) Nu besef ik dat ik er ook prima, zelfs beter, opa en oma van kan maken. Ik heb het verhaal een generatie naar voren gehaald.
 


 

Gi

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2024 - 11:33

Emmy, van zodra je de puntjes die Fief aangaf op de i hebt gezet, ga ik het stukje nog eens herlezen. Wij hadden een vriendin die zich met astrologie inhield. Toen mijn vader gestorven is belde ze vanuit het verre Portugal om te vragen of er wat met mijn vader gebeurd was. De omoe uit jouw verhaal had blijkbaar ook zulke gaven.  

Lid sinds

5 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2024 - 12:13

Hoi Emmy, het leest nu voor mij al een heel stuk beter. Fijn verhaal.  Ik sluit me aan bij de opmerking van Rob om het in de tegenwoordige tijd te zetten.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2024 - 18:10

Ik vrees dat schrijven in de verleden tijd een beetje uit is (evenals het niet schrijven vanuit een ik-persoon) maar ik kan het niet helpen. Ik lees en schrijf er graag in. 

Lid sinds

6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
20 december 2024 - 18:35

Het is aan de schrijver welk perspectief hij wil gebruiken. Ik heb geen moeite met de verleden tijd als je aan wilt geven dat een verhaal in het verleden speelt.

Lid sinds

5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 december 2024 - 10:02

Ik vind het technisch sterk geschreven, maar mis net als sommige anderen wel iets spookachtigs. Het is nu een verhaal waarin een soort waarschuwing wordt gegeven maar verder gebeurt er niets mee. Verder leest het als een trein, en dus graag gelezen.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 december 2024 - 11:24

 

Wat een fijne, kleine setting Emmy, en herkenbaar voor jong en oud, denk ik. Met Stef die zo stilletjes mogelijk aan die kersttafel zit, ‘pielend’ in de kaarsen, zich stiekem verheugend op die onbereikbare After eight. Door dit soort details en handelingen zie ik de scene zo voor me; de oom die zijn papiertje tussen kop en schotel duwt, het overdreven gebaar van de vader waar Stef zich voor schaamt, zoals kinderen zich kunnen schamen voor hun ouders. Maar ook die rode bietjes en aardappelen tijdens die lang vervlogen, sobere kerst. Leuk afgerond; de onthutste Stef die aan het einde van dit spookverhaal uit de familie toch echt naar bed moet. Mooi verteld.

Misschien zou je met een klein detail aan het einde, of het begin, het geheel iets meer spookachtig kunnen maken, met een klappende deur ergens, of een schaduw voor het raam die Stef zich denkt in te beelden, lekker cliché in spookverhalen. Of misschien brandt Stef dan toch eindelijk zijn vingers aan de kaars waar zijn moeder steeds voor waarschuwt. Of misschien vindt Stef het niet spannend, en focust hij zich alleen op nog een After eight.

En over schrijven in de verleden of tegenwoordige tijd; ik lees ook graag verhalen in de verleden tijd en vind dat hier prima.

 

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
21 december 2024 - 21:49

Ja, de after eights zijn een mooi gegeven en geven het verhaal een mooie setting. Ook het opvouwen van de papiertjes.

Lizette geeft inderdaad een mooie tip om het spookachtig te maken.

Graag gelezen. 

Lid sinds

2 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 december 2024 - 13:18

Emmy, wat goed en hoe levensecht is dat pulken met een lucifer in het kaarsvet. Met de rode bieten en aardappelen heb ik dan weer meer moeite. Dat zal wel een schotel uit de Hollandse (sorry Nederlandse) keuken zijn zeker? Leuk dat Stef zich zijn vader als baby probeert voor te stellen. AGG (absoluut graag gelezen). 

Lid sinds

10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 december 2024 - 21:00

Leest lekker weg! Bleef me boeien, en heel leuk eind. Ik voelde trouwens erg mee met Stef. Zo bleef ik vroeger ook vaak stiekem op: vooral geen aandacht trekken!  

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 december 2024 - 18:49

Ik mis ook het spookachtige Emmy.
Maar wel een mooie, sfeervolle vertelling.
Leuk element, die After Eights.
Ook de inkijk in de gedachte van Stef las ik met plezier.
'Het was ver na zijn gebruikelijke bedtijd, maar Stef wist dat zolang hij zelf niets zei, de kans groot was dat de volwassenen dit gegeven uit het oog zouden verliezen.' Herkenbaar!
Graag gelezen.