Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#521 Verdwenen

27 augustus 2024 - 20:04

 

‘Je kan hier maximaal twee weken blijven. Daar was je toch al wel over geïnformeerd?’

Dat was ik niet. Ik besloot dat het onnodig was deze dame in verlegenheid te brengen en knikte.

‘Via de achterdeur was beter geweest.’ Ze klonk ontstemd. Al snel gaf ze aan waarom. Mijn gedraal bij de hoofdingang had haar zenuwachtig gemaakt. Ik op mijn beurt had zó getwijfeld of het gebouw waar we ons nu in bevonden wel het juiste was, dat ik nors deed uit angst erin geluisd te zijn. Veendam mocht dan stadsrechten hebben, best groot zijn, het gemeentehuis leek me nu niet de aangewezen locatie om aan het oog van de buitenwereld te ontsnappen.

Haar gezichtsuitdrukking verzachtte toen haar man zich bij ons voegde.

‘Ah dit moet Robbert Westhof zijn, of is het Robért?’ Hij stak zijn hand naar me uit.

‘Robby, zeg maar Robby.’ Mijn nieuwe naam, dat als een te strak aangemeten maatpak knelde, bleek nog wat aanpasbaar. Daar had ik bij de aanschaf van mijn vervalste paspoort geen rekening mee gehouden. Het gaf onverwacht ademruimte.

‘Je bent lang voor een Belg.‘

‘Ik wist niet dat we de reputatie hebben klein te zijn.’

Ik lachtte, mijn blik kruiste kort met die van zijn vrouw die mij verontschuldigend aankeek.

Repetitietijd was er niet geweest. Het paspoort was me die ochtend op het station door Francien in mijn handen gedrukt. Samen hadden we het nog vluchtig ingekeken. Ze had me gekust en haar achtergebleven lippenstift over mijn wang uitgewreven.

‘Zo heb je meteen wat meer kleur, je lijkt wel een spook Camille.’

‘Ik ben bang.’

‘Stap nu maar in. Het komt goed.’ Ze had dit met de stelligheid gezegd van iemand die zichzelf ook nog moest overtuigen en daardoor krachtiger spreekt.

Het adres van bestemming zou ik later krijgen. De coupé was halfvol geweest. Ik had mijn lief in de wirwar op het perron niet meer gezien. Het gaf niet. We houden beiden niet van een uitgerekt afscheid. Ik keek het paspoort nog eens in, stak het in mijn tas, nam plaats. De naam Robbert Westhof klonk te Hollands naar mijn smaak. Camille Farkas was, misschien wel voorgoed, verdwenen. Ik troostte me met de gedachte dat het niet anders was dan in sjoel. Het was zoals met de naam van de Eeuwige: Ik verlogende niet mijzelf, ik verlogende niet mijn ouders. Mijn ware naam was er wel, mocht alleen niet meer worden uitgesproken.

 

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
27 augustus 2024 - 21:22

Voldemort 2.0 vermomd als James Bond die (s)joelend onderuit wordt gehaald. Spanning goed opgebouwd maar aan het eind raak je me kwijt.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 augustus 2024 - 21:31

Ha Rob, dat begrijp ik wat het einde betreft. Ik heb getwijfeld of ik het woord synagoge of sjoel zou gebruiken. Uiteindelijk voor sjoel gekozen omdat dit de term is die door mensen die naar de synagoge gaan zelf gebruikt wordt. Het is gebruikelijk om de naam van god niet uit te spreken binnen die muren en er wordt dus altijd met andere namen naar verwezen. Wellicht een iets te niche verhaal door mijn eigen joodse referentiekader. Met Voldemort had het niets te maken, wel met onderduiken tijdens de oorlog. (Ps. Dat gemeentehuis in Veendam is werkelijk voor dat doel gebruikt.) 

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 augustus 2024 - 14:17

Hoi Emmy,

Je verhaal heeft een mooie spanningsopbouw. Van het begin af aan is het al duidelijk dat er veel op het spel staat en naarmate het verhaal vordert, wordt het steeds duidelijk waarom. Bij een tweede keer lezen zie je ook hints die je eerst niet kon plaatsen: 'door de achterdeur was beter geweest'. Zo ver voorin het verhaal is dat nog vaag (in de goede zin van het woord), maar met meer context leest dat nog sterker.

Het slot is mooi, pijnlijk, en krachtig. 

Goed gedaan! 

Groet, 

Nadine

 

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
30 augustus 2024 - 16:25

Goed verhaal hoor. Sjoel was precies het juiste woord om mij de setting duidelijk te maken, want tot daar kon het nog alle kanten op: gewone ontsnapping van waar dan ook, geheim agent? En nu blijft het trouwens nog behoorlijk in het midden, ik zie immers geen Duitser voorbij komen, maar dat maakt ook de kracht van wat ik las. Heerlijk als dat soort dingen blijft zweven voor interpretatie. Ik vind de dialoogjes ook erg goed. Alledaags en casual. Zeer graag gelezen. 

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 augustus 2024 - 18:11

Hoi Emmy,

wat een mooi verhaal. Ik had een tweede keer lezen en de opmerkingen nodig om het helemaal goed te begrijpen, maar dat ligt volledig bij mij. 

Graag gelezen!

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
30 augustus 2024 - 20:24

Mooi! graag gelezen. Ik had gelijk de scène en tijd waarin het afspeelt door, dat helpt wel bij het begrijpen maar ik hou van zulke subtiele verwijzingen