Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#395 Memory lane

 

Zoek nooit uit sentiment een plek op uit je jeugd. Wat je daar denkt te vinden, is er niet meer. Omdat ik een beetje eigenwijs ben, heb ik dat toch gedaan. In een weemoedige bui heb ik een weekend geboekt bij een B&B in het dorp van vroeger. Ik ben opgetogen dat ik dan uitgebreid mijn mooie herinneringen kan herbeleven.

Als voorpret gaan mijn gedachten automatisch naar die ‘goede oude’ tijd. Tijdens het opvouwen van de was, denk ik dromerig aan de vele vakanties die ik in het dorp heb doorgebracht. Wat was het er altijd heerlijk, ik herinner me alleen mooi weer. Terwijl ik in de pannen roer, zie ik het huis van mijn tante voor me. Nummer 25, in mooie blauwe pottenbakkerscijfers op de muur bevestigd. De blauwe voordeur, de tuin met geurende rozenstruiken langs het grasveld.
In de herfst zaten die overvol met bottels, ik proef nog de zelfgemaakte jam.

Ik zie het hoge raam in de woonkamer, waar ik als kind nauwelijks doorheen kon kijken. Naast de voordeur staat de vuurdoorn vol oranjerode bessen, als een warm welkom.
De takken werden liefderijk op een withouten rek langs de muur geleid door mijn oom.
Voor het keukenraam staan in de vensterbank aardewerk potjes met houten deksel, waar kruiden inzitten. Een plantje hangt voor het raam in een gele macramé-hanger.

In gedachten loop ik de hal binnen, met de mooie, gelakte houten trap naar boven. Ik ruik opeens de geur van groene zeep. Wat is het allemaal ruim en groot. De beschilderde paraplubak, de grijze tegeltjes op de vloer. Ik kan het uittekenen. De huiskamer, gezellig ingericht, heel klassiek, met mooie voorwerpen om te bewonderen op de kasten. Zilver en aardewerk, daar hield mijn tante van. Een verzameling rozerood Mobach keramiek op de lage vensterbank met uitzicht op de tuin. Daar gedijen alleen cacteeën, zo op het zuiden. De tuin, de vijver, zorgzaam aangelegd door mijn oom.

Eindelijk is het zover: mijn koffer is gepakt en ik vertrek. Het is gelukkig prachtig weer. Tijdens de rit denk ik aan de vele eerdere ritten over dezelfde wegen. Met een glimlach herken ik verschillende stukken van de route: Hotel Wieringerwerf, de afsluitdijk, het monument en het prachtige uitzicht over het IJsselmeer.

Wanneer ik het dorp binnenrijd, volg ik de weg die ik kan dromen. Wat leuk dat ik nog veel herken. Eerst wil ik langs het huis van mijn tante rijden. Langzaam, maar niet te langzaam - ik wil geen aandacht trekken - rijd ik door de straat. Voor het huis stop ik. Ik houd mijn adem in en probeer tegelijk alles in mij op te nemen. Mijn ogen scannen elk detail. Het huis, de tuin, de voordeur, het keukenraam. Dan rijd ik langzaam verder. Ik voel niets.

’s Avonds bij een glas wijn, dringt de ontgoocheling zich ten volle aan mij op. Het huis is vreemd en nietszeggend. Geen vuurdoorn en geen blauwe voordeur meer.
Maar vooral: geen lieve tante die de voordeur opent en me hartelijk begroet.

 

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Maria, zo'n herinnering herbeleven is vaak een tegenvaller. Goed beschreven.
Is er een reden waarom je bij de ene alinea de zinnen onder elkaar zet en bij een andere wel achter elkaar schrijft?

volg ik de weg, die ik kan dromen.  ---> de komma mag weg
geen lieve tante, die de voordeur opent   ---> idem

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dank je Fief. Ik heb de komma's verwijderd. Het leek opeens mooier om op een nieuwe regel te beginnen, maar ik heb ze weer achter elkaar gezet. Alleen de laatste wel zo laten staan, vanwege wat mooier als slot.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Maria, 

Je heb een mooi verhaal geschreven een ook vooral mooi beschreven. 
Ik vind het slot wat kort. Het doet wat het moet doen: het plotseling besef geven dat het vooral de lieve tante is die het huis en het dorp zo fijn maakten om in te zijn. 
Maar het zijn maar zinnen in een tekst die verder zo veel en zo mooi beschrijft, dat het ook een beetje kortaf voelt. 
Begrijp me niet verkeerd: je hoeft hier geen alinea van tien zinnen van te maken, maar net iets meer van dat besef beschrijven en hoe dat voor je personage voelt, zou het verhaal net ietsje sterker maken. Dat zou je met een paar goed geschreven al kunnen bereiken. 

Mooi geschreven! 

Groet, 

Nadine

Lid sinds

2 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het helpt niet dat ik door het begin al wist wat er aan het eind ging komen. Dit komt denkelijk ook doordat ik zes opdrachten achter elkaar lees en dus al een verwachtingspatroon meebreng, maar je eerste zin ontneemt natuurlijk wel de verrassing. Daarnaast, al gezegd, de zorgvuldig geschetste herinnering moet minstens half even aandachtig omgezaagd worden.

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Sakura, dank voor je reactie. Ik begrijp niet goed wat je bedoelt. Misschien moet je mijn verhaal nog eens onbevangen lezen op een rustig moment. Het lijkt me ook dat elk verhaal hier de volle aandacht verdient, voordat erop gereageerd wordt. Zes achter elkaar, dat lukt ook mij niet...

Lid sinds

2 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Nee hoor, niet elk verhaal verdient volle aandacht. Als inzender mag je blij zijn met wat je krijgt. Niemand is verplicht mijn verhaal te lezen, laat staan er op te reageren. 

Ik bedoel niet dat ik je verhaal niet aandachtig heb gelezen. Ik lees misschien wel het aandachtigst van iedereen op het forum. Ik bedoel: alle verhalen hebben dezelfde opdracht, we weten wat er gaat komen als lezer.

Jij kiest in je verhaal ervoor aan het begin te vertellen dat het zal gaan tegenvallen. Dat dat vervolgens ook gebeurt, is dan geen verrassing. Niet erg op zich, maar dan verwacht ik iets anders. Nadine zegt hetzelfde overigens. Kijk ter vergelijking bijvoorbeeld eens naar het verhaal van Tonycoppo. Die schetst allemaal beelden aan het begin, die aan het eind weer terugkomen, maar door de verandering van, laat ik het beleving noemen, komen ze anders aan. De tante is de trap, de geur, het keramiek, de tegeltjes, de tuin. Je laatste alinea brengt het gemis niet over. 

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Sakura, Ik had zelf het plan om het in mijn verhaal vooral over het huis te hebben, en heb getracht 'als onverwacht inzicht naderhand' het cruciale gemis van de geliefde tante centraal te stellen. Het is kennelijk niet helemaal gelukt. Bedankt voor je uitgebreide reactie.

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Maria Fransisca,  Ik las je verhaal met veel plezier door de mooie sfeertekening. Het einde kwam mij hooguit te vlug omdat het verhaal nog even had mogen voorduren zo mooi vond ik het.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mooi verhaal, Maria. Het oude huis van je tante is ontzield, heeft als het ware een reïncarnatie ondergaan. Ik herken de teleurstelling die dat veroorzaakt.

Twee opmerkingen. Het woord 'liefderijk' lijkt me vers geplukt uit een gereformeerdkerkenblaadje. 'met liefde' zou ik mooier vinden.

mooie gelakte trap >> mooie, gelakte trap

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Dos, dank voor je compliment en tips. Wat goed door jou verwoord: ontzield. Dat is het precies!
Trap is aangepast, 'liefderijk' tja, ik vind het mooi...