Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#334 Herstel

20 januari 2021 - 23:15

 

Jarenlang had ik trouwe vrienden.
Freddy kwam dagelijks al vroeg en bleef de hele dag. Hij was nogal nadrukkelijk aanwezig, bijna massaal, zou je kunnen zeggen. Een simpele jongen, een beetje volks. Hield van zingen, tranentrekkers die je minder verstond naarmate de dag vorderde.
Henk kwam wat later. Net zo’n plakkerd. Hield ook van gezelligheid, wat zich bij hem uitte in het voortdurend tegen je aan lullen. Over voetbal en politiek, of over zijn duiven. Hij vertelde voortdurend moppen, waarvan de clou steevast verloren ging in zijn eigen schaterlach.
En tenslotte Lucas, stiller en bescheiden, niettemin een kleurrijk type. Lucas kwam minder vaak. Zijn aanwezigheid had meer cachet. Zelden mengde hij zich in gesprekken, als hij dat deed was het raak. Zijn verhalen waren gevarieerder en smaakvoller, haast filosofisch van karakter.

Drie jaar geleden heb ik met ze gebroken. Witte jassen hielden mij voor dat mijn liefde voor Freddy, Henk en Lucas onherroepelijk mijn dood zou worden.
De eerstvolgende maandagavond meldde ik mij in een naburig zaaltje bij een gevarieerd gezelschap. Iedereen stelde zich voor en zei erbij hoe lang geleden zij hadden gebroken met hun liefde.
Mijn nieuwe vriend Jan heb ik daar ontmoet. We kunnen goed praten; hij begrijpt me, veroordeelt niet en spreekt me moed in. Bij heimwee naar mijn oude vrienden bel ik hem. Dat helpt, hij kent dat uit eigen ervaring.
Ironisch genoeg komt Jan uit Brabant en is van adel. Ik kan daar alleen maar om lachen, voor mij een goed teken.

 

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 12:47

Hoi Ton, weer een topper in hele fijne stijl! 

Een zin riep bij mij vraagtekens op:

"Ironisch genoeg komt Jan uit Brabant en is hij van adel. Ik kan daar alleen maar om lachen,"

Mij ontgaat de ironie. Brabant omdat daar de meeste mensen (te) veel drinken? En die adel? Ik tast in het duister ;)

D_V

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 13:19

Hoi Ton, mooi geschreven en het leest heel vlot!

Alleen ontgaat mij ook de onderliggende betekenis van de laatste zin. Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen :)

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 13:55

Hoi Ton, mooi verhaal. Ik heb het wel een paar keer moeten lezen, maar met wat hulp heb ik de clou. Goed geschreven, graag gelezen. 

Als Brabander snap ik, evenals Chantal, de ironie van het uit Brabant komen niet of waarom je hp daarom moet lachen.

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 14:25

Ook ik snap het slot niet. Kan me slechts voorstellen dat hij net zulke volkse vrienden had als jij, terwijl hij van adel is, maar wat Brabant daarbij moet, ja vanwege de gezelligheid, maar de combinatie vat ik niet. Verder lekker vaag en toch duidelijk.

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 16:01

Hoewel de fabriek van Hertog Jan in Limburg staat is het biermerk vernoemd naar een hertog die Jan van Brabant heette en heel erg van feestjes hield waar bier het belangrijkste ingrediënt was.

Freddy zou met Heineken van doen kunnen hebben en past goed in de omschrijving van het volkse en massale.

De andere twee kan ik zo gauw niet plaatsen.

Maar ik vond het leuk om te lezen!

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 16:28

Hoi Chantal, dankjewel voor je compliment. Ik ga ervan naast mijn schoenen lopen, en dat is bij deze temperaturen geen pretje ... 😋

Wat de ironie betreft het volgende. In het eerste deel heeft HP een aantal vrienden, waarvan de namen refereren aan bekende merken bier, jenever en likeur. De karakterschets van die vrienden heb ik ingekleurd overeenkomstig mijn beelden van de drinkers van die merken.
Het is duidelijk dat HP problemen heeft met zijn liefde voor de fles en als hij op advies van doctoren met die liefde breekt, zoekt en vindt hij steun bij de AA.
Daar wordt hij begeleid door een mentor, genaamd Jan. Na drie jaar is zijn herstel zover gevorderd, dat de naam en afkomst van Jan (Vincent merkt terecht op dat het biermerk Hertog Jan is vernoemd naar een hertog van Brabant) hem nog slechts doen lachen. De ironie is dat (de namen van) zijn vroegere vrienden drank-gelieerd zijn en het is tevens een drank-gelieerd persoon die hem als mentor bijstaat.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 16:33

Hoi Katja, dankjewel voor je reactie, vooral je 'lekker vaag en toch duidelijk' bracht een glimlach op mijn gezicht.

Voor wat betreft het slot verwijs ik naar mijn reactie op Chantal.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 16:38

Hoi Vincent, dankjewel voor je reactie. Tot mijn genoegen zie ik dat je al een heel eind bent gekomen met het blootleggen van de achtergrond van de karakters.
In mij reactie aan Chantal heb ik het toegelicht.
Voor wat betreft de namen; jouw duiding van Freddy en Jan is een schot in de roos! Henk is van het jenevermerk Henkes, Lucas staat voor de producent van likeuren, Lucas Bols.

D_V

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 16:42

Oh, nu vind ik het verhaal stiekem nog leuker :D

Ik had jouw verhaal goed begrepen, buiten dat laatste had ik dus gemist (ivm de namen en de plaats). Bedankt voor de heldere uitleg!

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 16:47

Dag Ton, na het lezen van alle reacties en jouw verklaring begrijp ik eindelijk waarover dit gaat.  Ik had wel mijn vermoedens maar de namen van de dranken deden geen belletje rinkelen. Ik (ver)drink (me) enkel (in) Belgische bieren, vandaar. Knappe vondst en knap van Vincent die de link vond met de Hertog van Brabant

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 januari 2021 - 16:57

Hoi Gi, dankjewel voor je reactie. Jazeker, de Belgische bieren zijn wereldberoemd, terecht! Niettemin houd ik het bij voorkeur op het hertogelijke nat. 

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 januari 2021 - 7:16

Hoi Ton,

Goed geschreven verhaal. De doordenkers gaan wat mij betreft wel een beetje erg diep. Daardoor verliest het verhaal wat aan kracht. Je hebt echt de uitleg nodig om het laatste gedeelte te plaatsen. Neemt niet weg dat je andermaal iets moois hebt neergezet. 

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 januari 2021 - 13:36

Ik had over Jan ook nog even de uitleg nodig, maar vind het mooi gevonden. Voor bij de kennismaking met de 'oude vrienden' bevind ik me meteen in de buurtkroeg waar ik jaren heb gewerkt, dus dat is wat mij betreft erg geslaagd. Leuk verhaal!

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 januari 2021 - 13:45

Ik begreep niets van het verhaal, maar nu ik de reacties heb gelezen, begrijp ik dat dit ligt aan mijn gebrek aan kennis van vloeibaar roesgoed.
Mooie vondst!

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 januari 2021 - 14:44

Hoi Isabella, dankjewel voor je compliment. Het doet mij goed te lezen dat mijn beschrijving van de oude vrienden je herinnerde aan je oude buurtkroeg.  

Lid sinds

4 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
29 januari 2021 - 11:49

In de reacties lees ik dat de namen niet zonder reden gekozen zijn, dat maakt je stuk extra mooi! Wel hadden het wat mij betreft net zo goed drugs kunnen zijn waardoor ik ook de keuze van de namen niet direct door had. Desalniettemin een hele mooie invulling van de opdracht. Je hebt een prettige schrijfstijl!