Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Weinig uitgevers voor het genre

Hoi, 

Voor het genre dat ik schrijf (dark romance) zijn er weinig uitgevers die nog nieuwe schrijvers aannemen. Dus heb je zelfs nog niet de kans op te mogen hopen. Ik kan toch echt niet de enige zijn die geen uitgevers voor haar genre kan vinden. Hoe lossen jullie dat op? 

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik schrijf fantasy en hoewel dat, denk ik, nog net wat minder niche is dan dark romance, is ook mijn genre bijna niet uit te geven in Nederland.

Met korte verhalen wijk ik uit naar het Engelse taalgebied, daar zijn veel meer genreuitgevers met een Engels leespubliek dat groot genoeg is om financieel boven water te blijven. Op die manier bouw ik toch aan een portfolio van uitgegeven titels.

Aan romans schrijf ik verder om beter en beter te worden. Er is altijd een kans dat een manuscript, wanneer het echt wereldschokkend goed is, wordt uitgegeven, welk genre het ook is. Uitgevers willen verkopen. Dus zolang ik beter word in het schrijven, kan ik hopen dat ik op een dag een manuscript schrijf waar een uitgever geen nee tegen kan zeggen.

Het idee dat élk door amateurs zoals ik geschreven manuscript het verdient uitgegeven te worden heb ik nooit begrepen.

Misschien kom ik er wel nooit, maar dan ben ik toch blij met de poging. Want schrijven is, ondertussen, gewoon te leuk om te laten.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Nee, natuurlijk verdient niet ieder manuscript het om te worden uitgegeven. Dat begrijpt iedereen. Als ik mensen als Paul Sebes moet geloven lezen de meeste uitgevers hooguit van een op de honderd binnengekomen manuscripten meer dan de eerste pagina en geven ze er gemiddeld ongeveer een op de duizend van uit. Zelfs als dat tienvoudig overdreven is, zijn het nog altijd ontmoedigende cijfers.
Toch is het zeker niet zo dat al die afgewezen manuscripten te slecht zijn voor een uitgave. Het probleem is vooral dat uitgevers in een aantal genres (en daar zit fantasy zeker ook bij) veel meer goede manuscripten binnenkrijgen dan ze ooit uit kunnen geven. Dan wint niet eens altijd het beste manuscript, maar dat waar de uitgever de beste verkoopcijfers van verwacht. Uitgevers zijn bijna altijd boekenliefhebbers, maar ze moeten ook commercieel denken.
Kortom, je moet niet alleen iets erg goeds schrijven, maar ook nog eens veel geluk hebben, zeker in een 'niche-genre' zoals dark romance. Het beste wat je kunt doen (naast dat goede verhaal schrijven natuurlijk) is heel goed naar het fonds van een uitgever kijken. Als ik een manuscript heb voltooid, zoek ik eerst de nieuwste aanbiedingsbrochures van alle in aanmerking komende uitgeverijen op. Die zijn bijna allemaal ergens online te vinden.

Het mooiste is natuurlijk als je niet hoeft te zoeken omdat je al een vaste uitgever hebt, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Ik ben zelf ook nog niet zeker van een uitgever voor mijn historische jeugdroman, al ben ik gelukkig wel al een heel eind op weg. Je moet het echter altijd eerst bewijzen. Alleen op je naam geeft niemand iets van je uit of je moet zo bekend zijn dat lezers blindelings je nieuwe boek kopen. ;-)

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Hay

We zijn nooit te oud om te dromen natuurlijk. Ik ben mij er uitermate bewust van dat de kans dat mijn manuscript uitgegeven wordt nagenoeg nihil is. Toch vind ik de periode van schrijven, afwerken, inzenden en dan wachten op een antwoord, uiterst spannend en een deel van het schrijfproces. Alleen zijn er ontzettend veel uitgeverijen die ze zelfs niet meer accepteren. Een ongevraagd manuscript is niet meer welkom, maar hoe kan je dat omzetten naar een gevraagd manuscript? Ik ben niet zo naïef om te denken dat ik een unicum in de schrijverswereld ben hoor. ;-) Toch vergelijk ik het graag met de loterij. Als je niet meedoet, ga je ook niets winnen. 

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Diana Silver

Knap dat het dan wel lukt in de Engelse taal. Het klopt dat het schrijven zelf belangrijker is. Het is een deel van jezelf. Toch wil ik me vasthouden aan de droom, als anderen het kunnen waarom ik dan niet? Steeds met je neus tegen een gesloten deur oplopen is niet leuk, daarom dat ik me afvroeg of er andere manieren zijn dan ongevraagd manuscripten opsturen. 

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Andere manieren zijn er wel. Je zou je manuscript op kunnen sturen naar een literair agent. Als die er wat in ziet en jouw zaak aanneemt, dan stapt die agent voor je naar de uitgever. Dan kom je niet op de slushpile terecht maar wordt er meteen serieuzer naar gekeken (als we de literair agenten mogen geloven ;). Het nadeel is dat je nog steeds door de agent uitgekozen moet worden - dus je kunt je afvragen of je er echt iets mee wint. Je verliest er in ieder geval iets mee: zo'n agent werkt niet gratis voor je, die vraagt meestal een (significant!) percentage van de opbrengsten die uit je boek zullen voortvloeien.