Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Betaalbare cursus voor beginner

Ha, 

Kan iemand mij misschien een cursus, opleiding of andere manier om goed te leren schrijven aanraden? 

Ik heb een klein budget en ben een totale beginner. Buiten droge artikelen voor school en werk, dagboekschrijfsels en deze week een paar schrijfoefeningen op het forum, heb ik nog nooit iets met schrijven gedaan. 

Enthousiasme en tijd heb ik wel. 

De schrijftraining van de schrijversvakschool leek me boeiend, maar die is te duur voor mij (475 euro, niet gespreid te betalen). Ik kan maximaal 100 euro per maand missen, en zelfs dat wordt erg krap. 

Wat zou een mooie manier zijn om te beginnen?   

Dank! 

Marianne 

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Oh da's mooi! Meteen even gekeken, ziet er goed uit en is financieel te doen. Dank je. Ervaring mee? Is het NTI prettig? 

En: ja, ik heb gegoogeld, maar weet nog zo heel erg niks, dat ik niet kan inschatten wat goede en minder goede aanbieders zijn, wat voor type cursus handig is, wat voor genre, etcetera. Zag door de bomen t bos even niet meer.  

Ik denk dat ik het vooral leuk vind om te leren heel korte verhalen te schrijven, ook al vind ik dat nu juist erg moeilijk. Of om van alles wat te proberen. 

 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Je kunt een proefles aanvragen, dan zie je al snel of het wat voor je is, denk ik.

Je kunt ook nog meedoen aan andere schrijfsites, het gaat er toch vooral om veel, liefst dagelijk, te schrijven.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Marianne

Proeflezers (PL) zijn doorgaans gratis en sommigen vervullen ook de rol van coach. Het gaat hierbij om wederzijds vertrouwen. De kunst is iemand te vinden die bij je stijl en niveau past.

Ook is er wellicht een lokale schrijfclube, waar je elkaars werk leest en van commentaar voorziet. Dat werkt ook als stok achter de deur. 

Ik ben zelf autodidact en heb veel schrijfboeken doorgewerkt, tijp en groen door elkaar. Voor mij werkte dat goed. 

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Oh dat is een goed idee, bedankt...maar hoe kom je aan zo iemand (proeflezer), hoe werkt dat? Voor een schrijfclub zal ik ook eens rondkijken hier.  

Heb je tips voor goede boeken? Ik zoek een kleine basis in "hoe het hoort" (handige theorie over dialogen, plot, spanningsopbouw, personages creëren, etc), maar ook meer vrije ideeën om m'n creativiteit verder te ontwikkelen. 

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dag Marianne,

ZENODotus raadde je aan te kijken naar Laudius.be. Er is ook een Laudius.nl, eerlijk gezegd weet ik niet of dat iets uitmaakt. Maar ik wil er nog aan toevoegen dat er een cursus roman schrijven is, maar ook creatief schrijven. Ik heb zelf poëzie bij Laudius gedaan en was heel tevreden. Bovendien nu 50% zomerkorting en je kunt op drie manieren studeren: zelfstudie (het goedkoopst), of met een docent, verschillende varianten. Veel succes, hoe dan ook.

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Marianne,

 

Sinds een aantal weken volg ik de laudius.nl cursus creatief schrijven. Ik vind de cursus inhoudelijk zeer goed en compleet. De docente is goed. Natuurlijk moet je zelf ook nog veel oefenen, maar dat ligt mij wel. De griep mis ik niet. Ik had de cursus met begeleiding en digitaal materiaal. En nog met 50% zomerkorting, dus heel goedkoop. Kan ik je aanraden. Afgelopen woensdag had ik de eerste les van de cursus van de querido academie, nu daar is een groep, maar bij laudius krijg je duidelijk meer info! Of die 2e cursus goed is, kan ik je nu nog niet zeggen, maar ik twijfel. Succes! 

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Marianne1982

Hoi Marianne,

Is je vraag nog steeds actueel?

Ik ben een schrijfcoach (met pensioen) en werk vanuit mijn hart  (en een 'redelijke' vergoeding) 

Ik stem mij af op persoonlijke vraag/behoefte.

Van korte verhalen/ column/ bloggen en wat er nog kan zijn...

Je kunt me vinden op: www.ontspanningenplezier.jouwweb.nl

Vriendelijke groet

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha! Bedankt voor de tips! Ik had door mijn familiesituatie nog geen schrijfcursus gevolgd en het schrijven even stilgelegd. Inmiddels weer opnieuw aan het kijken. Ik heb me aangemeld bij Laudius. Ik ga boeken lezen. En ik kijk daarnaast nog een beetje door. Dankjewel Maria, ik zal ook jouw website bekijken!  

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Aangemeld bij Laudius en direct gestart met hoofdstuk 1 en huiswerkopdracht 1. Het lijkt me een goede en uitgebreide cursus, blij mee. Voor 19 euro per maand, inclusief feedback van de docent, dus ruim binnen mijn budget. 

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Marianne,

Dit frustreerde mij ook heel erg toen ik begon met schrijven, dat veel opleidingen zo duur zijn. Ook vond ik advies vaak erg zweverig en weinig onderbouwd. 

Inmiddels heb ik meerdere boeken uitgegeven bij een grote uitgeverij en alle geheim op een rij gezet in mijn betaalbare online schrijfcursus. Ik ben nog op zoek naar een tester (de cursus is net af). Stuur me even een berichtje hier als je gratis mee wilt testen.

Liefs,
Lucia