Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#380 Psychisch natuurgeweld in optima forma

 

Door het kleine zolderraampje kan Marcel de ochtendvlokken zien vallen. Zijn handen tasten af, maar vinden slechts het koele bovenlaken. De kachel staat hoog, maar toch lijkt alles bevroren. De ijstijd was al aangebroken, ver voordat de winter begon. Nu de temperaturen ook nog meewerken lijkt de hele wereld uit bloeddorstige sneeuwpanters, wakken en Elsa's zonder magische krachten te bestaan.  
 
'De cappuccino is klaar,' hoort hij een vervormde stem ergens onder hem zeggen. Toen hij de stem voor het eerst hoorde vroeg hij zich af of dit het moment was om de paniekknop in te drukken. Nu is hij aan de stem gewend, en kent hij de alarmerende facetten van de ondertoon.
'We zijn hier niet in Marbella,' zegt ze hoofdschuddend als ze zijn out-of-bed-look ontwaart. Zelf heeft ze de gele skibroek aan en een buitenjack. Haar jas en sneeuwschoenen liggen naast de verwarming. De vlokken buiten worden groter. Zo meteen zal er wel een sneeuwstorm of zo komen, waarin ze dagenlang vastzitten. 

De onmagische ijskoningin die ooit Merels ziel overnam, haalt het geroosterde brood tevoorschijn. Toen hij gisteravond voorstelde zelf croissants te gaan halen, zwaaide ze met haar niet werkende toverstokje. In deze ijswereld is geen plaats voor dit soort gemanipuleerde frivoliteiten. Hij moet het nu ook niet in zijn hoofd halen om zelf de rookkaas of de vegetarische leverpastei te pakken, dat valt onder de categorie 'overactieve moeite doen'.  
'Ga toch maar wat aantrekken,' zegt ze.  
'Moet jij...', begint hij, maar het denkbeeldige toverstokje is nog steeds actief.  
 
Als Marcel beneden komt heeft zich een landkaart op de tafel genesteld, die de zieljatter aandachtig bestudeert. Merel hield de kaarten altijd op zijn kop en haalde allerlei plaatsen door elkaar, maar dit geldt niet voor haar alter ego.  
'Kijk, als we een stuk in de bergrichting lopen komen we aan de dalzijde van de langlaufroute uit. Daar maken we een grote bocht om de berg heen, want het schijnt dat daar deze dagen veel lawines voorkomen. Dan lopen we een stuk door de bergen, en een klein stukje langs de weg en komen we bij een dorp uit. Daar zijn meerdere lunchrooms en gaan we wat eten.' 
Marcel ziet alleen maar zwarte en rode lijntjes die dwars door elkaar lopen, plaatsen waar hij nog nooit van gehoord heeft en een Zweedstalige legenda die hij ook niet zou hebben gesnapt als het in een voor hem bekendere taal zou zijn geschreven. 

'En dan?' 
De voormalige Merel kijkt naar de steeds witter wordende grasweiden buiten, alsof ze moeder de ijsnatuur om goede raad vraagt.  
'Wat bedoel je precies daarmee?' 
Haar stem trilt, en ook haar vingers beginnen te trillen. Het lijkt alsof ze even haar onmagische krachten kwijt is. Even komt bij hem de gedachte op dat ze nu weer terug kan veranderen in Merel, maar die gedachte wuift hij direct weer weg. De ijskoningin heeft toen ze de ziel overnam er een ingewikkeld wachtwoord op ingesteld, zodat deze niet meer terug te kraken is.
'Nou....Waarom heb je alleen de ochtend ingepland? Neem dan gelijk ook de hele fucking middag erbij. Stel je nou eens voor dat je een minuut vergeet. Dan vergaat de hele wereld toch, dat is toch wat je wil zeggen? Jeetje, zo meteen komen al die lawines in je hoofd echt een keer naar beneden.'
Marcel stopt even om op adem te komen. Zijn dialoog is als een gebroken been voor de ervaren skier die alleen de kinderpistes neemt. En toch moet het andere been ook nog gebroken worden, en het liefst nog wat kneuzingen in de armen erbij. 
'Ik zal je eens wat zeggen merelhaatster; ik ga je niet meer redden.' 

De witte laag voor het raam is inmiddels zo hoog dat ze nauwelijks nog naar buiten kunnen kijken. Toch blijft ze blikken naar buiten werpen, waarschijnlijk hopend op nog een laatste teken. Dit was nog maar een minilawine. Het echte natuurgeweld moet nog komen. 

 

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Virtuosuo, ik vrees dat ik niet helemaal hoogte krijg van je verhaal. Is het een sprookje? Wie is/was Merel en wat is er met haar gebeurd? Wie is die onmagische ijskoningin die Merels ziel overnam? Hoezo is dan niet magisch als ze iemands ziel over kan nemen?
Kortom: je laat me met te veel vragen achter.

Nu de temperaturen ook nog meewerken lijkt de hele wereld uit bloeddorstige sneeuwpanters, wakken en Elsa's zonder magische krachten te bestaan.  ---> tussen meewerken en lijkt hoort nog een komma.

Toen hij de stem voor het eerst hoorde vroeg hij zich af of dit het moment was om de paniekknop in te drukken.  ---> tussen hoorde en vroeg hoort ook een komma.

Er zal zo meteen vast wel een sneeuwstorm komen, waarin ze dagenlang vastzitten.  ---> deze zin voegt naar mijn gevoel niet veel toe. 

Merel's ziel ---> Merels ziel

alsof ze moeder de ijsnatuur om goede raad vraagt.  ---> moeder de ijsnatuur? Moeder Natuur ken ik. Bedoel je hier Moeder IJsnatuur?

Haar stem trilt, en ook haar vingers beginnen te trillen. ---> de herhaling van trilt/trillen leest niet mooi. De komma hoeft hier niet te staan. 

Als Marcel beneden komt heeft zich een landkaart op de tafel genesteld, ...  --> tussen komt en heeft hoort een komma.

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Virtuosuo, 

Intrigerend verhaal, dat wel. Ik ben wel benieuwd, naar wat ervoor en erna gebeurde. Eerst dacht ik nog dat het spreekwoordelijk was dat de ijskoningin Merel overnam, maar dat verklaart het kaartlezen niet. Er moet dus meer aan de hand zijn. Ik vraag me af hoe dat voor jou werkt. Heb jij zelf een scenario van wat er gebeurd is en nog staat te gebeuren (het echte lawinegeweld) in je hoofd? Of is mijn gok even goed als de jouwe? Of is dit een fragment uit een groter geheel? 

 

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bizar hoe anders je alles en iedereen ervaart tijdens een depressie. Mooi vanuit de perceptie geschreven. Tsjechov lijkt wel een tikje pacifistisch, aangezien hij een paar ongebruikte geweren heeft laten rondslingeren, zoals dat Zweedse.

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dit lijkt mij een willekeurige pagina die uit een fantasy-novelle gescheurd is, waarvan ik de tekst niet duiden kan, omdat de context ontbreekt.

Lid sinds

6 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Wat een claustrofobisch relatiedrama Virtuoso! Althans, zo lees ik het. Je gedeprimeerde hoofdpersoon die de vriendin heeft zien veranderen – of zich dat inbeeldt. En ‘ijskoningin’ Merel die met een (tot nu toe verbaal) agressieve hp zit opgesloten in een berghut, waar de sneeuw zich langzaam ophoopt. De dreiging van lawines in de omgeving. Fijne inleiding tot een drama in een ingesneeuwde hut, en de kilte in het landschap en de relatie zijn tastbaar, zoals je titel natuurlijk al verraadt. Ik heb het graag gelezen!

Ik lees uit de reacties dat iedereen je verhaal anders leest, dus dat is misschien wel een teken dat je de lezer te weinig clues geeft (misschien heb ik jouw verhaal ook wel niet geinterpreteerd zoals jij het bedoelt;-)!) De dialoog vind ik wat gekunsteld, vooral door het lange antwoord van je hoofdpersoon, alsof je alles te mooi bij elkaar wil laten komen (lawine, ijskoud, psychische natuurkrachten – ). Met name deze twee zinnen; Nee pas maar op, zo meteen komen al die lawines in je hoofd echt een keer naar beneden.’ En ‘Dit klinkt misschien ijskoud, maar ik ga al die psychische natuurkrachten niet meer voor je tegenhouden.' Laat ze eens weg, of formuleer ze anders.

 

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ja sorry Virtuosuo, maar ik snap het verhaal ook niet. Toch wel leuke dingen gelezen. Kan er niet veel meer over zeggen.

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Virtuoso, Een paar keer las ik je verhaal. Samenvatting: zij maakt plannen en hij wil niks? En is er iemand aan het eind dood? Door een kleine lawine? Of is er (nog) niets gebeurd? Zij lijkt me geen prettig persoon om mee samen te leven. Alles gepland tot in de puntjes. Maar als reactie daarop wil hij niks en sputtert hij tegen. Blijft liever in bed, kleedt zich niet aan etc. Ze zijn tot elkaar veroordeeld. Kennelijk. Als deze interpretatie klopt, lijkt je verhaal naar een soort climax toe te werken door het dreigende weer, maar die kan ik dan niet ontdekken. Verder heb je die spanning goed beschreven! Hoe zou het nu verder gaan? Graag gelezen!

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dank allen voor het lezen en alle feedback. Dank ook Fief en LizettevanGeene voor de inhoudelijke/grammaticale verbeteringen. Ik heb het stukje iets aangepast, en hierbij onder andere de 'speech'(die wel een beetje over-the-top-was) van Marcel wat aangepast. Hoop dat deze nu iets realistischer is.

Hoewel het natuurlijk een ieder vrij staat om het stukje naar eigen voorkeur te interpreteren, kan ik toch wel even de intenties toelichten. Ik wilde inderdaad een stukje schrijven over geliefden met serieuze relatieproblemen. De  verwijzingen naar de ijskoningin zijn metaforisch voor karakterveranderingen, en het toverstokje is een metafoor voor de manier waarop zij hem onder controle heeft. Alles is geschreven vanuit het Marcel-perspectief, dus het is ook vooral zijn visie. Je zou inderdaad ook heel goed kunnen redeneren dat Merel alles overneemt, omdat Marcel zelf niets uitspookt. 

Hoor het ook graag als jullie tips hebben hoe je zoiets in het verhaal duidelijker kan maken. Ik had het idee dat als ik bijvoorbeeld zou spreken van 'zijn geliefde Merel', dit niet helemaal geloofwaardig over zou komen. Op dit moment ziet Marcel haar al niet echt meer als zijn geliefde.