Gi

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 418 Ontmoetingsdagen

6 September 2022 - 15:24

 

Het mag dan al buiten het hoogseizoen zijn, deze plek blijft  alle deelnemers bekoren, nu nog meer zonder de toeloop aan toeristen.
De organisatoren van de ‘Encuentro de escritores de historias y columnas de viaje’  hebben op dit Spaanse eiland schrijvers uitgenodigd van reisverhalen en columns over vakantiebestemmingen. Een weeklang worden genodigden er in de watten gelegd.

Het verwennen begint al bij aankomst. Een limousine brengt mij naar een oergezellig hotelletje. In mijn kamer met zeezicht vind ik, naast een gekoelde fles cava en een bordje tapas, het weekprogramma. Vanavond is er al meteen een bijeenkomst voor het internationale gezelschap in een nabijgelegen oude burcht.
Een busje haalt mij op. Ik ben een van de laatsten, want het is al aardig vol. Ik zit naast een knappe brunette die zich voorstelt als Belinda. Zij komt uit Amersfoort. Wij kunnen dus gewoon Nederlands praten.
Het zicht op de burcht is adembenemend. Het gebouw is langs alle kanten belicht. De weg ernaar toe is afgezet met fakkels. Op een groot grasveld voor de burcht staat niet zo maar een barbecue, er hangt een volledige os aan een enorm spit te draaien. Aan een van de lange tafels raak ik in gesprek met diverse collega’s.
Dan is er een prijsuitreiking. Het beste reisverhalenboek wordt bekroond. De schrijver is een Nederlander die in Italië woont. Op het podium herken ik Belinda. Zij vertegenwoordigt de Nederlandse uitgeverij van de winnaar.
Later op de avond tikt iemand op mijn schouder. Zij is het.
“Amuseren wij ons een beetje?” vraagt Belinda.
“Ik wist niet dat u een uitgeverij vertegenwoordigt”, zeg ik.
“Je mag mij tutoyeren, hoor. Vertel, wat schrijf je zoal?”
“Ik schrijf vooral columns, maar ik heb net een eerste jeugdboek klaar. Mag ik je vervelen met de boodschap dat ik een uitgever zoek?”

 

 

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 September 2022 - 1:01

Hoi Gi, een leuk verhaal. Ik vrees dat ik dezelfde insteek had. Ik heb het jouwe in ieder geval graag gelezen.

Zij komt uit Amersfoort. Wij kunnen dus gewoon Nederlands praten. ---> Ik weet niet of de tweede zin erachter hoeft. Dat ze uit Amersfoort komt, zegt toch al genoeg?

er staat een volledige os aan een enorm spit te draaien.  ---> er hangt een volledige os te draaien, lijkt me. Nu leest het alsof de os aan het spit draait in plaats van dat hij er zelf aan hangt.

Mag ik je vervelen met de boodschap dat ik een uitgever zoek?” ---> deze zin zou van mij wel wat pittiger mogen. Op een vraag die begint met "Mag ik ...." kan de luisteraar botweg "nee" zeggen. Zou je zeggen "Nu ben ik op zoek naar een uitgever", dan kan ze niet zomaar nee zeggen.

Gi

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 September 2022 - 10:13

Dank, Fief om te reageren. Het is een internationaal gezelschap en er wonen in Amersfoort ook anderstaligen. Het beeld van een os die aan het spit draait is wel grappig, maar hij hangt er uiteraard zelf aan. Met zijn 'mag ik je vervelen' wil de schrijver niet al te snel op zijn doel afgaan, hij heeft mogelijk eerder al blauwtjes opgelopen bij andere uitgevers door zich al te enthousiast op te stellen. 

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 September 2022 - 10:14

Ha Gi, in het verhaal herken ik een schrijver op dit forum die in Italië woont. Nice. Mooi hoe je de Belinda opbouwt (ik denk nu spontaan aan mentholsigaretten).

Een tip voor je beginzin: blijft bekoorlijk voor x, of blijft x bekoren.

Gi

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 September 2022 - 10:29

Hi Kruidnagel, er zijn ook (nog) bekendere Nederlandse schrijvers die in Italië wonen. Onze forumcollega is hier wat stilgevallen met zijn bijdragen (soms lees ik hem op Webtales). Is het de naam Belinda die je aan mentholsigaretten doet denken, de merknaam zegt mij niets? Ik heb in de beginzin de woordvolgorde aangepast. Dank je voor de reactie. 

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 September 2022 - 15:00

Hoi Gi,

Vroeger genoot ik van een Belinda, heerlijk die mentholsmaak. Vandaag genoot ik van jouw verhaal.

Gi

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 September 2022 - 17:06

Hi Elrie, ik ken mentholsigaretten enkel omdat een vroegere niet-rokende leraar voor zijn keelproblemen die moest gaan roken (weet niet welke charlatan hem dat had aangeraden?) Ik weet niet of ze in Nederland ook populair waren, maar in België waren sigaretten van het merk Tigra zeer in trek, niet in het minst omdat de zeer knappe dochter van de fabrikant op het pakje was afgebeeld. Later zou het arme kind vermoord worden en werden er boeken over haar geschreven, die ook nog verfilmd werden. 

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 September 2022 - 18:46

@ Gi: Was dat Tigra meisje niet verwant met het Belga meisje met de zwarte hoed? Oeps, sorry, sigarettenreclame is nu verboden! Ik ken een uitgever (ster?) in Soest, maar is dat geen deelgemeente van Amersfoort? 

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 September 2022 - 21:46

Hoi Gi, mooi opgebouwd verhaal. Je HP boft met deze ontmoeting en smeedt het ijzer als het heet is. Dat hij met zijn slotzin 'niet al te snel op zijn doel wil afgaan' geloof ik dan weer niet: ik zie het eerder als een charmante of bescheiden formulering van de vraag die als eerste in hem opkomt als hij de hoedanigheid van zijn gesprekspartner beseft. 

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9 September 2022 - 8:24

Hoi Gi,

Leuk verhaal heb je geschreven. Er is één ding dat mij stoort. Belinda en de hp hebben met elkaar gesproken en pas bij het tweede gesprek hoeft hij haar niet meer te tutoyeren.  

Gi

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9 September 2022 - 9:17

Hi Jurrit, het is algemeen geweten dat Vlamingen het moeilijk hebben met de je-vorm en zelfs familieleden of vrienden vousvoyeren elkaar. Ook de ge-vorm is in de spreektaal in Vlaanderen nog steeds in gebruik. Voor de meeste Vlamingen klinkt de 'je' te 'Hollands'. 

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
11 September 2022 - 15:58

Ha Gi, een mooi verhaal, het zou zo maar echt kunnen gebeuren... Ik moest wel even lachen om de os aan het spit van Fief. Het was duidelijk wat je bedoelde, maar een leuke taalgrap is nooit weg. Goede sfeerbeschrijving, graag gelezen.

Gi

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
12 September 2022 - 0:13

Maria Fransisca, dank je. Bijna alles is verzonnen, behalve dat van de os aan het spit, dat heb ik al eens in het echt meegemaakt bij een oude burcht in Mallorca. Het kan ook een stier 'geweest' zijn. :-)